Başkan Cemil Tugay'dan Şehir Hastanesi eleştirisi Başkan Cemil Tugay'dan Şehir Hastanesi eleştirisi
Geçmişi 8500 yıl öncesine uzanan ve pek çok medeniyete ev sahipliği yapan İzmir’de, duvarlar arasında kalan ve dar sokaklara sıkışan köklü tarihi gün yüzüne çıkarabilmek için yoğun çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi önderliğinde yürütülen çalışmalar çerçevesinde, farklı dinlerin buluşması da yaşanıyor. Namazgah Mahallesi'nde bulunan Emir Sultan Türbesi, Doğanlar Köyü’ndeki kilise ve Kemeraltı-Agora aksında bulunan Beit Hillel Sinagogu’nun yenilenmesi için aynı dönemde harekete geçildi.

EMİR SULTAN TÜRBESİ
İzmir'i alırken şehit düşen ve halk arasında “Emir Sultan” adıyla bilinen Aydınoğulları Beyliği komutanlarından Seydi Mükeremeddin’in naaşının yer aldığı türbedeki çalışmalar kapsamında, türbe ve hamam yapıları, binaya zarar veren eklentilerden arındırılarak sağlamlaştırıldı. Yıkılmış olan dergah binası aslına uygun restore edildi. Bahçede eklenti duvarlar kaldırıldı ve çevre düzenlemesi çalışmalarına başlanıldı Ayrıca yeni veriler ışığında ortaya çıkan aşhane yapısında da imalatlara başlanıldı.

DOĞANLAR KİLİSESİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Bornova Doğanlar Köyü’nde yer alan Doğanlar Kilisesi’nin restorasyonu için hazırladığı projeyi İzmir 1 No’lu Kültür ve Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu onayladı. 15 Şubat’ta ihaleye çıktı. İhalenin yasal sürecin tamamlanmasının ardından önümüzdeki haftalarda kazanan firmayla sözleşme imzalanarak yer teslimi yapılacak ve restorasyon çalışmalarına başlanacak. 19. yüzyıldan kalma küçük bir kilise olan bu tarihi yapı, semt merkezi olarak kullanılacak.

BEİT HİLLEL SİNAGOGU
Büyükşehir Belediyesi’nin 29.5 milyon liralık kamulaştırma desteğinin yanı sıra, bilimsel kazı çalışmalarının yürütülmesi kapsamında maddi destek de verdiği tarihi Agora bölgesi ile sinagoglar ve çevresi rehabilite edilerek Kemeraltı Çarşısı ile bütünleşmesi sağlanacak. Büyükşehir Belediyesi, bölgede bulunan sinagoglardan 124 metrekare büyüklüğündeki Beit Hillel Sinagogu için 18 Mart’ta yapım ihalesine çıkıldı. Sinagog’un röleve, restitüsyon ve restorasyon projeleri ilgili Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanmıştı. Uygulama sürecinin ardından yapı, müze olarak kentlinin hizmetine açılacak. Yasal sürecin tamamlanmasının ardından, ihaleyi kazanan firmayla sözleşme imzalanarak yer teslimi yapılacak.

HER İNANCA SAYGI
İzmir’in tarihin farklı evrelerinde her kültüre, her inanca, her dile kapısını açan bir kent olduğunu söyleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, “İzmir, farklılığını zenginlik olarak algılayıp bu yönde hoşgörü içinde yaşayan insanların kenti. Biz de kentimizin bu özelliğini pekiştirecek söz konusu üç projeyi bir an önce hayata geçirmek istiyoruz. Bu 3 yapı, orijinal halleri korunarak kent kültürü açısından tekrar ayağa kaldırılacak” dedi.
Editör: TE Bilişim