Canlı bombaya benzerliği hayatını kararttı Canlı bombaya benzerliği hayatını kararttı
Sanayi Bakanlığının cari açığı kapatmak için yerli enerji üretimine dönüşüm hareketini destekleyen proje, Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi yönetiminden çıktı. Türkiye'nin yerli kaynağı olan kömürden son teknoloji yakma ve filtreleme sistemleri kullanılarak Bursalı sanayicilerin tükettiği miktarda elektrik üretilecek. Bursa'da faaliyet gösteren 13 ayrı organize sanayi bölgesindeki binden fazla fabrikanın elektriği yerli kaynaklarla en az yüzde 30 daha ucuza karşılanacak.
Sanayi Bakanlığı ile 8 aydır çalışma yürüten Demirtaş OSB yönetimi, bu projeyi gerçekleştirmek için Bursa Organize Sanayi Bölgeleri Birliği (BOSBİR) Enerji AŞ'yi kurdu. Bursa'daki sanayi bölgelerinin tüketim kapasiteleri oranında ortak oldukları şirketin, 3 ayrı bölgedeki kömür yataklarında verimlilik araştırmasını tamamlamak üzere olduğu öğrenildi. Bu yataklarla ilgili bakanlıktan ön lisans alan Bursalı sanayiciler, kısa sürede bin 500 megavat kapasitedeki santrali inşa ederek sanayicilere ucuz elektrik vermeye başlayacak.
Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) 4. olağan mali genel kurulunda konuşan Başkan Feridun Kahraman, sanayi ve enerji bakanlığının büyük destek verdiği termik santral projesi ile en büyük girdi olan elektrik kaleminde çok ciddi tasarruf sağlayacaklarını söyledi. Genel kurula bilgi veren Başkan Feridun Kahraman, büyük önem verdikleri santral projesinin de hayata geçmek üzere olduğunu belirterek, "DOSAB'ın ihtiyacı olan elektrik üretimi ve sıcak su, buhar temini ile ilgiliydi. Geçen yılki kongre öncesinden başlayan fizibilite çalışmalarımızı sürdürdük. Biz, bir yandan bu çalışmaları yürütürken, diğer yandan Bursa'mızda sanayicilerimizin tarihi bir birlikteliğine de öncülük ettik. OSB yöneticileri olarak bir araya geldiğimizde, bizim DOSAB olarak yürüttüğümüz enerji santralı çalışmalarımız, Bursa OSB'lerinin ortak elektrik üretim santrali kurulması fikrine dönüştü. Dolayısıyla yönetim kurulu ve DOSAB Bölge Müdürlüğümüzdeki arkadaşlarımız, enerji santrali konusundaki çalışmalarımızı, sadece DOSAB değil tüm Bursa sanayisi için genişletti. Ne mutlu bize ki, aradan geçen 8 ay gibi bir süre içerisinde böylesine büyük bir projede çok önemli bir noktaya geldik. Yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde, Bursa Organize Sanayi Bölgeleri Birliği Elektrik Üretim AŞ, kısa adıyla BOSBİR Enerji AŞ'yi kurduk. Bununla ilgili çalışmalarda sona geldik. OSB'lerin birlikteliği konusundaki çalışmalarda DOSAB daima öncü ve lokomotif bir rol almış, birleştirici, birlik ve beraberlik içinde hareket etmeyi öngören bir rol üstlenmiştir. Bu da bizim açımızdan ayrı bir gurur kaynağıdır" dedi.

" DOSAB'DA İSTİHDAM 37 BİNİ GEÇTİ"
DOSAB Başkanı Kahraman, bölgedeki enerji tüketimleri ile ilgili de şu bilgileri verdi:
"Bölgemizde faaliyetteki firma sayımız 414'e ulaştı. 2012 Şubat ayı itibarıyla 37 bin 529 kişiye istihdam sağlıyoruz ve 3,5 milyar dolarlık bir ihracat bölgemizden gerçekleştiriliyor. 2011 yılında bölgemizde 930 milyon kilovat saat dolayında bir elektrik tüketimi gerçekleşti. 2012 yılının ilk iki ayında ise geçen yılın aynı dönemine göre elektrik tüketimi yüzde 7,9 oranında arttı. Söz konusu değer 2010 yılının ilk iki ayı ile kıyaslandığında artış oranı yüzde 19.8 oldu. Yine doğalgaz tüketimi konusunda
da 2012 yılının ocak ve şubat aylarında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11,5 oranında artışımız söz konusu oldu. 2010 yılının aynı dönemiyle kıyaslandığında ise artış oranı yüzde 17,9 olarak gerçekleşti. Firmalarımızın atık su deşarjlarında da bu yılın ocak ve şubat aylarında artış gözlendi. DOSAB Atık Su Arıtma Tesisi'nde yılın ilk ayında 2,5 milyon metreküp su arıtıldı. Bu değer geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21.7'lik bir artışı ifade ediyor. DOSAB'ın değerlerinin 3 katı oranında
Bursa'daki diğer sanayilerle birlikte enerji tüketimi var. Bu iş birliği ile çok avantajlı elektrik üretimi yaparak sanayicilerimizi rahatlatacağız."
Santral, maden mühendislerinin yaptığı incelemelerinin neticelenmesi ile 3 önemli kömür yatağından en verimli olacak bölgede 1 yıl gibi kısa bir sürede kurularak elektrik üretimine başlayacak.
Bursa'da enerji tüketimi olarak Demirtaş'tan sonra gelen İnegöl OSB Başkanı Erdoğan Şeremet ise, bu projenin Bursa'nın yüz akı çalışmalardan biri olacağını söyledi. Çok güzel bir birliktelik sağlandığına dikkat çeken Şeremet, en kısa zamanda yatırımı realize etmek için hükümet başta olmak üzere yerel yöneticilerden de büyük destek gördüklerini sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim