Sezonun İlk Kruvaziyer Gemisi İzmir'e Geldi Sezonun İlk Kruvaziyer Gemisi İzmir'e Geldi
İzmir'de Türk Jinekoloji ve OBSTETRİK Derneği olarak hazırlanan kitapçık üzerine "Kadınlarda Kanama Bozuklukları (menoraji)" konulu panel düzenlendi.
İzmir Kaya Otel'deki kongre merkezinde düzenlenen panelde Türk Jinekoloji ve OBSTETRİK Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Cansun Demir ve Dernek Başkanı İsmail Mete İtil, kadınlarda sık rastlanan bu hastalığın önemsenmesi gerektiğini ve kullanılan yeni yöntemler için bilgilendirme toplantısı düzenlediklerini söyledi.
Menoraji hakkında bilgi veren Prof. Dr. Cansun Demir, "Kadınlarda görülen aşırı adet kanaması normal bir durum değil, jinekolojik bir rahatsızlıktır. Eğer kanınız koltuğa sandalyeye yatağa kadar akıyorsa sizde bir sorun vardır. Bu durum göz ardı edildiğinde özellikle üreme çağındaki kadınlarda iş gücü düşüklüğü, ruhsal durum değişikliği ve cinsel hayatı etkileyebilecek durumlara getiriyor. Aşırı kanamalar kansızlığa yol açıyor" diye konuştu.
Demir, hekime başvurulduğunda aile planlamasını tamamlanmış kadınlarda, rahim ve rahim iç dokunun normal olduğu halde tedaviye cevap alınamazsa en son çarenin rahmi almak olduğunu belirterek, fakat bu raddeye getirilmemesi uyarısında bulundu. Dernek olarak grup çalışmasıyla aile hekimlerine ve vatandaşlara kılavuz hazırlandığını söyleyen Prof. Dr. Cansun Demir, regl döneminde gelen kanın 80 mililitre ve üzerine ulaşıyorsa yaşam kalitesinin düştüğünü yılda bir kez kadınların kontrol için muayene olmasının önemini vurguladı.


ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
Türk Jinekoloji ve OBSTETRİK Derneği Başkanı İsmail Mete İtil, kanama hastalığının önlemi konusunda yeni yöntemler olduğunu ilaçlı tedavilerin yanı sıra hormonlu spiral denilen bir yöntem ile kanamanın normal seviyeye indirildiğini ve bu yöntemin tedavide kullanılan ilaçlar gibi yan etkisi bulunmadığını söyledi. Kanı gelmediği için 'kirli kan içimde mi kaldı?' diye bir düşüncenin yersiz olduğunu söyleyen İtil, sözlerine şöyle devam etti:
"Bu konu önemli bir sorun fazla kanın gelmesi doğal değil kan sistemik bir hastalıktır vücut direncini düşürdüğü için gripten kansere kadar her hastalığa yakalanılabilir. Türkiye'de her 100 kadından 70-90'nında kansızlık sorunu var. Havuzu dolu tutmak istiyorsak gerekli önlemleri almalıyız. Kansızlığı önlersek başka hastalıklarda önlenecektir."
Prof Dr Mete İtil sigarayı bırakıp, spora başlamanın kan bozukluklarını önleyeceği konusunda da öneride bulundu.

Editör: TE Bilişim