Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 67'si tutuklu 275 sanıklı “Ergenekon” davasının 281. duruşması başladı.İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda görülen duruşmaya, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, CHP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal, gazeteci Tuncay Özkan ve emekli orgeneraller Hasan Iğsız ile Hurşit Tolon'un da aralarında bulunduğu 41 tutuklu sanık katıldı.

BAŞBUĞ SALONDA YOKTU

Sıcak Havaların Cep Yakmaması İçin 8 Öneri Sıcak Havaların Cep Yakmaması İçin 8 Öneri

 Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Ankara GATA'da tedavi gören Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler, emekli tuğgeneraller Veli Küçük ve Levent Ersöz ile İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de aralarında bulunduğu 26 tutuklu sanık ise duruşmaya gelmedi.Duruşmada dosyada bulunan delillere ve tanık ifadelerine ilişkin, tutuklu sanık Tuncay Özkan’ın avukatı Celal Ülgen’e söz verildi.

Geçen celse konuşmak için bir dakkika süre istediğini ancak sürenin kendisine verilmediğini belirten Ülgen, "O gün bir dakika duruşmayı uzatacaktı. Ama bugün 3 saattir mahkemenizin duruşmayı başlatmasını bekliyoruz. Adil yargılanma hakkını hergeçen gün daha çok özlüyoruz" dedi. Avukatlara ve sanıklara tanınan 15 dakikalık süreyi eleştiren Ülgen mahkemenin adil olmasını istedi.

'ERGENEKON'UN VARLIĞI TESPİT EDİLDİ'

Davada Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, 67'si tutuklu 275 sanıkla ilgili esas hakkındaki mütalaayı tamamladıklarını belirterek, mahkemeye sundu.Mütaalada ''Ergenekon örgütünün sabit olduğu tespit edilmiştir'' denildi.

DURUŞMADA TARTIŞMA

Duruşmada mütalaa okunurken tartışmalar çıktı. Avukatlar taleplerinin karara bağlanmasını istedi.

BAŞBUĞ'A AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTEMİ

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Orgeneral Nusret Taşdeler ve Hurşit Tolon'un da aralarında bulunduğu 10 sanık hakkında "Hükümetin cebir ve şiddet kullanarak ortadan kaldırmaya veya görevlerini kısmen ya da tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs" iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis istendi. Savcı, 10 sanık hakkında  "örgüt yöneticiliğinden" ise beraat istedi. 

ÖZKAN VE PERİNÇEK'E  MÜEBBET İSTENDİ

- İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek'in , ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi. Savcı Pekgüzel, Perinçek'in Yargıtay içtihatlarına göre örgüt yöneticiliğinden cezalandırılmasına gerek görmedi. Pekgüzel, sanığa TCK'nın 312/1'inci maddesi uyarınca ''Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesini istedi.

Sedat Peker, Semih Tufan Gülaltay, Mehmet Bora Perinçek, Ali Yasak, Emin Şirin, Güler Kömürcü Öztürk ve Tanju Güvendiren'in de aralarında bulunduğu 96 sanığın ''Ergenekon  terör örgütüne üye olmak'' suçundan 7.5 yıldan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını istedi.

- Emekli Orgeneral Hurşit Tolon ve gazeteci Tuncay Özkan için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi. Mütalaada, tutuklu yargılanan emekli Orgeneral Hurşit Tolon ve gazeteci Tuncay Özkan'ın, TCK'nın 312/1 maddesi gereğince, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını istedi.

- Emekli Albay Arif Doğan'ın "Ergenekon terör örgütü üyeliği"nden 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsi istendi.

Özel Harekat Dairesi eski Başkan vekili İbrahim Şahin'in ağırlaştırılmış müebbet hapsi istendi.

-Eski Başkent Üniversite Rektörü Mehmet Haberal hakkında da ağırlaştırılmış müebbet hapis istendi.Emekle general Levent Ersöz'de aynı cezaya çarptırılması istenen bir başka isim oldu.

-Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

ASLAN'A 4 KEZ MÜEBBET

- Danıştay saldırısının faili, tutuklu yargılanan Alparslan Aslan'ın 4 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını istedi.

- Savcı Pekgüzel, Bedrettin Dalan ve Turan Çömez'in de aralarında bulunduğu 5 firari sanığın dosyalarının ayrılmasını istedi.


İzmir haber

Editör: TE Bilişim