Çeşme'de 600 Bin TL'ye Kiralık Villa İlanı Şok Etti Çeşme'de 600 Bin TL'ye Kiralık Villa İlanı Şok Etti
Panama Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gustavo Garcia De Paredes, öğrencilerine Türkçe öğretebilmek amacıyla İzmir’e geldi, Rektör Prof. Dr. Seyfullah Çevik’le anlaşma imzaladı. Türkiye’nin Panama Fahri Konsolosu Fernando Porras ve Panama Fahri Konsolosu Hatice Güleç de bu tarihi ana eşlik etti. Gerçekleştirilen protokole göre 79 yıllık Panama Üniversitesi’nde Gediz Üniversitesi tarafından Anadolu Dil ve Kültür Merkezi kurulacak. İzmir’den gidecek dil bilimciler, Panamalı gençlere hem Türkçe öğretecek hem de Türk kültürünü ve tarihini anlatacak. İki ülke arasında dostluk ve kardeşlik köprüsü kurulacak, ilişkiler güçlenecek. Ayrıca karşılıklı öğrenci ve akademisyen değişimiyle, ortak bilimsel çalışmalar da yapılacak.
ATATÜRK VE TÜRK TARİHİNE ÖVGÜ
Panama’da bir dönem eğitim bakanlığı görevinde bulunan Prof. Dr. Paredes, tarihçi olduğunu, kendisini en çok Türk tarihinin etkilediğini söyledi. Güney Amerika’daki tüm üniversitelerin yer aldığı birliğin (Union of Universities of Latin America and Caribbean-UDUAL) başkanlığını da yürüten Panamalı bilim adamı, yakasındaki ay-yıldızlı rozeti gururla taşıdığını anlattı, şunları dile getirdi: “Türk insanı hiçbir zaman emperyalist olmadı. Her zaman barışçıl ve kucaklayıcı rol üstlendi. Atatürk’ün önderliğindeki milli mücadele, birçok milletin egemenliğini kazanmasını sağladı. Türkiye hala dünya barışına ve insanlığın mutluluğuna hizmet ediyor. Böyle köklü bir geçmişe ve devlet geleneğine, insancıl misyona sahip Türkiye’ye duyduğum sevgiyi, Panamalı gençlerle her fırsatta paylaşıyorum. Öğrencilerimin mutlaka Türkçe öğrenmelerini, Türk halkıyla yakın ilişkiler içinde olmalarını da istiyorum. Benim en büyük hayalim bu. Gediz Üniversitesi’yle hayalimi gerçeğe dönüştüreceğiz. Bu nedenle çok sevinçli ve heyecanlıyım. Eminim ki Türkiye’yle Panama arasındaki mesafe, böyle anlamlı anlaşmalarla aşılacak, iki toplum ve ülke birbirine yaklaşacak. İşte o zaman daha da mutlu olacağım...”
PANAMA’DA BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ
Gediz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çevik de, Panama’nın en eski ve köklü üniversitesinin ilk kez böyle bir protokol düzenlediğinin altını çizdi, “Bu onura bizi layık gördükleri için gururluyuz” dedi.
Prof. Dr. Çevik, Panamalı öğrencilere Türkçe eğitimi verilmesi için kendilerinin tercih edilmesinden duydukları mutluluğu da paylaştı, şöyle konuştu: “Panamalı dostlarımız, Türkiye’nin ve Türk kültürünün ne kadar büyük ve etkileyici olduğunu bize bir kez daha gösterdi. Ülkesinde saygın bir kişi olan, Latin Amerika’daki tüm üniversitelerin yöneticiliğini üstlenen Prof. Dr. Gustavo Garcia De Paredes’in Türkiye sevgisi karşısında çok etkilendik. Öğrencilerinin Türkçe konuştuğunu görmeyi arzulayan değerli bilim insanına her türlü desteği büyük bir mutlulukla sağlayacağız. Panama’da Türkçe konuşan gençliğin yetişecek olması ve bunun devamının da gelmesi ülkemiz açısından büyük kazanç olacak. Bu mutluluğun ve gururun bir parçası olduğumuz için ne kadar sevinsek az.”
Editör: TE Bilişim