Müşterinin Türk Olduğu Farkedilince Ücret Farkı İstediler.. Müşterinin Türk Olduğu Farkedilince Ücret Farkı İstediler..
  EKMEKLER KUMBARAYA
Balıkesir Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından geliştirilen proje ile "Bayat Ekmek Toplama Kampanyası" başlatıldı. Proje ile duyarlı vatandaşların da katılımı ve destekleriyle Balıkesir'deki ekmek israfının önüne geçilmesi amaçlanıyor. Temizlik İşleri ekipleri tarafından şehrin değişik noktalarına yerleştirilen Bayat Ekmek Toplama Kumbaralarına bırakılacak bayat ekmekler toplanıp havan barınağına götürülerek burada yaşayan hayvanların beslenmesine katkı sağlanmış olunacak. Kış aylarında toplanan bayat ekmeklerin ise uygun olmayan doğa şartlarında ormanlık alanlarda yemek bulamayan yaban hayvanları için belirlenen noktalara bırakılacağı bildirildi. Bu kampanya ile hem ekmek israfının önlenmesine hem de yaşama hakkı bulunan sevimli hayvanların da beslenmesine katkı sağlanmış olacak. Belediye hizmet binası önünde düzenlenen törende kampanyayı tanıtan Belediye Başkanı İsmail Ok, "Maalesef birçok alanda olduğu gibi Türkiye'mizde en büyük nimetlerden biri olan ekmek ciddi manada israf ediliyor. Balıkesir'de her gün ortalama 200 bin ekmek üretiliyor, bunun 20 bin tanesi maalesef çöpe gidiyor. Bu, günde 6 ton ekmek ve 8,5 ton buğday çöpe atılıyor demektir. Her yıl 9 bin dekar tarla boşuna ekiliyor, biçiliyor. Bu memleketin milli ekonomisinin nasıl bir kayıp içinde olduğu görülüyor. Balıkesir'de yapılacak olan yıllık tasarruf ortalama 4 milyon TL olacak, çok büyük rakam. Balıkesir'de yaptığımız bu uygulama inşallah diğer ilçelerimize ve diğer illerimize de yayılır. Profesyonelce yapacağımız bu uygulamaya Balıkesir halkının da destek vereceğine inanıyorum. Profesyonel olarak Türkiye'de ilk. Bir başka yerde başlamış ama devamı getirilememiş. Biz Balıkesir olarak atık pilde nasıl başarılıysak bu bayat ekmek toplama kampanyasında da başarılı olacağız. Maliyeti devede kulak bile değil, getireceği sonuçlar çok daha büyük. Dileğimiz ekmeklerin çöpe hiç atılmamasıdır, atılanı da bu şekilde değerlendirmiş olacağız. Bu proje Balıkesir Belediye personelinin tamamen kendi ürettiği bir proje, taklit değil, yüzde yüz yerli" diye konuştu.
Projenin geliştirildiği Balıkesir Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü personeli Çevre Mühendisi Zehra Özden Arabacıoğlu, kampanyaya halkın katılımının önemli olduğunu söyledi. Zehra Arabacıoğlu, "Türkiye'de günde 120 milyon adet ekmek üretilirken 12 milyonu çöpe atılmaktadır. Bu hem milli kazanca zarar veriyor hem de inancımıza ters düşüyor. Bu israfın önüne geçmemiz gerektiğini düşündük. Temizlik İşleri olarak başlattığımız kampanyaya Balıkesir halkı da katılırsa büyük fayda sağlayacak. Günlük olarak toplanacak bayat ekmekler hayvan barınağındaki hayvanlara götürülecek. Kış aylarında da yaban hayvanları için ormana bırakılacak. Uygulamayı şu an 50 noktada başlattık, insanların katılımıyla bu her sokağa, her caddeye genişletilecek" dedi.

KEŞKE ANKARA'DA DA OLSA
Çevre Mühendisi Zehra Özden Arabacıoğlu, Balıkesir'de çöpe atılan toplam ekmek miktarının tam olarak tespitiyle ilgili bir çalışma yapılmadığını, ancak, bayat ekmek toplama kumbaraları aracılığıyla toplanacak olan ekmeklerin önümüzdeki günlerde bu konuda kesin olmasa dahi ortalama bir miktarın tespit edilmesini sağlayacağını söyledi. Öte yandan, Bayat Ekmek Toplama kampanyasıyla ilgili düşüncelerini açıklayan vatandaşlar, Balıkesir Belediyesinin örnek bir uygulama başlattığını belirterek kutladılar. Ankara'dan Balıkesir'e misafir olarak geldiğini söyleyen İsmail Kocabay, "Biz evde kalan ekmeği, ertesi gün ısıtıp kızartıyoruz, yağ sürüp yiyoruz. Bizde atmak yok. Müsriflik haram. Az alacaksın ekmeği, çarşının içindesin bitince git bir daha al. Hem yürümüş olursun, rahat edersin. Ekmeği dışarıya atarsan haram olur, topluma yararlı olmak için de ekmekleri çöpe atmamak gerekiyor, toplayıp değerlendirmek lazım. Belediyenin bu kampanyası çok güzel, geç bile kalınmış. Keşke Ankara'da da böyle bir şey olsa. Poşet poşet atıyorlar, baş edemiyorsun" dedi.
Kampanyanın çok yerinde olduğunu belirten bir ev hanımı da, "Bayat ekmekleri değerlendirmeye çalışıyoruz, ufak ufak doğrayıp fırına atıyoruz, kullanıyoruz. Ama çöpe atmıyoruz. Fakat mahallemizde çöpe atılan ekmek çok oluyor. Belediyenin bu projesi çok güzel, tebrik ediyorum" diyerek yetkilileri kutladı. Bugünden itibaren başlayan uygulamada üzerinde, arı simgesi bulunan, "Ekmek nimettir çöpe atmayalım", "Balıkesir israf etmiyor" sloganlarının yazılı olduğu Bayat Ekmek Toplama Kumbaraları şehrin değişik yerlerine bırakılarak ekmeklerin toplanmasına başlandı.

İzmir haberleri

Editör: TE Bilişim