Deniz tutkunları bu fuarda buluşacak Deniz tutkunları bu fuarda buluşacak
Yaklaşık iki yıldır Türkiye çapında sürdürülen mavi kapak toplama karşılığı ortopedik engellilere tekerlekli sandalye verilmesi kampanyasına son verilmesini isteyen İzmir Engelliler İnsiyatifi üyeleri, kampanyanın amacından saptığını rant kapısına döndüğünü söyledi.
İzmir Engelliler İnisiyatifi üyeleri adına açıklama yapan Buca Engelliler Derneği Başkanı Kamuran Parıltı, “Plastik kapak toplama kampanyası iyi niyetle başlatılan ve halkımızın büyük destek verdiği bir kampanya olmakla birlikte, kampanya amacını aşmış, engelliler üzerinden maddi ve manevi ranta dönüştürülmüştür. Dağıtılan sandalyelerin çabuk kırılıp dağılan, kalitesiz ve ucuz malzemelerden üretilmiş olması bir yana, engelli vatandaşlarımız, medya önünde acınacak, muhtaç, zavallı insan konumuna düşürülmeye başlamıştır” dedi.
Türkiye’de görme, işitme, ortopedik, zihinsel, ruhsal, organ yetersizliği ya da işlevsizliği gibi değişik engel gruplarından 9 milyon kişiyi bulunduğunu kaydeden Kamuran Parıltı, söz konusu kampanyanın engellilerin temel sıkıntılarının kamuoyunca doğru anlaşılmasının ve çözüm üretme çabalarının önüne geçtiği savundu. Parıltı, kampanyanın kamuoyunda genel vicdani bir rahatlamaya yol açtığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Halbuki engellilik, evrensel ve ortak bir insanlık sorunudur. Dolayısıyla sorunların çözümü, başta devlet kurumları ve yerel yönetimler olmak üzere bütün toplumun sorumluğundadır. Kampanyaya başından beri destek veren değerli halkımızın, bu kampanyanın aslında engellilerin acil çözüm bekleyen sorunlarını gölgelediğini, engellilerin büyük bölümünü incittiğini ve üzdüğünü bilmesini isteriz. Engellilere yapılacak en büyük yardım, ayrımcılığa karşı, eşit yurttaşlık temelinde verdikleri haklı mücadelelerinde onların yanlarında olmak, hak eksenli taleplere toplumsal destek vermek, kamuoyu oluşmasını sağlamaktır. Ayrıca, her iyi niyetli konuda olduğu gibi kapak toplama kampanyası süreç içerisinde yozlaştırılmış, insanlarımızın iyi niyeti suistimal edilerek ranta dönüştürülmüştür. Kamuoyunun bilmesi ve destek vermesi gereken asıl konu, engelli insanların özgürce gidebileceği yolların, kaldırımların, binaların, parkların yapılmasıdır.”

Editör: TE Bilişim