13. Alaçatı Ot Festivali Coşkusu Edis ile Zirveye Çıktı 13. Alaçatı Ot Festivali Coşkusu Edis ile Zirveye Çıktı
8-9 Kasım tarihlerinde İzmir Uluslararası Fuar’ında düzenlenen “Nitelikli Çalışan, Yenilikçi İşletme, Gelişen İzmir İçin” temalı İstihdam Zirvesi, İzmir’de iş arayanlarla işçi arayanları bir araya getirdi.
Zirve’nin açılış töreninde bir konuşma yapan İYTE Rektörü ve İzmir Üniversiteler Platformu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Güden, sanayicinin eleman, işsizin de yeteneklerine uygun iş bulmakta zorluk çektiğine dikkati çekerek, Türkiye'de istihdamda asıl sorunun "ara eleman" yetersizliği olduğunu söyledi. Meslek liselerine daha büyük önem verilmesi gerektiğini belirten Güden, "Eğitimini iş hayatında kullanabilen bireyler yetiştirmek için milli eğitim ve yüksek öğretimi birleştirerek sanayi ile kaynaştırmak gerekiyor" dedi.
Prof. Dr. Güden, şöyle konuştu: "Bizim tüm toplum olarak yapmamız gereken şey, yüksek katma değeri olan yüksek teknolojik ürünler üretmek olmalıdır. Emek yoğun sektörler artık Çin, Hindistan gibi ülkelere kaymaya başladı. Bu konuda neler yapılıyor? Bir defa İzmir’de bir Teknoloji Geliştirme Bölgesi var, İzmir Teknopark’ı… Buna ilaveten İzmir’de daha başka teknoparklar da açılacak. Burada dikkat edilen şey şu aslında; Teknoparkları birer vergi muafiyeti olan yerler şeklinde düşünmemek gerekir. Gerçekten buralarda fikri ve düşüncesi olan, teknik donanıma sahip gençlerimizin ücretsiz ofis ekipmanlarına kira vermeden yararlanacakları yerlerden bahsediyorum. Böyle bir merkezin kurulması için de İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesinde İZKA’yla birlikte bir proje geliştirildi. Şimdi bu bize ne sağlayacak? Artık, konularında uzmanlaşmış ama 20-25 kişi çalıştıran şirketlerden bahsedeceğiz. Ülkemizde son 10 yıldır dikkat ederseniz Ar-Ge, yenilikçilik konularında artan seviyede destekler veriliyor ve bu 10 yıllık süreç içinde baktığımız zaman bunun geri dönüşmediğini de görüyoruz. Bu tabi ki üzücü bir şey ama buradaki temel sorun şu; Ar-Ge bir kültürdür, yani bizim sabretmemiz ve bu teşviklere ısrarla devam etmemiz gerekiyor. Bir de yeni bir nesil yetiştirmemiz gerekiyor yani analitik düşünen, bilgiyi depolayan değil aldığı bilgiyi kullanan nesiller yetiştirmemiz gerekiyor. Dolayısıyla burada yapılması gereken, Milli Eğitim ile Yüksek Öğretimi birleştirmektir."
Üniversitelerin sadece binalarında eğitim veren kurumlar olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Güden, "Üniversitelerin artık çevresi de değişti. Eskiden bilindiği üzere üniversiteler sadece eğitim veriyordu. Şu an eğitimin yanı sıra araştırma ve topluma hizmet görevleri de üstleniyor. Bu çok önemli bir şey aslında, üniversitelerinmutlaka topluma doğru bilgileri, doğru verileri, doğru araştırma sonuçlarını iletmesi gerekiyor"
diye konuştu.

Editör: TE Bilişim