Geniz Etinin Büyümesi Horlamaya Neden Oluyor! Geniz Etinin Büyümesi Horlamaya Neden Oluyor!
 Memorial Diyarbakır Hastanesi Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Abdurrahman Önen, çocuklarda özellikle yaz aylarında görülen idrar yolu enfeksiyonları hakkında bilgi verdi. Uygun tuvalet alışkanlıkları, doğru genital bölge temizliği, bol sıvı tüketimi ile sağlıklı rahat giyim şekli çocukların, yaz sistitlerinden korunmasında çok önemli olduğunu aktaran Önen, havuz sistitine karşı uyarılarda bulundu.
Sistit adı verilen mesane enfeksiyonda en sık görülen etkenin, yüzde 80-90 oranında koli basili olduğunu, koli basili bakterilerinin kalın bağırsakta bol miktarda bulunduğunu söyleyen Önen, bakterilerin risk faktörlerinin varlığında mesaneye ulaşıp ve sistite yol açtığını anlattı. Kız çocuklarının, anatomik yapıları nedeniyle daha sık sistit sorunu yaşadığına dikkat çeken Önen, özellikle tatil bölgelerinde kalabalık ortamlarda kirli havuzların önemli bir sistit nedeni olduğunu vurguladı.
"İdrar yolu tıkanıklıkları ve taşlar, banyo köpükleri ve şampuanlar ile işeme bozuklukları da sistite yol açan faktörlerdir diyen" Önen, hastalığın belirtileri ile ilgili şunları söyledi: 
“İdrar yaparken yanma ve ağrı, sık idrar yapma, idrar miktarının az olması, aniden gelen acil idrar yapma hissi, kötü kokulu, koyu ve bulanık idrar, kasıkta ve göbek altında ağrı, idrarın damla damla yapılması ve bu sırada hissedilen şiddetli ağrı, idrarda kan görülmesi, tuvalete yetişemeden idrar kaçırma hastalığın belirtileri arasında görülebilir.”
 İdrar yolu enfeksiyonu tanısı konulduktan sonra sorun, bakteriyel bir enfeksiyon olduğu için uygun antibiyotiklerle tedavi edilebileceğine dikkat çeken Önen, “Bol sıvı alımı da mekanik temizlik yaparak tedavinin etkinliğini artırır. Hastalığın etkin tedavisi, üriner sistemde oluşabilecek sorunları en aza indirir. İdrar yollarında sistite neden olan bir idrar yolu hastalığı şüphesi varsa sorun mutlaka doğru tanı ile tespit edilerek uygun tedavi yolu belirlenmelidir. Çünkü sistit ve altta yatan neden tedavi edilmediğinde, böbrekler ciddi şekilde zarar görebilir” dedi.

"ÇOCUKLARIN GÜNDE EN AZ 2 LİTRE SU İÇİLMELİ SAĞLANMALI" 
 Su, bakterilerin mesaneye tutunmasını engeller ve dışarı atılmasını sağladığını aktaran Önen, “Kahve, koyu çay gibi içecekler ve acılı, baharatlı yiyeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır. Bunların mesane üzerine uyarıcı etkileri vardır. Çocukların günde en az 4 kez idrar yapması sağlanmalıdır. Özellikle kız çocuklarında banyo süresi çok uzatılmamalı ve tahriş edici özelliğe sahip köpüklü sabun ve şampuan kullanılmamalıdır. Kabızlığa karşı önlemler alınmalıdır. Çocuklara dar sıkı pantolonlar ve pamuklu olmayan iç çamaşırları giydirilmemelidir. Özellikle yaz tatillerinde sık rastlanılan havuz sistiti riskini azaltmak için kalabalık ve kirli havuzlara girmekten kaçınılmalıdır” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim