Türk Lirası'nın yabancı para birimleri karşısında yaşadığı aşırı değer kaybı sonrası aylık bazda yüzde 6,30 yıllık bazda ise yüzde 24,52 ile son 15 yılın en yüksek enflasyon oranını geride bırakan Türkiye, gıda ürünlerine ardı ardına yapılan zamlarla karşı karşıya.

İSTYUMDER Başkanı Necati Yıldırım yumurta üretim maliyetlerindeki artışlar nedeniyle yakın zamanda yumurta fiyatlarında ciddi artış olabileceğini kaydetti.

Üretim ve paketleme maliyetlerindeki artış üretimi durdurabilir

Yumurtayı sarmak için kullanılan ambalaj malzemelerinin yüzde 60'ını ithal ettiklerini ve onlara da yüzde 40 oranında zam geldiğini söyleyen Yıldırım, "Maliyetlerimiz arttığı için yumurtaya küçük zamlar gelecektir, stoklarımız azalıyor. Yumurtayı sardığımız ambalajın yüzde 60'ını ithal ediyoruz. Yumurta paketleme makinelerinin parçalarına da yüzde 30 zam geldi. Satışların durmasından korkuyoruz" dedi.

Market ve pazar satış fiyatları arasında ciddi fark var

Pazarcının yumurtayı sattığı fiyat ile markette satılan arasında büyük fiyat farkı olduğunu kaydeden Yıldırım, "Pazarcı, halden kolisini 15 liraya alıyor, bir lira farkla satıyor. Ama marketlerde bu fark 5 liraya kadar çıkıyor. Bu doğru değil, okulların açılmasıyla her öğrencinin beslenme çantasında yumurta mutlaka oluyor, o yüzden satışlarımız yüzde 15 arttı. Kışın gelmesi de satışlarımızı olumlu etkiliyor" diye konuştu.

Bir aylık stoğumuz var yakında zam gelebilir

Kadın kuşağı programları kişiyi kötücül yapıyor! Kadın kuşağı programları kişiyi kötücül yapıyor!

Fiyatlarda henüz büyük bir değişiklik olmadığını söyleyen Yıldırım, "Stoklu gidiyoruz, bir ay daha bizi götürecek stoğumuz var, ondan sonra maliyetlerimiz artmaya devam ederse yumurtaya fiyatlarına mecbur zam gelecektir" ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim