Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Mücadelesinde Erkeklerin Rolü

Bireysel kredi ve kredi kartı borcunu ödememiş kişi sayısı yüzde 11.64 azaldı Bireysel kredi ve kredi kartı borcunu ödememiş kişi sayısı yüzde 11.64 azaldı

Özyeğin Üniversitesi kuruluşunun 10. yılı etkinlikleri kapsamında “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Mücadelesinde Erkeklerin Rolü” başlıklı panele ev sahipliği yaptı. Özyeğin Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi’nin düzenlediği panelde, toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin çabalara erkeklerin katılımını sağlamayı amaçlayan proje ve oluşumlar konuşuldu. Moderatörlüğünü Siyaset Bilimci Prof. Dr. Serpil Sancar’ın yaptığı panele Yanındayız Derneği’ni temsilen İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Nazan Moroğlu ile Oyuncu ve UNDP İyi Niyet Elçisi Mert Fırat, UN Women Türkiye Programlar Yöneticisi Zeliha Ünaldı, AÇEV Babalık Çalışmaları Direktörü Hasan Deniz ve Eleştirel Erkeklik İncelemeleri İnisiyatifi’nden (EEİİ) Dr. Öğretim Üyesi Murat Göç katıldı.

“Erkeklik” tartışmalarının güncel veriler ışığında tartışıldığı panelde, toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesinde, erkeklerin kendilerini dönüştürmesi gereken özneler olduklarına vurgu yapıldı.

Panelde ilk konuşmayı Eleştirel Erkeklik İncelemeleri İnisiyatifi’nden Dr. Öğretim Üyesi Murat Göç yaptı. “Akademinin İçinde ve Dışında Erkeklik Çalışmaları” başlıklı konuşmasında Dr. Göç, “Kadın ve erkek kimlikleri en başta biyolojik kimlikler değil, kültürel ve politik kimlikler aslında. Biz bu kimlikleri üzerimize giyiyoruz. Bunlar bireysel değil artık kurumsallaşmış roller” dedi.

“Futbol üzerinden erkeklik algısını araştırıyoruz”

Panelde Dr. Murat Göç’ün ardından UN Women Türkiye Program Yöneticisi Zeliha Ünaldı söz aldı. Ünaldı konuşmasında UN Women tarafından yürütülen “HeForShe” projesinden bahsetti. Türkiye’de Fenerbahçe Spor Kulübü ile ortak çalışma yaptıklarına değinen Ünaldı, “Spor kulübünden toplumsal cinsiyet konusunda taahhütler aldık. Ciddi analizler, yüz yüze görüşmeler, anketler ve focus grup çalışmaları yapıyoruz. Tribünlerden tesislere, futbolcu ve taraftar tutumundan stattaki tezahüratlara kadar farklı başlıklara toplumsal cinsiyet eşitliği açısından bakıyor ve bunları analiz ediyoruz. Amacımız futbol üzerinden erkeklik algısına bakmak” dedi.

Ünaldı’nın ardından Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) Babalık Çalışmaları Direktörü Hasan Deniz, “Cinsiyet eşitliğinde erkekler nerede?” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Deniz konuşmasında, cinsiyet eşitliği mücadelesinin erkekleri dönüştürmekle mümkün olacağını ifade etti. Deniz, “Erkekleri dönüştürmek gerekiyor. Peki nasıl? Cinsiyet eşitliği mücadelesinin temel öznesi kadınlar olacak. Erkeklerin böyle bir özne olması imkansız. Erkekler olsa olsa kendilerini dönüştürmek üzerine bir özne olabilir. Kendi pratiklerini dönüştürmek üzerine dahli olabilir erkeklerin” dedi.

“Kadınlara yok muamelesi yapılıyor”

Deniz’in ardından İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Nazan Moroğlu konuşmasını gerçekleştirdi. Moroğlu, kadın ve erkek eşitliğini hukuk açısından değerlendirdiği konuşmasında, kadınların başta siyaset olmak üzere birçok alanda sayıca çok az olduğunu belirtti. Avrupa Birliği sürecinin kadın erkek eşitliğine çok büyük etkisi olduğunu ve Ceza Kanunu’nun değiştiğini söyleyen Moroğlu, “Türkiye’de kadın meseleleri ile ilgili politikalar üretecek etkili bir bakanlık yok. Yakın zamanda gerçekleşen seçimlerde de gördük, kadınlara yok muamelesi yapılıyor” dedi.

Moroğlu’nun ardından UNDP İyi Niyet Elçisi ve Yanındayız Derneği kurucularından oyuncu Mert Fırat konuştu. Fırat, kadın erkek eşitliğini sağlamak adına Yanındayız Derneği’nin yaptığı çalışmalara değindi. Erkeklerin toplumsal cinsiyet mücadelesinde yer almasını önemsediğini belirten Mert Fırat, “Biz kendi hayatımızda kadın erkek eşitliğini sağlamaya çabalıyoruz. Dernek olarak da bunu yapmaya çalışıyoruz. Dernek üyelerimizin birçoğunun şirketlerinde çalışanların yüzde 50’si kadın. Yanındayız Derneği olarak tüm kadın derneklerinin de yanındayız. Ne önündeyiz ne arkalarında. Amacımız bu mücadeleye katkı sağlamak” dedi.

Editör: TE Bilişim