Kalkan Karabağlar'ın direksiyonuna geçti Kalkan Karabağlar'ın direksiyonuna geçti
 2012 sonu itibariyle ‘İktidar cari açık versin de biz de zil takıp oynayalım diyenlerin hesapları tutmadı. Cari açık daralmaya başladı. Bu bizim geleceğe dönük inancımızı artırdı” dedi.
Bandırma Gübre Fabrikaları’nın (BAGFAŞ) Canan Projesi çerçevesinde gerçekleştirilen yeni kompleksin temel atma töreni Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla yapıldı. Temel atma töreni alanında kurulan çadırda konuşan Erdoğan, gübre üretim tesisinin en kısa zamanda tamamlanarak, Türkiye tarımına hayırlar getirmesini temenni etti. Erdoğan, “Kim bu ülkede taş üstüne taş koyarsa biz her zaman biz onların emrindeyiz. Gece gündüz demenden onlarla her yerde varız. Burada ciddi bir yatırım söz konusu. Toplam yatırım tutarı 165 milyon avro olan bu tesislerin inşaat süresinde 800 kişiye, üretime geçtiğinde doğrudan 170 kişiye istihdam edecek” dedi.
“Güven ve istikrar bizim için çok önemli. Eğer bir ülkede güven varsa, o ülkede istikrar vardır” diyen Erdoğan, “Ama güven yoksa istikrar da yoktur. Bu ikisi de yoksa uluslararası küresel sermayeyi çekemezsiniz. Bunu başarabildiğimiz için bu sermayeyi ülkemize çekiyoruz. Her geçen gün güvenli liman olarak gösterilen Türkiye, bu yatırımlarla da inanıyorum ki aynı şekilde güvenli liman olmaya devam edecektir” diye konuştu.



İthalat yoluyla temin edilen ürünler için teşvik politikası uyguladıklarını anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:
“Özel sektörü harekete geçirmek için her türlü kolaylığı gösteriyoruz. Desteğe de devam edeceğiz. Burada temelini atacağımız tesis, diğer özel sektör kuruluşlarına da güzel bir örnek olacak. Türkiye’yi kalkındırma, geliştirme ve bu mücadeleye destek veren tüm kuruluşlara, iş adamlarına şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Burada çok önemli bir tespiti sizlere sunmak istiyorum. Bizim yıllık gübre üretimimiz nedir dersek, 5 milyon bir gübre üretimi vardı. Yerli üretim nedir dersek, toplamda yüzde 50’si. Onu da ülkemizde üretiyoruz. Bu tesiste üretilen ise 1,2 milyon ton”.
Cari açığı azaltmak için hükümet olarak çaba sarf ettiklerini anlatan Erdoğan, “İthalatı tamamen ortaya kaldıracak yatırımlara ihtiyaç var. Cari açık da malum. Bu bizi sıkıntıya sokuyor. Bu tür bizim ithalattan ne kadar kurtarırsak, cari açık da azalacaktır. 2012 yılı sonu itibariyle ‘iktidar cari açık versin de biz de zil takıp oynayalım’ diyenlerin hesapları tutmadı. Cari açık daralmaya başladı. Bu bizim geleceğe dönük inancımızı da artırdı. Bu yapılan yatırımlar, son 10 yılda Türkiye’nin nerenden nereye geldiğinin canlı şahididir. Geçtiğimiz 10 yılda Türkiye devrim nitelikte dönüşümler yaşadı. Bizim İMF’ye olan borcumuz 23,5 milyar dolar. Şimdi ise biz İMF’ye borç verecek duruma geldik. Mayıs ayında bunu da ödüyoruz. 400 milyon dolar borcumuz var. İMF’ye olan borçlarımız sona eriyor. Merkez bankamızın döviz rezervi 27,5 milyar dolardı. Şimdi ise 125 milyar dolara çıktı. Nerede nereye” diye konuştu.




"BATILI ÜLKELER TÜRKİYE'NİN GELİŞMESİNDEN RAHATSIZ OLUYOR"
Özellikle batılı ülkelerin Türkiye’yi yakından takip ettiğinin altını çizen Erdoğan, “Bazı ülkeler hariç Avrupa’da birçok ülke ‘şu anda ne yapacağız’ derken, Türkiye’nin burada sergilediği tablo onları rahatsız ediyor Biz paradan 6 sıfırı attık. Kimileri ‘Paradan 6 sıfırı atamaz’ demişlerdi. Hatta bazı köşe yazarları da gibi anırırım diyenler vardı. Bunlar Allı pullu köşe yazarlarıydı. Hala köşe yazıyorlar” dedi.
BAGFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Kemal Gencer, atılacak temelin 1978 yılından sonra gübre sanayisine atılan ilk temel olduğunu ifade ederek, yeni tesiste günde 195 ton nitrik asit üretileceğini söyledi. Gencer, tesisin nisan 2015 yılında bitirilmesini hedeflediklerini dile getirdi.
Konuşmaların ardından Başbakan Erdoğan ve protokol üyeleri, tesisin temel atma törenini gerçekleştirdi.

Editör: TE Bilişim