Arkadaşınızın başarısıyla gurur duyuyorsanız “Vitamin İnsansınız” Arkadaşınızın başarısıyla gurur duyuyorsanız “Vitamin İnsansınız”
 Aldatmanın pek çok türünden söz edilebilir elbette. İhanet her türlü ilişkinin içine sızabilir. Eşler arasında yaşanan ihanet bir ilişkinin yaşayabileceği en büyük krizlerdendir. Bunun pek çok sebebi olabilir; ilgisizlik, heyecan arayışı, sevginin ya da aşkın bitmesi vs. 
Yasak ilişki başlarda oldukça heyecan verici ve tatlıdır, ta ki diğer taraf öğrenene kadar. İşte ondan sonra kriz patlak verir. Peki, ihanete uğrayan eş bu durumla başa çıkmak, bu krizi çözmek için neler yapabilir?

Sİ&MA Psikolojik Danışmanlık ve Eğitim Merkezi’nden Uzman Psikolog Sibel Deniz Toledo, aldatma ve sonrasında yaşanabilecek süreçlerle ilgili önemli bilgiler verdi.


“Kapı açık, arkanı dön ve çık…”

Eşler arasında yaşanan ihanet bir ilişkinin yaşayabileceği en büyük krizlerdendir. Bunun pek çok sebebi olabilir; ilgisizlik, heyecan arayışı, sevginin ya da aşkın bitmesi vs. Elbette seçeneklerden biri ayrılmaktır. Şarkıdaki gibi “Kapı açık arkanı dön ve çık, istenmiyorsun artık” diyebilir aldatılan kadın ya da erkek... Eğer ihanete uğramak kişinin gözünde asla kaldıramayacağı, affedemeyeceği bir durum ise ve kendini daha fazla bu ilişkinin içinde görmüyorsa ayrılmak belki de en doğru seçenektir. Aldatan kişi yolunu çizmiş ve diğer tarafı seçmiş ise ve dönmeyi düşünmüyorsa artık veda etmek yolu çizmek gerekir. Çünkü çoğu zaman bir şekilde cayıp geri dönse bile eskisi olmayacaktır. Mutsuz ve huzursuz bir beraberlik iki tarafı da yıpratacaktır.

“Devam” kararı alırsanız yapmanız gereken 8 şey

Diğer seçenek de, her iki taraf da bu krizi aşıp devam etmek istiyorsa ilişkiye sahip çıkmaktır. Peki, bu krizi aşmak ve güveni yeniden inşa edip sağlıklı bir şekilde ilişkiye devam etmek için neler yapılmalı?

1. Bu konuyu karşılıklı olarak enine boyuna konuşun. Karşı tarafa aklınızı kurcalayan tüm soruları sorun. Ancak lütfen bu sırada sizi daha fazla incitebilecek detayları öğrenmemek için özellikle kurcalamayın. Net sorular sorun ve net cevaplar isteyin. Bu konuşmadan sonra da konuyu bir daha açmamak üzere kapayın.

2. İlişkinizle ilgili neyin yolunda gitmediğini beraber tespit edip, bunları düzeltmeye çalışın. Birbirinize daha fazla zaman ayırın, ilişkinize daha fazla özen gösterin, ilişkinizin başında neden birbirinizi sevdiğinizi neden birlikte olduğunuzu birbirinize hatırlatın...

3. Affedip ilişkiye devam etme kararı verdikten sonra her fırsatta bunu yüzüne vurmayın veya her hareketten kuşku duyup dedektiflik yapmayın. Gerçekten affetmek için bir daha geriye dönüp bakmamak üzere arkanızda bırakın. İlk başlarda hiç kolay olmayacaktır ancak yapamazsanız ilişkiyi yürütemezsiniz. Bu iki taraf içinde katlanılması çok güç bir durum olur.

4. İntikam soğuk yenen bir yemektir ancak intikam almak, fırsatını bulup karşımızdakinin canını yakmak için ilişkiye devam etmek yapılabilecek en büyük hata olur. Canınız çok yanıyorsa yapabileceğiniz en iyi şey ilişkiyi kesip uzaklaşmak ve zamanın yaralarınızı onarmasına izin vermektir. Çünkü intikam için bile olsa ilişkiyi devam ettirmek her gün o yarayı kanatacaktır.

5. Profesyonel destek alın. Sorunlarınızı çözmek istiyor ancak işin içinden çıkamadığınızı hissediyorsanız bireysel veya çift olarak profesyonel destek almaktan çekinmeyin.

6. Tekrar birbirinize gerçek anlamda güvenebilmeniz için kartlarınızı açık oynayın. Gizli bir şey konuştuğunuzu veya yaptığınızı ima edecek tutumlardan kaçının. Birbirinizin cep telefonlarını ya da sosyal medya hesaplarını karıştırmayın ancak gizlemeye de çalışmayın. Nerede olduğunuzu ne yaptığınızı söylemekten gocunmayın. Bunu bir hesap verme değil birbirinden haberdar olmak olduğunu unutmayın.

7. Bir karar aldıktan sonra eş, dost ve akrabaların kafanızı karıştırmasına izin vermeyin. Tabii ki sizi seven insanlar sizin iyiliğiniz için fikir vereceklerdir. Ancak sonuçta bu sizin hayatınız. Bütün fikirleri dinleyin ama son kararı kendiniz verin. Bu kararı verdikten sonra yakınlarınıza bu konu hakkında artık konuşmak istemediğinizi ve kararınızın kesin olduğunu net bir şekilde ifade edin. Kafanızın bulanması kararınızı sorgulamanıza ve bu da daha şüpheci daha mutsuz bir ruh haline sokacaktır. Bu ayrılsanız da devam da etseniz eşit oranda geçerlidir.

8. İlişkinize verdiğiniz bu ikinci şansın bir tekrarı olmayacağını kararlı bir şekilde karşı tarafa ifade edin.

İki kişi arasında yaşananları ve ilişki dinamiklerini yalnızca o iki kişi bilebilir. Kararınız her ne olursa olsun affetmek ya da ayrılmak, kararınızın arkasında dimdik durun. Unutmayın nedenleriniz sadece sizi ve karşı tarafı ilgilendirir, başkalarına açıklama yapmak veya kendinizi savunmak zorunda değilsiniz. Bir karar alırken hem yüreğinizin hem de aklınızın sesini eşit oranda dinleyin. Kendi iyiliğinizi ve mutluluğunuzu en üst sıraya yerleştirin.


Uzman Psikolog Sibel Deniz Toledo Hakkında:
Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji bölümünden 2002 yılında mezun olmuştur. Ticaret Üniversitesi’nde Uygulamalı Psikoloji Yüksek Lisansı yapmaktadır. 2 yıl Gestalt Terapisi eğitimi almıştır. İstanbul Psikodrama Enstitüsü’nde Psikodrama Eğitimi almaktadır. Bu eğitim kapsamında Bireysel Psikodrama eğitimini tamamlamıştır.
Yetişkinlerle çalışmaktadır. 3 yıl boyunca özel bir huzurevinde yaşlılar ve aileleri ile çalışmıştır. Ailelere yaşlı ebeveyn ile yaşam konusunda Psikolojik destek vermektedir.
Doğum Psikologluğu ve Doğum Koçluğu diğer adıyla Doulalık özel ilgi ve çalışma alanıdır. İstanbul Doğum Akademisi’nde Doğuma Hazırlık Eğitimcisi, Doula ve Doğum Psikoloğu olmak üzere 9 ay süren eğitimi tamamlamıştır. Ayrıca ülkemizdeki “Hypnobirthing Uygulayıcısı Sertifikası”na sahip az sayıda uzmandan birisidir.
Kurucusu olduğu Si&Ma Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nde danışanlarını görmektedir. Danışanlarıyla temelde Bireysel Psikodrama ve BDT (Bilişsel Davranışçı Terapi) ile çalışmaktadır.

Editör: TE Bilişim