Cemil Tugay; İzmir'i Kazandık Cemil Tugay; İzmir'i Kazandık
İzmirli maceraperest denizci Özkan Gülkaynak, kendi yaptığı 7 metrelik teknesi ile 3 yılda hiçbir elektronik seyir aygıtı kullanmadan dünyayı dolaştı. Denizlerdeki tecrübelerini 700 sayfalık bir kitapta toplayan Gülkaynak, şimdi de Karadeniz turuna çıktı.
3 yıl süren ve 42 ülkeyi kendi yaptığı Kayıtsız 3 isimli tekneyle hiçbir elektronik seyir aleti kullanmadan tek başına dolaşan İzmirli maceraperest denizci Özkan Gülkaynak (47), yeni bir maceraya atılmak için yola çıktı. Ege Denizi’ni dolaşan Gülkaynak, şimdi ise Karadeniz turuna çıktı. Tekirdağ Limanı’nda mola veren Gülkaynak, amacının Karadeniz’i gezerek izlenimlerini kitaplaştırmak olduğunu söyledi.
Okyanusları dolaşma kararını gençlik yıllarında verdiğini belirten Gülkaynak, “Doğduğumdan beri denize aşık bir insanım. Teknelerle haşır neşirim. Hayatımın büyük bir bölümü denizlerde geçti. Farklı boyutlarda olan teknelerde seyirler yaptım. 15 yaşındayken denizleri dolaşma kararını vermiştim. Bu bir gençlik hayaliydi. Bu sevgi bende hiçbir zaman kaybolmadı. Dünya turuna çıkma kararı aldım. Kendi yaptığım tekne ile 3 yılda dünyanın 42 ülkesini dolaştım” diye konuştu.
3 yıllık dünya turu esnasında hiçbir elektronik yön tespiti aygıtı kullanmadan yönünü yıldızlardan bulduğunu kaydeden Gülkaynak, “Elektronik hiçbir seyir aygıtı kullanmadan doğa ile bütünleşmek istedim. Yanıma GPS, derinlik göstergesi almadım. Yıldızlara bakarak okyanuslarda yönümü buldum. Rotamı basit bir pusula ile ölçtüm. Okyanuslarda son derece basit ve doğal bir hayat yaşadım” dedi.
Dünya turu esnasında zorluklarla mücadele ettiğini aktaran Gülkaynak, “Zorluk işin doğasında var. Sadece tecrübe yeterli olmuyor. Hiç kimse sizin bir gemiye, yüzen bir balinaya çarpmayacağınızı garanti edemez. Önümüzde karanlık bir okyanus var. Gece karanlıkta okyanusta ilerlerken bir nesneye çarpabilirsiniz. Dinlenmelerde dahi çarpma riskimiz var. Şansızlıklar yaşadım. Motor arızaları yaşadım. Endenozya’da tifo oldum. Fiziksel gücüm tamamen tükendi. Zorluklar yaşadım ama bunlarla yılmadan tek başıma mücadele ettim” ifadelerini kullandı.
Dünya turundan sonra Ege ve Karadeniz turuna çıktığını söyleyen Gülkaynak, “Ege turumdan sonra Marmara Denizi kıyılarını dolaşıyorum. Çanakkale, Şarköy ve Tekirdağ’a da uğradım. Tekirdağ’ı tanıma fırsatı buldum. Gençlik çağlarımdan beri Karadeniz’de gezmek istiyordum. Şimdi Karadeniz turuna çıktım. Karadeniz ile alakalı gezi kitabı anlamında bir eser yok. Karadeniz’in yatçılara denizcilere yol gösteren etkili bir kitap yok. Buradaki anılarımı ve tecrübelerimi de kitaplaştıracağım” şeklinde konuştu.
Dünya tutu tecrübelerini içeren 700 sayfalık ‘Özgürlük Hattının Batısı’ isimli bir gezi kitabı çıkardığını belirten Gülkaynak, “İnsanlarımızın hayal kurmasını, doğa sevgisi ile beslenmesini sağlayacak bir eser olmasını istedim. Üzerinde 2 yıl çalışarak 700 sayfalık bir gezi kitabı hazırladım. 3 yıllık dünya turumdaki tecrübelerimi paylaştım. Kitap denizcilik tutkunları tarafından çok beğenildi” dedi.








Editör: TE Bilişim