İki Günde 32 Kişi Zehirlendi İki Günde 32 Kişi Zehirlendi
Törende konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “Akıl terine ihtiyacımız var. Akıl teri alın terini geçmeli” dedi.
Manisa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tesisin açılışına Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Manisa Valisi Halil İbrahim Taşöz, Organize Sanayi Bölgesi ve Manisa’dan çok sayıda temsilci katıldı.

Törende konuşan Bakan Ergün, Türkiye’nin teşvik sisteminde illerin hangi bölgede olduğu konusunun bugünlerde sıkça konuşulmasına karşın asıl önemli olanın Türkiye’deki siyaset ve ekonominin rayına oturması ile gelen başarılar olduğunu söyledi. Ergün, “Türkiye’de son 10 yılda gelinen noktada şirketlerin başarılarına tanık oluyoruz.

Açıklanan teşvik sistemine göre ilin üçüncü mü, beşinci bölge mi olduğu, ne türlü istihdam ve enerji teşviği verdiği konuşuluyor. Ancak en önemli teşvik, hukuk devleti anlayışı, makro ve mikro ekonomik dengelerdir. Ekonomik dengelerin olmadığı yerde hangi teşviki verirseniz verin büyük riskler vardır” dedi.

Türkiye’de artık işadamlarının uzun vadeli projeksiyon yapar hale geldiğini vurgulayan Bakan Ergün, “Bugün Türkiye büyük hedeflerle yoluna devam ediyor. 11 yıl sonrasının Türkiye’si en az 10 tane küresel marka oluşturmayı hedefleyen bir ülke var.

Türkiye 10 yıl içinde dünya liginde 26. sıradan 16. sıraya yükselmişse, önümüzdeki on yılda yeni bir sıçramayı yapacak potansiyelimiz var. Her şehrin bir vizyonu oluşmuş. En büyük değişiklik işadamlarının vizyoner hale gelmesi. Türkiye ekonomisi mikro ve makro dengelerin oturması ile bu gerçekleşmiştir. Özel sektör yatırımları 2002 yılında 43 milyar düzeyindeydi, bu dönemde yıllık 235 milyar yatırıma ulaştı. İstikrar bu rakamları daha da arttıracaktır” dedi.



“AKIL TERİ ALIN TERİNİ GEÇMELİ”


Yatırımların artışında alın terine yönelik yatırımlara odaklandıklarını da kaydeden Ergün, “Biz yatırımların artmasının yanında nitelikli yatırımların artmasına da önem veriyoruz. Yaşam döngüsünün sonu yaklaşmışken öte yaşam döngüsünün başında olan sektör yatırımlarına önem veriyoruz. Son teşvik sisteminde de nitelikli yatırımların artması önemli.

Yeni teşvik sistemi ile ara malı ithalatı ve cari açığı azaltacak yatırımlara teşvik vereceğiz. Alın teri çok önemli ama gerekli ama yeterli değil, aklımızı Ar-Ge merkezlerinde terletmemiz gerekiyor. Akıl teri değeri çok önemli. Alın terinden fazla akıl teri katmalıyız” diye konuştu.
Teşvik sisteminin cari açığı kalıcı şekilde düzenlendiğini açıklayan Ergün şunları kaydetti:

İzmir ve Manisalı işadamları olarak yapmanız gereken, yüzde 50’si ithalattan karşılanan nihai ürünlerden oluşan stratejik yatırım listesini önüne almak ve hangisini biz çekebiliriz demek olmalı. İzmir birinci bölge iken 5. bölge teşviki alacak. Manisa üçüncü bölge iken OSS 6. bölge teşviklerinden faydalanacak. Stratejik yatırımları Ege Bölgesi kovalamalı. Doğu-batı demeden her şehrin önünü açıyoruz ama şehir de kendisi koşsun.”

Bakan Ergün, konuşmasının ardından fabrikanın açılışını gerçekletirdi. Açılışın ardından fabrikayı gezen Bakan Ergün, daha sonra Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nden ayrıldı.


Editör: TE Bilişim