Arjantin’de 3 haneli enflasyon, siyasi çalkantılar ve kuraklık nedeniyle yaşanan resesyon ile döviz kıtlığı, ekonomiyi çökme noktasına getirdi. Bunun yanında karaborsadaki paralel döviz kuru ile resmi döviz kuru arasındaki makas da iyice açılmaya başladı.

Arjantin’de hükümetin fiyat dondurma, sermaye kontrolleri ve çoklu döviz kuru gibi stratejileri peso üzerindeki baskıyı yatıştıramazken ülkede şubatta  30 sene sonra ilk kez üç haneli enflasyon görüldü.

Enflasyon, ücret artışlarını geride bırakırken tüketici harcamalarını da azalttı. Ayrıca tahminlere göre, kuraklığın Arjantin’in 19 milyar dolarlık ihracatına mal olabileceği belirtildi.

Tarihi şiddetteki kuraklık, Arjantin’de soya fasulyesi ve mısır gibi kritik mahsullerin hasadını mahvetti. Sert kuraklık, ülkenin tarım ihracatını yavaşlatırken bu durum dolar girişini kesti ve Arjantin Merkez Bankası’nın rezerv biriktirme girişimlerini zorlaştırdı.

Ege Bölgeleri Su Kıtlığı Alarmı Veriyor Ege Bölgeleri Su Kıtlığı Alarmı Veriyor

Öte yandan Arjantin’de turistlere, soya üreticilerine ve borsaya özel döviz kurları gibi birçok paralel kur uygulanıyor. Pesonun neredeyse bir yılda değerinin yarısını kaybettiği ülkede sıkı sermaye kontrolleri de söz konusu.

Arjantin’de ayrıca IMF programını yeniden müzakere etme planları gündeme gelirken merkez bankasının döviz rezervleri geçen hafta yedi ayın en düşük seviyesine geriledi. IMF de Arjantin’e resmi döviz kurunu devalüe etmesi için baskı yapıyor.Ülkedeki ekonomik aktivite seviyesi de kuraklık etkisiyle resesyona işaret etti. Pazartesi günü yayınlanan verilere göre, ekonomik aktivite şubatta önceki aya göre yatay seyretti. Bir yıl öncesine göre ise ekonomi yüzde 0,2 büyüdü.

Editör: Ersin USTA