Antalya Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde 21 Ocak'ta Türkiye'nin ikinci çift kol nakli yapılan ismi olan Atilla Kavdır'ın dün gece hayatını kaybetmesinin ardından AÜ Rektörü Prof.Dr.İsrafil Kurtcephe, AÜ Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan, Öğretim Üyesi Prof.Dr.Ömer Özkan, AÜ Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr.Atilla Ramazanoğlu, Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Yılmaz ile Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Hüseyin Koçak bir basın toplantısı yaptı.

ACIMIZ BÜYÜK

Çift kol nakli yapılan Atlila Kavdır'ın sabaha karşı 04.30 sıralarında hayatını kaybettiğini söyleyen Rektör Kurtcephe, "Acımız büyük. Kederli ailesine sabırlar diliyorum. Hepimizin başı sağolsun" dedi.

BUGÜN KÖTÜ HABER VERİYORUZ

Ameliyatı gerçekleştiren Prof.Dr.Ömer Özkan ise habercilere, "Uzun zamandır beraberiz. İyi haberler vermeye alışkındık. Bugün kötü bir haber veriyoruz. Akıllarda soru kalmasın diye karşınıza geçtik" dedi. Çift kol nakli yapılan Atilla Kavdır için tıp olarak her şeyi yaptıklarını inandığını belirten Prof.Dr.Özkan, "Tabi ki yetmediğimiz bir durum var ki hastamızı kaybettik. Maalesef nakillerde bu durumlarla karşılaşabiliyoruz. Olay sadece cerrahide bitmiyor. Öncesi ve sonrası da var. Her zaman 1 yıllık takip risklidir. Sorunların bazen nedenlerini biliyoruz, bazen de üstesinden gelemiyoruz" dedi.

15 Yaşında ki Kıza Tecavüz Edip Öldürmüşlerdi 15 Yaşında ki Kıza Tecavüz Edip Öldürmüşlerdi

CİHAN UMUT OLMAYA DEVAM EDİYOR

Türkiye'nin ilk çift kol nakli olan Cihan Topal'ı örnek veren Prof.Dr.Özkan, "Bir ilki risk aldık. O zaman da bu tür şeyler yaşanabilirdi. Çok şükür ki o hastamız diğerlerine bir umut olarak devam ediyor" diye konuştu.

YURTDIŞINDAN MESLEKTAŞLARLA GÖRÜŞTÜK

"Maalesef bu konuda bugün söylenecek fazla bir şey yok" diyen Prof.Dr.Özkan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biz elimizden geleni yaptığımıza inanıyoruz. Biz bu süreç içerisinde yurtdışından meslektaşlarımızla sürekli haberleştik. Son dönemde öğrendiğimiz bir şey zor durumda olduğumuzu gösterdi. Maalesef de başarılı olamadık. Dünyada çok ender görülen bir durum. Yurtdışından meslektaşlarımızın söyledikleri ve bizim tecrübelerimiz birleştirdik, yapılabilecek her şeyi yaptık. Ama bazen de gücümüz yetmiyor."

  KURTARMA İMKANIMIZ OLSA KOLLARI DA ALIRDIK

Nakilden sonra kollarla ilgili sorun yaşanmadığını da söyleyen Prof.Dr. Ömer Özkan, "Hastamızı o dönemde kurtarma imkanımız olmasa kolu da alırdık. En azından aldığımız gibi ailesine teslim ederdik. Bundan sonra 1,5 ay normal serviste normal hastalar gibi tedavisine devam ettik. O dönemde en ufak bir problemle karşılaşmadık. O dönemde kaybetmeyi daha doğal karşılardık. Hastamızı bir süre daha yaşatabilseydik, biz ilaçlarını kesmiştik. Enfeksiyon nedeniyle, bu sefer kollardan belki böyle bir durum yaşayabilirdik. Ama o zaman hiç kolları almakta tereddüt etmezdik. Bu problem cerrahi müdahale ile ilgili değil" diye konuştu.

YAŞANANLAR MANTAR ENFEKSİYONU

"Yaşananların mantar enfeksiyonu diye düşünüyoruz" diyen Prof.Dr. şunları söyledi:
"Onun bulgularını çok net almadık ama öyle olduğunu düşünüyoruz. Aslında son dönemde bu tedaviye bir miktar cevap almıştık. Hastamız biraz daha dayanabilseydi kurtarabilirdik. Dünyada çok ender görülen, bitkinin üzerinde görülen yeşil nemli ortamlarda yaşayan bir bitkiden bile geçebilir. Bilemiyoruz. Yediği bitkiden olabilir, çiçekten de olabilir. Çok az görülen dünyada sadece 60 tane hasta var. Ölüm bu hastalıktan sonra sıklıkla görülüyor."

EVİNDE BİR PROBLEM YOK

Atilla Kavdır'ın 69 gün sonra evine gitmesinin moral motivasyon olarak etkilediğini de ifade eden Prof.Dr.Özkan, "İlerideki hastalar için bize iyi bir tecrübe yaşattı. Kötü bir müsibette bir hayır vardır diyorum. Sosyal şartları daha iyi ayarlamamız lazım. Aile çok temiz bakıyordu. Bakım sağlıyordu. Fark edemeyeceğimiz bir şey var.Yediği maruldan bile olabilir" dedi.

İKİ KOLUNU KULLANMA HAZZINI YAŞATAMADIK

Hayatını kaybeden Atilla Kavdır'ın kolu bacağı olmasa da yaşayacak bir hasta olduğunu söyleyen Prof.Dr.Özkan, "İki kolunu kullanamadan evine gönderdik. O hazzı yaşatamadık. Yetemedik. Kalbini çalıştıramadık. İnsanüstü bir çaba gösterildi. Gücümüz yetmedi. Son aşamasında başka yerde de yeter miydi? Başka yerde de bundan daha fazlası yapılamazdı. Bunlar bizim moralimizi bozmayacak" diye konuştu.

BUGÜN NAKİL GELSE YAPMAK İSTEMEM

Hayli üzgün olduklarını, "Bugün nakil gelse yapmak istemem. Duygusal bir şey ama yapmak istemeyiz" sözleri ile açıklayan Prof.Dr.Özkan, "Biz bir araba kaportacısı gibi değiştirip yapamıyoruz" şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim