13. Alaçatı Ot Festivali Coşkusu Edis ile Zirveye Çıktı 13. Alaçatı Ot Festivali Coşkusu Edis ile Zirveye Çıktı
 Sıcak ve soğuya dayanaklı, bir defada 5-6 yavru veren Romanov cinsi koyunlar ile İzmir’in Foça ilçesinde çiftlik kurarak üretime başlayan işadamı Cem Aykaplan, koyunları Türkiye’ye getirmek için dokuz ay beklediklerini söyledi. 
Rusya’dan Romanov ırkı getirdiklerini belirten Aykaplan, şöyle konuştu: "Her iklime adaptasyonu çok yüksektir. -40 dereceden getirdik. Şu an kendi çiftliğimizde artı 30 derece sıcaklıkları geçirdi. Foça’da yeni bir yatırımla büyük bir çiftlik kurduk. Türkiye’de hayvancılığa bir şeyler katacağını düşündüğümüz teknolojik son sistem bir küçükbaş çiftliği. Sadece safkan ırk üretimi yapıyoruz. Bu işe başlarken en büyük sorunumuz insan sıkıntısı oldu. Çiftliğimizde güvenlik üst sınırda. 60 kamera, 4 güvenlik personeli ve yaklaşık 20 köpekle güvenliği sağlıyoruz. Rusya ile herhangi bir anlaşma olmadığı için, Rusya’dan Putin’in özel izni ile çıkıyor. Türkiye girişinde de Tarım Bakanlığı özel izniyle giriyor. Ruslar kendi ırklarını koruma altına almış durumdalar. Orada topladıktan sonra 9 ay sonra getirebildik.” Aykaplan, ayrıca, çiftliklerinde Türkiye pazarına satışlarınında başladığını ifade etti.






KOYUNLARIN ÖZELLİĞİ
Romanov koyunu, Rusya’da üretilen bir ırk. Sıcak ve soğuya dayanaklı olup bir batında 5-6 yavru veriyor. Romanov, dünyanın en fazla döl verimine sahip koyunudur. Adaptasyonu en yüksek koyun cinslerinden biridir. Romanov koyunu, kısa kuyruklu, değişik tonda gri renkli yapıya sahiptir. Çift katlı yapağı örtüsüne sahip olan Romanov ırkında yapağı arasında yerleşik kılçık kıllar mevsime göre değişik özellikler göstererek, mükemmel bir ısı izolasyonu sağlamaktadır. Maviye çalan şık ve zarif postu ile tanınmakla kalmayıp deri kalitesi bakımından büyük bir üne sahiptir. Romanov koyunu, eşsiz deri ve yapağı özelliği ile Fransa ve İngiltere’de düzenlenen dericilik fuarlarında ödüller almıştır.


İzmir haberleri

Editör: TE Bilişim