Yaşlanmayla Ağız ve Diş Problemleri Artıyor! Yaşlanmayla Ağız ve Diş Problemleri Artıyor!
Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, bir ay önce kanser hastaları için resim terapisi uygulaması başlattı. Kanser hastaları kemoterapi tedavileri sırasında Gazi Üniversitesi Resim Öğretmenliği Bölümü mezunu öğretmenleri eşliğinde resim yapıyorlar. Uygulamanın amacı özellikli ve zor bir tedavi olan kemoterapi tedavisi sırasında hastaları rahatlatmak ve tedavi sürecini kolaylaştırmak.  Konuyla ilgili İHA'ya açıklamalarda bulunan Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nurullah Zengin, "Hastalar tedaviye gelirken ayakları geri geri gider. Amacımız, hastalarımıza en ideal, bilimsel tedaviyi vermek. Tedavi sırasında hastalarımızın duygusal yönünü de düşünüyoruz. Hastalarımızı moral ve motivasyon açısından desteklemek amacıyla Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Doğan Uncu'nun önerdiği uygulamayla hastalarımızın kemoterapi esnasında dikkatini dağıtmak, başka tarafa çekmek istiyoruz. Müzik ve resmin hastalar üzerinde olumlu etkisi var. 'Art Therapy' dünya literatüründe olan bir şey. Bizde bu terapiyi uygulamak için Gazi Üniversitesi Resim Öğretmenliği bölümüyle iletişime geçtik" diye konuştu.




Prof. Dr. Zengin, psikolojik rehabilitasyonda kullanılan uygulamanın tedavi öncesinde başlayan anksiyete ve psikolojik bulantıyı kestiğini ve bu uygulamadan sonra hastaların çok rahatladığını söyledi. Hastaların başında 3 tane resim öğretmeni olduğunu ifade eden Zengin, "Hastaların önünde değişik şablonlar var. Bu şablonları yapmaya çalışıyorlar. İsterlerse serbest çalışma da yapıyorlar. Kendi duygu durumlarını anlatan resimler yapıyorlar. Uygulama sonunda yan etkileri sebebiyle tedaviye gelmek istemeyen hastalar isteyerek geliyor. Uygulama öncesi ve sonrası karşılaştırıldığında hastaların birbirleriyle ilişkileri, kendilerini ifadeleri olumlu yönde değişiyor. Hastaların morallerinde gözle görülür bir yükselme oluyor. Tedavi günü haricinde de resim yapmaya gelen hastalarımız var. Resim öncesi ve sonrası kaygı durumunu ölçüyoruz. Geçirdiğimiz süre içerisinde aldığımız olumlu neticeler bizi de motive etti. Yapılan resimleri Kanser Haftası'nda bir sergiyle paylaşmak istiyoruz. Onkoloji hastaları için psikolojik rehabilitasyon birimi açacağız. Tedavisi bitmiş hastalarımız da gelecek. Bütüncül bir tedavi amaçlıyoruz" dedi.  Terapiyle ilgili düşüncelerini açıklayan hastalar, çok severek resim yaptıklarını, resim yapma esnasında sıkıntılarını unuttuklarını söylediler. Bir hasta, "İyi ki bu uygulamayı yapmışlar. Ben çok mutlu oluyorum. İlaç aldığımı unutuyorum. Uygulama öncesinde bir boşluk vardı. Burada çok mutluyum" diyerek yaptığı kapı resmi hakkında da, "Her şeyin başı kapı açmak kendime yeni bir kapı açmak istiyorum. Bu fotoğrafı yeni bir kapı ve yeni umutlar olarak görüyorum" şeklinde konuştu.
Hastalara resim yaparken resim öğretmenleri Zeynep Gönülay, Özge Yurtsever ve Nurdoğan Durak eşlik ediyor. Resim öğretmeni Zeynep Gönülay, "Hastalar terapi sonucunda çok mutlu oluyor, uyumlu ve olumlu bir gelişme gözlüyoruz ve bu durum bizi de çok mutlu ediyor" dedi.

Editör: TE Bilişim