Alzheimer’ı erken fark etmek mümkün!”

“Alzheimer, erken dönemde 10 farklı belirti veriyor”

“ALZHEIMER GENELLİKLE 65 YAŞ SONRASI

DEMANS İSE DAHA GENÇ YAŞLARDA GÖRÜLÜR!”

 

Acıbadem Bodrum Tıp Merkezi Nöroloji Uzmanı Dr. Gökçen Hatipoğlu, unutmadan depresyona, yer-yön karıştırmadan muhakeme gücünün zayıflamasına kadar Alzheimer’ın erken dönemde görülen farklı belirtileri hakkında bilgi verdi.

Alzheimer’ın, giderek daha sık rastlanan, hatta bu nedenle gündelik dilimize de yerleşen bir hastalık olduğunu ifade eden Acıbadem Bodrum Tıp Merkezi Nöroloji Uzmanı Dr. Gökçen Hatipoğlu, dünyada 47 milyon kişinin bu hastalıkla yaşadığını belirterek hastalığın görülme oranları ve erken dönemde görülen diğer hastalıklardan ayırt edici belirtileri hakkında bilgi verdi.

Alzheimer’in beynin bazı bölümlerinin zaman içinde giderek hasarlanması sonucu, başta bellek olmak üzere tüm entelektüel faaliyetler, günlük işlevler ve davranışlarda bozulma ile kendini gösteren bir hastalık olduğunu ifade eden Dr. Gökçen Hatipoğlu, dünyanın yaşlanması ile birlikte daha çok sayıdaki kişinin bu hastalıkla mücadele etmek zorunda kalacağını belirterek şunları söyledi:

“Dünyada 47 milyon Alzheimer hastası var. Alzheimer yaşlılarda sık görülen bir hastalık. Araştırmalar, gelecekte yaşlı nüfusun artacağını belirtiyor. Bu artış, Alzheimer’ın da artması anlamına geliyor. Öngörüler; dünyada 2030 yılında bu sayının 76 milyonu, 2050 yılında ise 135 milyon kişiyi geçeceğini söylüyor. Türkiye’de ise 300 bin Alzheimer hastası olduğu öngörülüyor. Türkiye’nin de giderek yaşlandığı düşünülürse, bu sayı da yaşlı nüfus ile birlikte artacak”

“Her unutkanlık Alzheimer değil”

Alzheimer’in toplumda en çok bilinen belirtisinin unutkanlık olduğunu söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Gökçen Hatipoğlu, unutkanlığın her zaman Alzheimer’e işaret etmediğini belirtti. Birçok nedene bağlı unutkanlık görülebildiğini ifade ederek şunları söyledi:

“Dünyada sigara içme oranı en yüksek ülkeler arasındayız” “Dünyada sigara içme oranı en yüksek ülkeler arasındayız”

“Vitamin eksikliği, tiroid fonksiyon bozukluğu, depresyon, uyku bozukluğu gibi sorunlar, kişide adeta bir Alzheimer gelişmişcesine unutkanlığa sebebiyet verebiliyor. Unutma şikayeti olup Alzheimer olup olmadığı endişesini yaşayan kişilerin öncelikle diğer nedenlerin araştırıldığı bir kontrolden geçilmesi gerekiyor. Unutkanlığa yol açan nedenler araştırılıp bir sorun olmadığı görülürse, bunama ya da Alzheimer açısından kontrolün yapılması lazım”

“Demans genç yaşlarda da ortaya çıkabilir”

Demans ve alzheimerın iki ayrı hastalık olduğuna dikkat çeken Dr. Gökçen Hatipoğlu, bu iki hastalığın ortak belirtilerinden birinin unutkanlık olduğunu belirterek “Bu iki hastalıkta hastanın yaşının önemli olduğunun bilinmesi lazım. Alzheimer bir yaşlılık hastalığıdır. 60–65 yaşlarından sonra görmeyi bekliyoruz ama demans dediğimiz bunama genel bir tanı. Bazı durumlarda genç yaşlarda da bunama görebiliyoruz” dedi.

“Alzheimer’ın erken dönemde görülen belirtileri var!”

Alzheimer ile diğer hastalıkları birbirinden ayırt edebilmek için erken dönemde görülen belirtilerini bilmek gerektiğinden söz eden Dr. Gökçen Hatipoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Alzheimer’da 10 erken bulgu diye söyleyebileceğimiz 10 madde sıralayabilirim: Öncelikle hastada bellek kaybı görülüyor. Aynı şeyleri tekrar tekrar soruyor, koyduğu eşyaların yerini bulamıyor. İkincisi planlamada ve problem çözmede kayıp yaşıyor. Bunu örnek olarak her zaman yaptığı bir yemeği yapmama, her zaman ödediği faturayı ödeyememe, para hesabını karıştırması gibi düşünebilirsiniz. Günlük hayattan çekilme, daha pasif olma, zamanı, yeri karıştırma da belirti kabul ediliyor. Diğer bir madde görsel hafızanın bozulmasına bağlı olarak gördüğü şeyleri birbirinden ayırt edememe ya da yer yön kaybı gibi görülebilir. Bunun dışında muhakeme yeteneğinde bozulmaya bağlı olarak karar alma mekanizmasında bozulma görülebilir. İş ya da sosyal hayatına devam edememe, arkadaşları ile olan aktivitelerden ya da günlük hobilerde kaçınma olabilir. Bir de hepsinden de daha erken olarak belirti vermeye başladığını düşündüğümüz duygu durum bozukluğu. Bir depresyon ve kaygı şeklinde de Alzheimer başlayabilir. Bunları genel olarak erken bulgular olarak sayabiliriz.”

Alzheimer şüphesinin olduğu durumlarda hastanın mutlaka nöroloji uzmanı tarafından kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Gökçen Hatipoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Burada bazı genel tarama testlerimiz var. Unutkanlığı olan hastalarda diğer nedenleri ekarte ettikten sonra bu tarama testleri ile unutkanlığın başlayıp başlamadığını, bunun bir Alzheimer olup olmadığını belirleyebiliyoruz. Bunun için bir nöroloji uzmanına başvurabilirler.” dedi.

Editör: TE Bilişim