Başbakan İran Cumhurbaşkanı İle Görüştü Başbakan İran Cumhurbaşkanı İle Görüştü
Başbakan Erdoğan, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla Marriott Otel'de düzenlenen programa katıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ardından bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, sözlerinin başında salonda bulunan annelerin Anneler Günü'nü kutlayarak, bütün annelere saygılarını sunduğunu söyledi. Dün geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden Trabzon Milletvekili Mustafa Cumhur'a Allah'tan rahmet, ailesine de başsağlığı dileyen Erdoğan, kalp krizi sonrasında yaşamını yitiren AK Parti Şanlıurfa eski Milletvekili Eyüp Cenap Gülpınar'a da Allah'tan rahmet diledi. Konuşması sırasında Aşık Veysel'in 'Benim Yarim Kara Topraktır' şiirinden bir bölüm okuyan Başbakan Erdoğan, "Toprak olmazsa bu dünyada kalacak yer bulamayacağımız gibi öteki aleme göçtüğümüz gibi yatacak yerimiz de olmaz" dedi.

"Türkiye'nin en büyük gücü kendi kendine yetecek bir tarımsal üretim potansiyeline sahip olmaktır" diyen Başbakan Erdoğan, hükümetleri döneminde Türkiye'yi her alanda büyütürken en başta gelen öncelikleri arasında tarımın da olduğunu söyledi. "Tarım ürünleri ihracatımızı da oldukça yüksek düzeylere çıkardık" diyen Erdoğan, Türkiye'nin tarımsal ekonomik büyüklük bakımından 2011 yılında dünyada 11., Avrupa'da 4. sıradayken, şimdi ise dünyada 7. sıraya, Avrupa'da ise 1. sıraya yükseldiğini kaydetti.

Başbakan Erdoğan
, 2002 yılında yüzde 59 olan faiz oralarını 2011 yılında suluma ve hayvancılıkta yüzde sıfıra, diğer alanlarda yüzde 5'e kadar düşürdüklerini ifade ederek, toplamda eski parayla 23 katrilyon Türk Lirası kredi kullanıldığını kaydetti. "Benim çiftçi kardeşim borcuna sadıktır ve ödemesini de yapıyor" diyen Erdoğan, "Sulamada kapalı kanalizasyon sistemine geçeceğiz. Suda israfı önleyeceğiz, suyun buharlaşmasını önleyeceğiz. Çünkü yüzde 60-65 oranında açık kanalizasyon sistemiyle su buharlaşıyor, bunu kaybetmememiz lazım" şeklinde konuştu.

ÖNEMLİ OLAN ÇİFTÇİNİN KREDİYİ ÖDEYEBİLECEĞİ DİNAMİZMİ OLUŞTURMAK

Başbakan Erdoğan, "Hayvancılık alanında ise 2011 yılı Ağustos’undan 2011 yılı sonuna kadar 6 milyar 322 milyon lira faizsiz kredi kullandık. Çiftçimize kredi kullandırmak tabii ki önemli ama daha da önemli olan çiftçimizin bu krediyi geri ödeyebilecek ekonomik dinamizmi oluşturabilmektir" diye konuştu. 111 bin kişiye 5 milyar 900 milyon lira kredi kullandırdıklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, "Tarımsal kredi kooperatiflerine de ilk kez faizsiz krediyi de biz verdik" dedi.

Tarım ürünleri ihracatıyla ilgili hedefi de açıklayan Başbakan Erdoğan, "Tarım ürünleri ihracatımızı 2023 yılında 40 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Ama başkan 50 milyar dolar müjdesini verdi. O bizi aştı inşallah 50 milyar doları da yakalarız ve üzerine de çıkarız" şeklinde konuştu.

Başbakan ERDOĞAN
okullarda dağıtılan süt konusuyla ilgili de açıklamalarda bulundu. Her sabah 7 milyon 200 bin adet süt dağıttıklarını belirten Erdoğan, okullarda dağıtılan sütten dolayı çocukların zehirlendiği iddialarına tepki gösterdi. Okullarda dağıtılan sütleri içen çocukların küçük bir kısmında süte karşı hassasiyet ortaya çıktığını belirten Erdoğan, "Yaşanan sıkıntıların gıda zehirlenmesinden kaynaklanmadığı, yani sütlerle ilgili bir sorun bulunmadığı ortaya çıktı. Bütün velilere sesleniyorum ve okullarda dağıtılan sütleri gönül rahatlığıyla çocuklarına içirmelerini tavsiye ediyorum" dedi.

Ailelere, "Çocukların rahatsızlanması konusunu bir istismar meselesi yapmaya çalışanları dikkate almamaları çağrısında bulunuyorum" diyen Başbakan Erdoğan, "Okullarda süt verdiğimiz her bir çocuğumuzu kendi öz evladımız olarak görüyor ve her aşamada bu hassasiyetle hareket ediyoruz" dedi. Erdoğan, konuşmasının sonunda ise, "Bu projeyi inşallah planladığımız şekilde sürdüreceğiz ve sonuca da ulaştıracağız" şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim