Londra Metrosu’nda 7 Temmuz 2005’te gerçekleşen saldırıların ardından Tulloch’ın kanlı ve bandajlı yüzü, olayla ilgili en akılda kalan karelerden biri olmuştu. 

İngiltere Veliaht Prensi Charles da Tulloch’ı hastanede ziyaret ettikten sonra yaptığı açıklamada, Tulloch’ın “İngiliz halkının dayanıklılığının sembolü” olduğunu ifade etmişti 
Ancak bir İngiliz kolonisinde, İngiliz anne-babanın çocuğu olarak doğan, yıllardır İngiltere’de yaşayan ve bir İngiliz’le evli olan bu adam bugün sınır dışı edilme ihtimaliyle karşı karşıya.

 

70 yaşındaki üniversite profesörü Tulloch’ın pasaportuna el koyuldu. Bu durumu bir “hakaret” olarak nitelendiren Tulloch, “Bu benim için 7 Temmuz saldırılarından çok daha zor bir durum. Şu an o günkünden daha fazla canım yanıyor. Ülkemden atılmak üzereyim. Bir zamanlar İngiliz cesaretinin, dayanıklılığının, direncinin örneği olarak görülen ben ülkeden atılıyorum” dedi.

 

SALDIRGANIN KARŞISINDA OTURUYORDU

Londra Metrosu’ndaki saldırı sırasında Tulloch tam olarak intihar saldırganının karşısında oturuyordu. Patlamanın ardından Edgware İstasyonu çıkışında yüzünde yanıklar, üzerinde yırtılmış kıyafetlerle çekilmiş fotoğrafı dünya basınında bir anda manşetleri kaplamıştı.

 

Bir İngiliz subayının çocuğu olarak Hindistan’da doğan Tulloch, 3 yaşından itibaren İngiltere’de yaşadı. Ancak kısa bir süre öncesine kadar Hindistan’da doğduğu için “vatandaşlığı olmayan İngiliz tebaası” statüsünde olduğunu bilmiyordu. Dahası kendisinin İngiliz pasaportu vardı ve bugüne kadar vatandaşlığı olmadığı kendisine hiç bildirilmemişti.

 

Manisa Lalesini Koparmanın Cezası 387 Bin 142 TL. Manisa Lalesini Koparmanın Cezası 387 Bin 142 TL.

Avustralya’da bir üniversitede hocalık yaptığı sırada Avustralya vatandaşlığı alan Tulloch, İngiltere yasalarına göre çifte vatandaşlık aldığını ve İngiliz vatandaşlığını kaybetmediğini düşünüyordu. Ancak İngiliz pasaportunu yeniletmeye gittiğinde hem pasaporta el koyuldu hem de kendisine Avustralya vatandaşlığı aldığında İngiltere’de yaşama hakkını kaybettiği bildirildi.

 

TÜM AİLESİ 'İNGİLİZ', O HARİÇ

İngiltere’de bir üniversitede işe girip çalışma izniyle ülkeye girmeyi başarsa da kendisine uzun süre burada kalamayacağı, sadece turist olarak İngiltere’yi ziyaret edebileceği belirtildi.

 

Dahası ağabeyi İngiltere vatandaşı olmasına rağmen Tulloch’a İngiliz vatandaşlığına başvurmasının söz konusu olmadığı da belirtildi.

 

Ailesinin üç nesildir İngiltere’ye hizmet ettiğini belirten Tulloch’ın, şimdi dek istediği bu yanlıştan bir an önce dönülmesi.

İzmir haberleri

Editör: TE Bilişim