İklim Değişikliğinden En Fazla Tarım Sigortaları Etkilenecek 

Dünyada geçen yıl iklim krizi sebebiyle meydana gelen doğal afetlerin sebep olduğu hasarın 280 milyar dolar olduğunu belirten IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği CEO’su Murat Çiftçi, “Artık her yıl en sıcak yaz olmaya aday. Kuraklık, çölleşme, kum fırtınaları, orman yangınları ve sel gibi olaylar daha da artacak. Doğal afetler en fazla tarım sigortalarını etkileyecek. Tarım sigortaları zorunluluk haline gelecek” dedi.

Küresel ısınma nedeniyle artan doğal afet olayları dünyada çok büyük hasarlara neden olurken, en fazla hasar tarım ve hayvancılık sektöründe meydana geliyor. Açıklanan raporlara göre 2021 yılında doğal afetlerin sebep olduğu 280 milyar dolar değerindeki hasarın 120 milyar dolarının sigortalı olduğunu belirten IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği CEO’su Murat Çiftçi, “Geçen yıl en çok hasarın kaydedildiği 4’üncü yıl olarak kayıtlara geçse de artan sıcaklıklar her geçen yıl daha yüksek rakamlardaki hasarların telaffuz edileceğini gösteriyor. Özellikle tarım ve hayvancılık alanlarında tarım sigortaları zorunluluk haline geliyor” dedi.

Sigortacılar doğal afet risklerini analiz ediyor

Murat Çiftçi, küresel sigorta şirketlerinin iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılmasında sorumluluk sahibi olduğunun altını çizerek şunları söyledi: “Sigorta, iklim kriziyle mücadelede en yetkin sektörlerin başında yer alıyor. Bu sebeple sektör temsilcileri bu alanda ciddi çalışmalar gerçekleştiriyor. Doğal afet risklerinin kapsamlı analizi, bir sonraki büyük orman yangınlarının öngörülmesi ve olası hasarların etkisinin önüne geçilmesi konusunda önemli yol haritaları belirleniyor. Yangın güvenliği standartları ve taşkın riskini azaltabilecek bina kodları gibi politikalara yönelik birtakım çalışmalar da söz konusu” diye konuştu.  

Afet tahvilleri önemli bir kaynak oluşturacaktır 

Doğal afetlerden dolayı her geçen yıl artan hasar primlerine yönelik afet tahvillerinin de yaygınlaşması gerektiğini belirten Murat Çiftçi, şunları söyledi: “Geçen yıl gündeme gelen afet tahvillerinin olası bir felaket senaryosuna karşı sigortacılıkta kaynak yaratmak açısından önemli bir finansal araç olduğunu düşünüyorum. Doğal afetlerin daha sık meydana geldiği gelişmiş ülkelerde bunlar yalnızca belirli bir felaket meydana gelirse ödeme yapan yüksek getirili tahviller olarak karşımıza çıkıyor.” 

2023’te kredi borçlanmaları yüzde 54 arttı 2023’te kredi borçlanmaları yüzde 54 arttı

İletişim:

Salt İletişim Grup

Editör: TE Bilişim