Canlı bombaya benzerliği hayatını kararttı Canlı bombaya benzerliği hayatını kararttı
Türkiye’de kurulacak bilim merkezlerine verilecek destekleri konu alan toplantı Ankara’da yapıldı. TÜBİTAK Başkanlık binasında gerçekleşen toplantıya Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 15 ilin büyükşehir belediye başkanı, büyükşehirlerin ilgili daire başkanları ve Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi Koordinatörü Rıfat Bakan katıldı. Hükümetin 2023 hedeflerinin belirlendiğini ve bu konuda bir eylem planının oluşturulduğunu söyleyen Bakan Ergün, Türkiye’de bilim merkezleri kurulmasının da bu eylem planının en önemli ayaklarından biri olduğunu kaydetti. Bilim merkezlerinin çocukların ve dolayısıyla ülkenin geleceği açısından çok önemli olduğunu, bu konuda TÜBİTAK olarak toplamda 1 milyar TL’lik destek planladıklarını belirten Bakan Ergün, “Türkiye’nin 2023 vizyonu çerçevesinde hayata geçirmeyi düşündüğümüz en önemli projelerden biri de, 81 ilde bilim ve teknoloji merkezlerinin kurulmasıdır. Bu konuda yerel yönetimlerle iş birliği içerisinde çalışacağız. Yerel yönetimler alt yapı ve bina faaliyetlerini yerine getirecek, TÜBİTAK olarak biz de işin teknik boyutuyla ilgileneceğiz. Her türlü malzemenin temininden organizasyon kurmaya kadar, her türlü desteği yerel yönetimlere sağlayacağız. Binasını tamamlayan büyükşehir belediyesi, vereceğimiz destekleri hak eden belediye olacaktır. İlk etapta büyükşehirlerde başlayacak çalışmalar, sonrasında illerde devam edecektir. İnanıyorum ki 2023 yılı öncesinde belirlediğimiz hedefleri yakalayacağız” dedi. TÜBİTAK ve yerel yönetimler tarafından desteklenecek bilim ve teknoloji merkezlerinin çocuklara ve gençlere bilimi aktaracağını, teknolojinin daha doğru kullanılmasını sağlayacağını ifade eden Bakan Ergün, bu konuda Bursa ve Konya büyükşehir belediyeleri tarafından başlatılan çalışmaları örnek gösterdi. Konuya gösterilen hassasiyetten dolayı Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni kutlayan Bakan Ergün, yapılan çalışmaların dünya standartlarında olduğunu belirterek, “Türkiye’de bilim ve teknoloji merkezlerinin olmamasını ya da çok yetersiz olmasını artık kabullenemeyiz. Meseleye köklü yaklaşmamız lazım. Çocuklarımıza ve gençlerimize yönelik ciddi adımlar atmamız, yatırımlar yapmamız gerekiyor. Genç nüfus iyi eğitilir ve doğru yönlendirilirse, ülkemiz için büyük nimettir. Bu durum, ülkemizin geleceği adına büyük fırsat olur. Bugün ABD’de 12 yaşındaki bir çocuk Apple’a program yazabiliyorsa, bu onun bizim çocuklardan daha zeki olduğunu göstermez. O bir kültürdür, orada insanlara sunulan fırsatların bir sonucudur. Biz o kültürü oluşturabildiğimizde, o fırsatları sunabildiğimizde göreceğiz ki bizim çocuklarımız çok daha büyük başarılara imza atacaklardır” diye konuştu.
TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Yücel Altunbaşak ise, Türkiye’de kurulacak bilim merkezlerinin hem TÜBİTAK’a, hem de bulunduğu şehirlere önemli katkılar sağlayacağını söyledi. Başta büyükşehirler olmak üzere tüm kentlere bilim merkezleri kurulması kararının bizzat Başbakan Erdoğan tarafından alındığını kaydeden Altunbaşak, “Öncelikli hedeflenen projeler için 500 milyon TL harcama yapmamız gerekiyor. Daha sonrası için ekstra 500 milyon TL daha harcama yapacağız” dedi.
Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün başkanlığında TÜBİTAK’ta önemli bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de, toplantıda bilim ve teknoloji merkezlerine verilecek desteklerin görüşüldüğünü söyledi. Yapılan sunumda Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin örnek çalışmalar kapsamında değerlendirildiğini kaydeden Başkan Altepe, “Bu sene içerisinde inşallah 10 bin metrekare kapalı alanda başlattığımız çalışmayı bitirip, Türkiye’ye örnek olan bilim merkezimizi sonuca ulaştırmış olacağız. Bakanlığımızın ve TÜBİTAK’ın desteğini almış olacağız” dedi.

Editör: TE Bilişim