2024’Te Dünyayı Bekleyen 6 Siber Tehdit 2024’Te Dünyayı Bekleyen 6 Siber Tehdit
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından uzun süredir alt yapı çalışması yapılan ve tam adaptasyonlu trafik sistemi olarak yürütülen ve otomastik radar sistemi olarakta bilinen sistem İzmir'de devreye girdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir emniyet müdürlüğünün birkaç gün içerisinde bir araya gelerek yapılacak protokol sonrası sistemin tam olarak çalışmaya başlayacağı belirtildi. Buna göre kavşaklara ve ana artellere konular kameralarla otomatik olarak hız limitini aşan araçlara ceza uygulanacak. 

MERKEZİ YOLLARA YERLEŞTİRİLDİ

İzmir'in ana yollarına yerleştirilen ve bu yollara girişlerde tabelalarla hız sınırı ve hız kontrolünün yapıldığını belirten sistem sayesinde her araç mercek altına alınabilecek. Bu yollar  Mustafa Kemal Sahil Bulvarı,  Ankara Asfaltı, Altınyol, Karşıyaka Yalı, Yeşildere yolu, Yeşillik caddesi ve Anadolu caddesine olarak belirlendi. Bu caddeler için belirtilen hız sınırına uymayan araçların plakalarına otomatik olarak ceza yazılabilecek.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR

Sistemin uygulaması Türkiye'deki diğer sistemlerle aynı özellik taşıyor. İstanbul ve Ankara'da da aynı uygulama yapılıyor. Belirlenen yolların girişlerinde o yolun hız limiti tabela, hız limitinin başlangıcı, ve kameralar yerleştirildi. Araçların geçişi esnasında hız koridoru başlatılacak. Araçlar bu koridordan geçiş yaptıkları sürede belirtilen sürenin altında geçen araçlara otomatik olarak ceza kesilecek. Sistemde önemli olan racın girişte yada çıkışta yaptığı hızdan ziyade bu koridoru ne kadar sürede ve hızda geçtiği dikkate alınıyor. Aynı zamanda buradaki kameralar hem mobese görevi görürken hemde tehlikeli araç, Gabarisi yüksek ve kontorol dışı yada belirtilen saatler dışında trafiğe çıkan araçlarıda tespit edebilecek. Saistemin 24 saat hiç durmadan çalışacağı böylece özellikle gece araç yarışlarına sahne olan bu yollardaki trafik ihlallerini en aza indireceği belirtiliyor. 

SİSTEM NE ZAMAN ÇALIŞMAYA BAŞLAYACAK

Sistemin alt yapısı hazır. Belediye ile Emniyetin ortak protokol eşliğinde belirlenecek olan bir merkezden yönetilmesi için çalışmalar sürüyor. Bu çalışmalar neticesinde önümüzdeki günlerde sistem çalışmaya başlayacak ve ceza işlemleri uygulanacak. Sistemin İzmir'in trafiğini rahatlatması ve kontrol altına alması bekleniyor. 
Editör: TE Bilişim