İniş Takımları Açılmadı Gövdesi Üzerine İniş Yaptı İniş Takımları Açılmadı Gövdesi Üzerine İniş Yaptı
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) yaptığı yazılı açıklamada, EUREKA dönem başkanlığını Macaristan’dan devralan Türkiye’nin, program başkanlığına 13 Temmuz'da İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenecek toplantıyla başlayacağı bildirildi. Türkiye tarafından TÜBİTAK koordinasyonunda yürütülecek EUREKA dönem başkanlığı açılış toplantısına Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ve TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak’ın yanı sıra Arçelik, Turkcell, Vestel gibi EUREKA programında aktif yer alan Türk firmalar ve EUREKA üyesi ülkelerin programdan sorumlu üst düzey yetkililerin katılacağı açıklandı.

Konferansta Türkiye EUREKA Dönem Başkanlığı Çalışma Programı’nın katılımcılarla paylaşılacağı belirtilirken, EUREKA Programı kapsamındaki fırsatların değerlendirileceği panellerin düzenleneceği kaydedildi.
Son iki senede 120 Türk firmasının 42 projede yer aldığı EUREKA programında Türkiye’nin 2007 yılında programa üye ülkeler arasında 28. sırada yer aldığı ve 2011 yılında 11. sıraya yükseldiği bildirildi. Son yıllarda performansını en hızlı artıran ülke olarak görülen Türkiye’nin programın “Parlayan Yıldızı” olarak görüldüğü vurgulandı.

KOBİ’LER İLK SIRADA

Türkiye’den katılan firmaların yüzde 53’ünün KOBİ olduğu açıklanan programda, KOBİ’leri üniversitelerin ve büyük ölçekli firmaların takip ettiği kaydedildi. Özellikle bilgi ve iletişim teknolojileri, çevre, imalat ve biyoteknoloji sektörlerinde başarılı ortaklıklar kuran Türk firmalarının, program sayesinde Avrupalı firmalarla işbirlikleri kurduğu ve pazar odaklı yapılara ulaşarak, yeni fikirler ve teknolojik çözümlerin alışverişini yaptığı belirtildi. Türkiye’nin EUREKA’ya dair hedefinin, proje sayısı bakımından programa üye ülkeler arasında ilk 10’a girmek olduğu açıklandı.

Yüksek teknoloji alanlarındaki şirketlerin kurdukları kümeler ile ilgili sektördeki şirketleri bir araya getiren EUREKA’nın, uzun vadeli stratejik işbirliklerinin desteklenmesini sağladığı ve 27 yıllık geçmişe sahip program kapsamında bugüne kadar 4 bini aşkın projeyle 30 milyar avroya yakın Ar-Ge hacmi oluşturduğu kaydedildi.

Editör: TE Bilişim