İZKİTAP Fest’e hafta sonu yoğun ilgi İZKİTAP Fest’e hafta sonu yoğun ilgi
 Gezi olayları yıl dönümü kapsamında İzmir’de çeşitli siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları yürüyüş düzenledi.
Gezi olaylarının yıl dönümü sebebiyle gruplar Basmane Meydanı'nda toplandı. 'Her yer Taksim her yer direniş', ‘Katil devlet hesap verecek’ sloganları atılırken, ellerde hem Gezi olaylarında yaşamını yitirenler hem de Soma maden faciasında ölen madencileri unutmadıklarını gösteren dövizler taşındı. 

Gruptan bazıları restoranın camlarına ‘katiller’ yazısı yazarak çalışanlarla tartıştı. Bazı vatandaşların araçlarına zarar veren gruptakiler, yine aynı gruptakiler tarafından uyarıldı. Gündoğdu Meydanı'na gelen gruptakiler saygı duruşunda bulundu ve hayatını kaybedenlerin isimlerini okudu. Grubun etkinliği sürüyor.

Grupların saat 18.00'den itibaren Basmane Meydanı'na doğru yürüyüşe geçecekleri, ardından da Gündoğdu Meydanı'nda yıldönümü için toplanacakları öğrenildi. Gündoğdu'da töreni CHP milletvekilleri ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve CHP'li belediye başkanlarının da katılımı bekleniyor.

Gündoğdu'daki etkinliğin ardından bazı grupların Basmane'ye yürümeyi planladığı öğrenildi. Polis, herhangi bir gerginliğe neden olmamak için Kültürpark içinde bulunduğu; olayların durumu ve gelişmelere göre Kültüpark'tan belli noktalara sevkedilecekleri öğrenildi. Kıbrıs Şehitleri Caddesi girişinde toplanan kalabalık arasından sık sık 'Her yer Taksim her yer direniş' sloganları atılırken, ellerinde hem Gezi olaylarında yaşamını yitirenler hem de Soma maden faciasında ölen madencileri unutmadıklarını gösteren dövizler taşıdıkları görüldü.

Yıldönümü etkiliğinde şu ana kadar grupların gerginlikten uzak bir gösteri içinde oldukları, sadece yürümek istedikleri gözlemledi.

İzmir'in Basmane Meydanı'nda toplanan çeşitli siyasi parti ve Sivil Toplum Kuruluşu üyesi yaklaşık 3 bin kişi, Gündoğdu Meydanı'na 'Her yer Taksim her yer direniş', 'Soma'nın hesabı sorulacak', 'Hükümet istifa' sloganları eşliğinde yürüdü. Göstericiler 'İsyan devrim özgürlük', 'Berkin Elvan ölümsüzdür', 'katiller hesap verecek' dövizleri taşıdı. Meydana gelen gruba Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir milletvekili Musa Çam, Mustafa Moroğlu, Alaattin Yüksel, CHP İl Başkanı Ali Engin ve bazı ilçe belediye başkanları da destek verdi. Önceden meydanda hazırlanan platforma Gezi Parkı Eylemleri'nde ölenlerin fotoğrafları çıkartıldı. Ölenlerin tek tek isimleri alanı dolduranlara anons edildi. Ardından sahnede, Gezi'yi anlatan oyunlar ile müzik dinletileri sunuldu. Protesto gösterilerine katılan çok sayıda kişi, çimlere oturdu. Olası bir olumsuzluğa karşı hazır bekletilen polis ekipleri, Fuar Kültürpark içinde tutuldu. Polisler göstericileri, uzaktan takip etti.

Öte yandan, yürüyüş sırasında bir grup, fast food mağazasının camına yazılar yazıp, içeridekilere burada alışveriş yapmamalarını söyleyip ayrıldı. Gündoğdu Meydanı'nda yaklaşık 5 bin kişinin eylemi devam ediyor.

Editör: TE Bilişim