Bartın Üniversite öğrencisi toprağa verildi Bartın Üniversite öğrencisi toprağa verildi
Bartın’da yılda toplanan yaklaşık 50 bin ton sütün daha kaliteli ve verimli hale getirilmesi için kadın çiftçilere yönelik eğitim verildi. Kalkınma Bakanlığı, Bartın Tarım İl Müdürlüğü, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA), Bartın Süt Üreticileri Birliği ve Bartın Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği (BDSYB) tarafından ortaklaşa olarak Kırsalda Bilinçli Kadın ve Sütte Kalite Seferberliği projesi uygulandı. Proje kapsamında toplam 40 kadına 20’şerli iki grup halinde 10 gün süreyle eğitim verildi. Eğitimlerde sağım hijyeni, ahır hijyeni ve kullanılan ekipmanların hijyeni konusunda bilgiler verildi. Bartın Valisi Bülent Savur, projeye katılan kadınları ziyaret etti. Vali Bülent Savur ile birlikte Vali Yardımcısı Sibel Tursun, Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulsetter Bayram, Müdür Yardımcısı Cengiz Karabulak, Bartın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bülent Soyöz, Bartın Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ali Soyöz, Bartın Aktif İşadamları Derneği Başkanı Birol Dikyurt. Gıda ve Yem Şube Müdürü Aytekin Yıldırım, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Hüseyin Bilaşa, BAKKA Bartın Ofisi Uzmanı Osman Bahadır Kalecik ile Gıda, tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü proje ekibi kadın çiftçiler ile bir araya geldi. Programda konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulsetter Bayram, “Proje kapsamında Bartın’da sütteki kaliteyi artırmayı hedefliyoruz. Bartın nüfusunun yüzde 66.5’i tarım ve hayvancılık ile uğraşıyor. Bu oranın yüzde 53’ünü kadınlar oluşturuyor. Bitkisel ve hayvansal üretimi bir arada yapan kadınlarımız tamamen geleneksel şekilde tarım ve hayvancılık yapıyor. Aile bütçesine katkı sağlamaya çalışan kadınlarımıza alet ve ekipman desteği sağlanarak, daha fazla üretim yapmaları sağlanacaktır. Bartın’da 56 bin 220 büyükbaş, 4 bin 520 adette küçükbaş hayvan bulunmaktadır. Yaklaşık 25 bin inek sağılıyor. Bu sütün yüzde 85’i kaşara, geriye kalan yüzde 15’i de diğer ürünlere kayıyor. Bartınlı kadınlar hem aktif hem de etkin rol üstleniyor” dedi.

HEDEF ÖNCE KALİTE SONRA BARTIN MARKALI ÜRÜNLER
Kadın çiftçiler ile eğitimde buluşan Bartın Valisi Bülent Savur, Bartın’da üretilen sütün kalitesini artırarak, Bartın markası altında ürünleri pazara sunmak gerektiğinin altını çizdi. Kalitenin yakalanmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Vali Savur, “Süt üretiminin artması para kaynağını artıracaktır. O zaman yatırım olmaması için hiçbir neden yoktur. Kaliteyi yakalamadan üretim yapmanın anlamı yok. Kaliteyi yakalamadan marka olmak isabetli bir seçim değildir. Biz sütteki kalitenin seviyesini yakalayacağız. Bartın yoğurdu, Bartın peyniri neden olmasın? Ama önce kaliteyi yakalamamız gerekiyor. Sütçülük ciddi bir iştir. Gıda yolu ile birlikte çok ciddi olumsuzluklar ortaya çıkabilir. Ama kaliteli üretim ile yapılan ve gıda yolu ile alındığında çok faydalı olacaktır ve insanların ilaç tüketiminin azalmasına da yardımcı olacaktır. Salt ve parasal olarak bakarsak, oyunu kuralına göre oynamamız gerekmektedir. Pilot bölge tayin etmemiz gerekiyor. O bölge ile başlayalım. Üretim topluca disiplin altına alınsın. Dışarıdan gelen süt 85 kuruşa satılırken, Bartın’da 65 kuruşa satılmasın. Eğer kaliteli üretim yaparsak, üretici de sütünü 85 hatta 90 kuruşa satacaktır. Bu işler ayrıca ihale yöntemiyle olmalıdır. Bölge ve gurup oluşturup kapasite artırıldığında, yani istikrar olduğunda daha fazla gelir elde ederiz. İhaleye giren kişiler de mutlaka istikrar isteyecektir. Mevsimsel veriler elde olmalı. Üretim kapasitesi yüksek olmalıdır. Bir araştırma karşılıkla uyuma bağlıdır. Taleplerde göz önüne alınmalıdır. İşletmeci talepleri bir potada eritilip, süt toplanma merkezleri ile sütün alınması gerekir. Bartın’da 110 ton süt üretim kapasitesi az bir rakam değil. Bunu daha da artırabiliriz. Buradaki kadınlarımız süt üretim kapasitenin artmasına ve kaliteli üretim yapılmasına büyük katkı sağlayacaktır. Kadınlarımıza hayvan desteği verilmesi konusunda da gerekli araştırmaları yapmalıyız. Sütteki mikrobiyolojik analizlerin yapılarak, sütteki bakteri ve somatik hücre gibi kalite kriterleri yönünden iyileştirmelerin takip edilebileceği kayıtlı bir izleme sisteminin oluşturulması amaçlanmaktadır. Bu sayede Bartın’da üretilen kaliteli sütten yerel ve ulusal ölçekte marka süt ürünlerinin geliştirilmesi de amaçlanabilir” dedi.
Toplantıya katılan Bartın Aktif İşadamları Derneği Başkanı (BAKİAD) Birol Dikyurt ise, ahır mantığından meslek mantığına geçilmesi gerektiğini, bir çiftçinin 3 ile 5 ineğe tek başına bakabileceğini söyledi. Kadın çiftçiler kendilerine alet ve ekipman desteğinin yanı sıra hayvan desteğinin de verilmesini talep etti.

İzmir haberleri

Editör: TE Bilişim