Uluslararası Alanda İzmir’e Proje Ödülü Uluslararası Alanda İzmir’e Proje Ödülü
Uçuş teçhizatları yüklü oldukları halde 3 bin 268 metre yüksekliğindeki Hasan Dağı’nın zirvesine tırmanan paraalpinistler Necdet Kara, Elif Kıvanç Varol ve Öner Biçen, single (tek) ve tandem (ikili) kalkış yaparak ‘Türkiye’de kış şartları altında 3 bin metre üzeri zirveden’ yamaç paraşütü yapan ilk isimler olmayı başardı. Kar yoğunluğu nedeniyle ana kamp alanına da yürüyerek çıkan ve yaklaşık 10 saat süren zorlu yolculuk sonunda zirveye ulaşabilen ekip, 17 dakika süren uçuşla tekrar ana kamp alanına inmeyi başardı. Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü üyesi ekibin amacı, başta 5 bin 137 metre yüksekliğindeki Ağrı Dağı olmak üzere Erciyes, Büyük Demirkazık, Cilo, Süphan gibi yüksekliği 3 bin metre üzerinde olan ve paraalpinizme elverişli dağlardan uçuş yapmak. 
Türkiye’de 3 bin metre üzeri yüksekliğe sahip 30’a yakın dağ olduğunu belirten ekip lideri Necdet Kara, Türkiye’de ‘kış şartları altında’ bu yükseklikten kalkışla bir uçuşun bugüne kadar yapılmadığını belirtti. Yüksek dağların zirvesine teçhizatlar ile tırmanarak yapılan uçuşa ‘Paraalpinizm’ denildiğini belirten Kara, “Yaz şartları altında bu irtifalardan uçuşlar yapıldı. Kış şartlarında da denemeler oldu, ancak hava şartlarının müsaade etmemesi nedeniyle uçuşlar iptal edildi. Kış şartları altında, kar ve buzul rotalarından çıkılarak uygun hava şartlarının da oluşmasıyla uçuş yapabilen tek ekip şu ana kadar biziz. Bu ilk bizim için bir moral oldu. Üç kişilik ekiple ve iki kanatla çıkıp, single (tek) ve tandem (ikili) uçuş yapmaktı, bunu başardık. Bunu bir proje olarak başlattık. Hedefimiz uçuşa elverişli olan, yani kalkış parkuru uygun olan 3 bin metre üzeri dağların hepsinden bu uçuşu yapmak. Ayrıca yurt dışındaki çeşitli yamaç paraşütü yarışmalarına katılarak ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek istiyoruz. Bunun için de sponsor desteği bekliyoruz” şeklinde konuştu. 8 yıldır yamaç paraşütü eğitmenliği yapan Necdet Kara, kanatları zirveye sırtlarında kolay taşımak için gerekli olan ve aynı zamanda gökyüzünde oturmalarını sağlayan ‘gömlek harness’ denilen teçhizatı da kendisinin yaptığını belirtti.
Ekibin tek bayan üyesi olan ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde ameliyat hemşiresi olarak görev yapan Elif Kıvanç Varol ise, böyle bir uçuş gerçekleştiren ilk bayan yamaç paraşütü pilotu olmaktan gurur duyduğunu belirtti. 1 yıl önce yamaç paraşütüne başladığını ifade eden Elif Kıvanç Varol, “İş stresini atmak için ideal bir spor. Gökyüzünde olduğumda hiçbir şey düşünmüyorum ve boşluğun keyfini çıkarıyorum. Ekip arkadaşlarımla birlikte pratik yapmak için nöbet çıkışlarını ve hafta sonlarını adeta iple çekiyorum. Arkadaşlarımla birlikte başlattığımız bu projede mümkün olduğu kadar fazla uçuş yaparak yine ilkleri yaşamak istiyorum” diye konuştu. Ekibin bir diğer üyesi olan Öner Biçen de aynı zamanda dağ maratoncusu ve 5 yıllık tandem (ikili uçuş) eğitmeni.

Editör: TE Bilişim