Öncelikle alınacak önlemlerin doğru iletişim metotları ile aktarılması gerektiğini söyleyen Ece, “İlk olarak okul girişlerine ve sınıf girişlerine el antiseptikleri konulmalı. Eller sık ve doğru şekilde yıkanmalı. Sınıflar sık sık havalandırılmalı ve büyüklüklerine göre mevcut sayısı açısından gerekli planlamalara dikkat edilmeli. Okullarda Covid-19 eylem planı oluşturulmalı ve okul yönetimi, eğitmenler ve idari kadroda bu amaçla görevlendirmeler yapılmalı. Hizmet içi ve öğrencilere yönelik eğitim planları yapılmalı. Eğitimlere veliler de dâhil olabilmeli. Çünkü kolektif bir bilinçlenme ile salgından korunabiliriz. Bu yüzden Covid-19'a yönelik mücadelenin evden başladığı eğitimlerde vurgulanmalı.” dedi.

Okul binalarında sınıf, koridor gibi ortak alanların temizliğinin uygun dezenfektan ve temizlik malzemeleri ile yapılmasına ekstra dikkat edilmesi gerektiği belirten Ece, “Yemekhane, kütüphane, kantin kullanımı kullanıcı sayısı açısından kısıtlanmalı. Yine bu alanlarda yemek yeme-içme kısıtlanmalı. Çünkü enfeksiyon damlacık yolu ile hızlı bir şekilde bulaşabiliyor. Verilen eğitimde çocukların birlikte yaşadığı aile fertlerinde ve kendilerinde hangi durumlarda hekime başvuracakları ve okul yönetimine bilgi verecekleri vurgulanmalı. Maskenin kullanımı küçük çocuklara detaylı bir şekilde anlatılmalı. Yine küçük çocukların antiseptik kullanmalarına dikkat edilmeli. Ağıza götürme ve yutma açısından riskli olabilir.” diye konuştu. 

Özel Ekipler Oluşturulmalı

Okul tuvaletleri ve lavabolarında da kişi sınırlaması yapılması gerektiğinin altını çizen Ece, atık denetiminin de önemli olduğuna dikkat çekti. Çocukların özellikle tozla temas ettiği sıra, kapı kolları, tahta gibi alanların uygun materyallerle sık temizliğinin yapılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Gülfem Terek Ece, “Çocuklar ve öğretmenlerin maske kullanımı mutlaka denetlenmeli. Okul içerisinde bu amaçla bir ekip kurulmalı. 2 yaş üzeri tüm çocuklar maske takabilir.  Maskenin nasıl takılacağı ve atılacağı öğretilmeli, ağız ve burnu kapatıp kapatmadığı kontrol edilmeli. Bu yüzden sınıflarda yeterli sayıda maske bulundurmak gerekiyor.” dedi.

Klimalara Dikkat!

Okul içi havalandırma sistemlerinin düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiğini vurgulayan Ece, “Klimaları uzun süre kullanılmaması gerekiyor. Covid-19 dışında da diğer solunum sistemi ajanlarına dikkat edilmeli. Çok yakın (1 metre) temaslarda maske, siperlik ve gözlük kullanılması bulaş riskini azaltacaktır. Yine sınıfların yerleşim planları revize edilmeli, yüz yüze oturma engellenmeli. Temaslı takibi ve bulaşın azaltılması amacı ile öğrenciler hep aynı yerde oturtulabilir. Bu süreçte ortak derslerin yapılması uygun olmayacaktır. Öğrencilere ortak malzeme kullanmalarını engellemekte de fayda var.” diye konuştu.

MSÜ Sınavı Başvuruları için Son Gün MSÜ Sınavı Başvuruları için Son Gün

Her sınıfın farklı saatlerde teneffüslere çıkması konusunda uyarılarda bulunan Ece sözlerine şöyle devam etti: “Okulda asansör var ise kullanımında kişi sınırlaması yapılmalı. Öğrenci veya öğretmenlerden Covid-19 pozitifliği saptanması halinde temaslı olanlara test yapılmalı ve sınıfların kullanımına ara verilmeli. Okullarda tüm bu önlemleri aldığımızda ve bunların eğitimini verdiğimizde Covid-19’a karşı ciddi anlamda riski azaltmış olacağız.”

Editör: TE Bilişim