Bayraklı’da minik başkanlar icraatlarını açıkladı Bayraklı’da minik başkanlar icraatlarını açıkladı
İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, Costa Meditarranea gemisinin 1 Temmuz'dan itibaren düzenli olarak yaz sonuna kadar Yunan adaları seferleri için İzmir'den yolcu almaya başladığını açıkladı. Demirtaş, "Homeport girişimimiz Costa tarafından olumlu bulunmuştu. İzmir'den yolcu alınmaya başlanması, Costa Başkanı Pierluigi Foschi'nin bize verdiği sözün bir parçası. Foschi ve Costa Grubu sözünü yerine getirdi. 2013 yılı kapsamında Costa'nın İzmir çıkışlı Yunan adaları turu için ilk yolcular dün gemiye bindi" dedi.
"Olumlu gelişme"
Costa Meditarranea gemisinin İzmir, Rodos ve Heraklion olmak üzere Akdeniz'de üç ayrı yerden yolcu aldığını belirten Demirtaş, "Costa Meditarranea gemisi, 1 Temmuz'da İzmir'den 119 kişiden oluşan ilk yolcularını aldı. Rotası İzmir, Samos, Kos, Rodos, Heraklion (Girit), Santorini, Mykonos, İzmir olmak üzere 7 gece 8 gün. 1 Eylül'e kadar her pazartesi İzmir'den yolcu almaya devam edecek" dedi. İzmir'in yolcu giriş çıkışının yapıldığı bir liman olarak kullanılmasının ve Türk yolcuların İzmir'den kruvaziyer gemilerine binmeye başlamasının önemli bir gelişme olduğuna dikkat çeken Demirtaş, "Dünyanın en büyük kruvaziyer şirketlerinin rotalarını, İzmir'den yolcu alacak şekilde düzenlemeleri, kentimizin potansiyelinin önemli bir göstergesi" diye konuştu. Demirtaş, Türkiye gündeminde yaşanan Taksim Gezi Parkı protestoları nedeniyle kruvaziyer şirketlerinin tedirginlik yaşamasına karşın İzmir'den yolcu almaya başlamalarının, bu süreçte memnuniyet verici bir gelişme olduğunu da vurguladı. Kruvaziyer şirketlerini kente çekebilmek için yürüttükleri çalışmaların yanı sıra, kruvaziyerle gelen yolcuların rahat edebilmesi için de düzenlemeler yaptıklarını belirten Demirtaş, "Yolcu değişimi operasyonları ve pasaport işlemleri esnasında güneşte ve sıcakta bekleyen yolcular için gölgelik yaptırdık. Ayrıca sıcak havalarda su püskürtme ile serinletme sistemi oluşturduk.

Yükselen pazar
Kruvaziyer turizminde, Avrupa ve Amerika pazarının daralmaya başladığını, Ege ve Doğu Akdeniz bölgeleri ve Karadeniz bölgelerinin ise yükselen pazarlar haline gelmeye başladığını belirten Demirtaş, "Özellikle İzmir başlangıçlı ve bitişli Ege, Kuzey Ege, Karadeniz ve Doğu Akdeniz rotaları çalışıyoruz. 2008'den bu yana çalıştığımız rotaları kruvaziyer şirketleri ile düzenli olarak paylaşıyoruz. İklim şartları da ticaret de rotalar da birbirine çok uygun. Gemiler bu bölgede yıl 12 ay çalışabilir" diye konuştu. Sektörle ilgili tüm aktörlerin ve özellikle de büyük şirketlerin, İzmir'e olan ilgisinin her geçen gün arttığına dikkat çeken Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Odamızın yaptığı çalışmaların yanı sıra, gerçekten çok güzel bir kentimiz var. Kruvaziyer yolcularının ilgisini çekebilecek pek çok alternatif tur seçeneğini sunabilecek bir zenginliğe sahibiz." 

Doğru tanıtım
Kruvaziyer firmalarının tedariklerini İzmir'den yapmalarını hedeflediklerini söyleyen Demirtaş, "Kruvaziyer gemilerine sadece yolcu alın da demiyoruz. Her türlü yiyecek, içecek, gemi inşa ve dekorasyon malzemesini ülkemizden alabilirler. Kalite ve fiyatlarımız son derece uygun. Türkiye, dünyanın her ülkesine 23 bin çeşit mal satıyor. Tekstilden gıdaya kadar her yıl 5 milyar euroluk mal alımı yapan kurvaziyer firmalarının, tedariklerini İzmir'den yapmaları için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İzmir'in kruvaziyer turizmindeki öncelikli hedefi, doğru tanıtım politikaları ile yerelde, ulusal ve uluslararası düzeyde tüm aktörleri kent ve olanakları hakkında durmadan bilinçlendirmek ve en kısa sürede yeni limanına kavuşmak olmalıdır" dedi. 

Esnaf ve tüccar beraber çalışacak
İzmir Alsancak Limanı'na yapılması planlanan alışveriş merkezi konusunda ters düşen İTO Başkanı Ekrem Demirtaş ile İzmir Esnaf Sanatkar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu arasında buzlar çözüldü. 
Dün bir araya gelen Mutlu ve Demirtaş, İzmir'in projeleri için işbirliği yapma kararı aldı. Esnaf odası başkanları ile beraber İTO Başkanı Demirtaş'ın yeniden başkan seçilmesi nedeniyle tebrik ziyareti gerçekleştiren Mutlu, İzmirli esnafın ve tüccarın ayrılmaz bütün olduklarını vurguladı. Mutlu, "Her konuda işbirliğine hazırız" dedi. Limana AVM konusunda tartışma olmadığını dile getiren Mutlu, "Aramızda gerginlik kırgınlık olmadı. Liman konusunda biz ayrı düşünüyoruz, Fikir ayrılıklarının olması doğal" dedi. Demirtaş da iki kurumun birbirlerinden ayrılmasının sözkonusu olmadığına dikkat çekti. Demirtaş, "Zaman zaman dargınlıklarımız oldu ama esnaf odası ile hiçbir sorun yaşamadık. Burada Zekeriya Mutlu'nun büyük katkısı oldu. İzmir'in projeleri için çalışmaya devam edeceğiz. Yeni dönemde hemen Ahilik haftası için işbirliği yapacağız. İzmir için ne yapsak az" diye konuştu. 
Editör: TE Bilişim