Ak Parti İzmir Milletvekili Adayı Bilal Doğan, Güzelbahçe ve Karabağlar ilçelerinde yaptığı konuşmalarda, vatandaşların ön yargılardan uzak, bütün dayatmaları hiçe sayarak Ak Parti hükümeti döneminde yapılan yatırımları, gerçekleşen projeleri değerlendirmelerini istedi. Karabağlar Vatan mahallesinde düzenlenen iftar yemeği sonrası konuşan Ak Parti İzmir Milletvekili Adayı Bilal Doğan, kentsel dönüşümün siyasi kaygı ve tartışmaların, her türlü istismarın dışında tutulmasını ve ortak akılla sorunun çözüme kavuşturulması gerektiğini belirtti.
İmar kanunuyla ilgili yeni düzenlemenin yeterince bilinmediğini, anlatılamadığını öne süren Doğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Özellikle Karabağlar gibi ciddi imar sorunları yaşanan bu ilçemizde sokak sokak ev ev dolaşarak bu önemli düzenlemeyi vatandaşlarımıza anlatmalıyız. Öte yandan Karabağlar’ da kentsel dönüşüme dair bazı çalışmalar yapılıyor.

“İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BU İŞİ BECEREMEZ”
Büyükşehir Belediyesi, Karabağlar Uzundere bölgesinde ilk etapta 280 konutun inşaatına başladı, halen devam ediyor.  İkinci etapta ise 442 konut yapılacak. Hedeflenen konut sayısı, kentsel dönüşüm ihtiyacı düşünüldüğünde çok az ve toplamda sadece 67 bin metrekarelik bir alanı kapsıyor. Karabağlar’daki projenin 2. etabı için 7 kez ihale yapıldı. Tablo ortada, İzmir Büyükşehir Belediyesinin kentsel dönüşüm projelerinin altından kalkması çok çok zor. Bu iş Bakanlığın yapabileceği boyuttadır.  Gerek uzlaşma süreci gerekse bütçenin miktarına baktığımızda belediyenin gücü bu dönüşümü gerçekleştirmeye yetmez. Büyükşehir’in Uzundere’deki sembolik sayılabilecek projesine karşılık Bakanlığın yaptığı kentsel dönüşüm ise 540 hektar gibi devasa bir alanı kapsıyor.  Proje kapsamında 16 mahalle bulunuyor. Yaklaşık 100 bine yakın vatandaşı ilgilendiriyor. Belediye mevcut performansıyla 20 yılda ancak Bakanlığın hızına yetişebilir.”

“ÖNCE İMAR SORUNLARINI ÇÖZÜN!”
Ancak Karabağlar ilçesinin önünü tıkayan daha da önemli bir sorunun bulunduğunu anlatan Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kentsel dönüşümün önünü tıkayan asıl mesele imarsızlıktır. İmarsızlık belirsizliktir. İlçe belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi kentsel dönüşümden önce imar sorununu çözemedi. Burada da çok yavaş ilerleme var. İki yıldır plan hazırlıyorlar hala bitiremediler. Zaten bölgenin sosyolojik gerçekleriyle örtüşen, toplumda karşılığı olan, hak ve adalete dayanan bir imar planı yapabilseydiler. Kentsel dönüşüm bir dayatma olmaktan çıkardı. Sistem kendi doğal süreci içinde kendi kendini çok daha hızlı biçimde yenilerdi. Öncelik mutlaka imar planına verilmeli. Yıllardır bunu dillendiriyorum. Büyükşehir bunu beceremiyor, bu işin ilgili Bakanlığa devri yapılmalı. 2009’da yetki aldılar, aradan geçen süre zarfında ancak bu kadar yapabildiler. Vatandaşları çürük ve sağlıksız yapılarda yaşamaya mahkûm ettiler. Öte yandan bulunduğumuz bölgenin su ve kanalizasyon altyapısı ulaşım ve diğer belediye hizmetleri açısından da ciddi eksikleri ve ihtiyaçları var. Örnek olarak bu imar planı olmadığından bazı mahallelere doğalgaz verilemiyor. Diğer yandan kıyı tasarım çalışmaları ve tramvay yatırımları ile kıyı bölgelere yatırım yağdıran Büyükşehir Belediyesi, Karabağlar’a üvey evlat muamelesi yapıyor. Lütfen kıyılara gösterdiğiniz önemin, yaptığınız yatırımın bir kısmını da Karabağlar’a kaydırın.”

Sezonun İlk Kruvaziyer Gemisi İzmir'e Geldi Sezonun İlk Kruvaziyer Gemisi İzmir'e Geldi

16 MAHALLEDE 100 BİN KİŞİYİ İLGİLENDİREN PROEJE
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yürüttüğü kentsel dönüşümün ise 16 mahalleyi kapsadığını ve 100 bine yakın vatandaşı ilgilendirdiğini belirten Bilal Doğan, yerel idarenin kendi üstüne düşen görevi yerine getirmek yerine Bakanlığın projesine engel olmaya çalıştığını kaydetti.
Doğan, “Karabağlar Belediyesi ile Büyükşehir Belediyesi bırakın kentsel dönüşümü hala bölgenin imar sorununu çözebilmiş değil. İki yıldır imar planı hazırlıyorlar, ancak bir türlü bitiremiyorlar. Bu da dönüşümün tamamlanmasındaki en büyük engel. Bu karmaşık yapıyı en sağlıklı en doğru biçimde çözmek ve vatandaşlarımızı mutlu etmek adına biz her türlü çalışmaya hazırız” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim