5 Adımda Öfkenizi Kontrol Altına Alın 5 Adımda Öfkenizi Kontrol Altına Alın
8 Mart Dünya Böbrek Günü nedeniyle Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastaneleri Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Belda Dursun, yaptığı açıklamada böbrek sağlığının önemini vurguladı.
Son yıllarda kronik böbrek yetmezliğinin tüm dünyada adeta bir salgın şeklinde giderek artış gösterdiğini belirten Prof.Dr. Dursun, böbrek hastalığına dikkat çekmek için her yılın Mart ayının ikinci Perşembe gününün 'Dünya Böbrek Günü' olarak kutlandığın söyledi. Kronik böbrek hastalığının en sık görülen nedenlerinin şeker hastalığı, yüksek tansiyon, nefritler, kistik böbrek hastalıkları ve ürolojik problemler olduğunu belirten Prof.Dr. Dursun, "Kronik böbrek hastalığı çoğu kez hastalık son aşamaya gelene dek fark edilmemektedir. Bunun nedeni erken evrelerde hemen hemen hiç belirti vermemesidir. Halsizlik, çabuk yorulma, iştahsızlık, geceleri daha sık idrara çıkma, kaşıntı, konsantrasyon bozukluğu, göz çevrelerinde ve ayak-bacaklarda şişlik yakınmaları belirtilerinden bir veya birkaçına sahip olan kişilerin böbrek hastalığı açısından araştırılması gerekir. Hastalığın sinsi seyretmesi erken tanı konulmasını da zorlaştırmaktadır. Bu nedenle böbrek hastalığı tanısı ancak bireylerde düzenli sağlık taraması yapılarak konulabilir. Böbrek hastalığı açısından yüksek risk oluşturan gruplar arasında şeker hastaları, hipertansiyonu olan hastalar, obezitesi bulunan kişiler, sigara içenler, 50 yaşın üzerindeki bireyler, idrar tetkikinde kan veya protein atılımı tespit edilenler, ailesinde diyabet, hipertansiyon veya böbrek hastalığı olan bireyler yer almaktadır. Kan basıncı ölçümünü de içeren iyi bir muayene yanında basit bir idrar ve kan analiziyle, böbrek hastalığı olup olmadığı anlaşılabilir." dedi.
Kronik böbrek hastalığının önlenmesinde toplumun tüm katmanlarına sorumluluk düştüğünü kaydeden Prof.Dr. Dursun, "Özellikle çocukluk ve gençlik dönemindeki bireylerde hipertansiyon, şişmanlık ve diyabet hastalığının önlenmesi son derece önemlidir. Aşırı tuzlu ve yüksek kalorili beslenme şeklinin terk edilmesi, kilo kontrolünün sağlanması, daha sağlıklı beslenme yöntemlerinin ve düzenli egzersizin bir yaşam biçimi olarak benimsenmesi, düzenli sağlık kontrollerinin yaptırılması gelecek nesilleri kronik böbrek hastalığından korumak açısından önemlidir. Böbrek hastalıkları konusunda toplum olarak farkındalığımızın arttırılması kronik böbrek yetmezliğinin önlenmesi konusunda atılacak en önemli adımdır" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim