İzmir Buca'da Feci Kaza 2 Kişi Yaşamını Yitirdi İzmir Buca'da Feci Kaza 2 Kişi Yaşamını Yitirdi
Arıtma tesislerinde kurulan ve içinde arıtılmış su bulunan akvaryumlarda lepistesten, Japon balığına, çöpçüden, vatozlara kadar rengarenk tatlı su balıkları yüzüyor. 
Yaptığı çevre yatırımları ve kurduğu arıtma tesisleriyle Türkiye’ye örnek olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, arıtma kalitesi ile de dikkat çekiyor. Yapılan laboratuvar analizleri, Çiğli, Güneybatı ve diğer arıtma tesislerinin çıkış suyu kalitesinin, Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği’nce belirlenen standartlardan daha iyi olduğunu ortaya koyuyor. Analizlerin yanı sıra, arıtma suyu kalitesini gözle test etmek amacıyla arıtmalara akvaryum kuran İZSU Genel Müdürlüğü, olumlu sonuçlar aldı. Bir yıl önce başlayan proje kapsamında 15 arıtma tesisinin tamamına 100 litre hacminde akvaryum yerleştirildi. Su Ürünleri Mühendisi tarafından akvaryumlara lepistes, moli, vatoz, plati, zebra, çöpçü ve Japon balıkları yerleştirdi. Yavru balıklar geçen süre içinde hem gelişti hem de yumurtladı. Arıtma suyunda keyifle yaşamlarını sürdüren tatlı su balıkları, böylelikle arıtma tesisi çıkış sularının da kalitesini bir kez daha ortaya koymuş oldu.
Önünüzdeki günlerde akvaryuma koydukları balık türlerini çeşitlendireceklerini söyleyen İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, “Arıtma tesislerimizdeki çıkış suyunun kalitesini biyolojik olarak izlemek amacıyla akvaryumda çeşitli cinslerde balıkları yetiştiriyoruz. Onların üremelerini, büyüme hızlarını gözlemliyoruz. Akvaryum balıklarının bile yaşayıp üreyebileceği bir ortam sağlıyoruz. Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nin çıkış hattında soyları tükenmekte olan pelikanlardan flamingolara, ördek türlerinden şahinlere, balıkçıllardan kartala kadar pek çok kuş türün görmek mümkün. Bu da arıtma kalitesinin canlı örneklerinden biri. Yaptığımız tüm arıtmalar, karbonla birlikte azot ve fosforun arıtıldığı ileri biyolojik arıtma tesisleri. 2012 yılında İzmir’de 272 milyon metreküp evsel atık su arıtıldı ve bu suyun yüzde 98.5’i Avrupa standartlarında olan ileri biyolojik atık su arıtma tesislerinde arıtıldı” diye konuştu.
2004 yılında devreye giren Belediye Yasası ile birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sınırları 5 kat büyüdü. Büyükşehir’e bağlanan yerleşim yerlerinin pek çok alt yapı ihtiyacı vardı. Arıtma yapmadan kanalizasyon döşemeyeceklerini söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, adeta bir arıtma seferberliği başlatarak İzmir’in yarımada dahil tarım, turizm havzalarını kirlilikten kurtardı. Bugün İzmir Büyükşehir Belediyesi, Avrupa standartlarında arıtma kalitesi ile Türkiye’ye örnek olmanın haklı gurunu yaşıyor. 2008 - 2013 yılları arasında 872 bin 500 kişinin evsel atığını arıtacak kapasitede biri biyolojik, 10’u ileri biyolojik olmak üzere 11 arıtma tesisi hizmete alındı; bu arıtmalar için 85.5 milyon liralık yatırım yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2008 yılından bu yana arıtma yatırımları için harcadığı tutar 147 milyon lira oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin işlettiği arıtma sayısı ise 25’e ulaştı.

 
Editör: TE Bilişim