Manisa'da Vahşi Cinayet Manisa'da Vahşi Cinayet
Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz makamında düzenlenen törenle Manisa’da organ ve doku nakli bağışında başarılı çalışmalar yürütülmesindeki görev ve sorumluluklarını başarılı ve özverili bir şekilde yerine getirmeleri nedeniyle İl Sağlık Müdürü Ziya Tay ile İl Organ Bağış Koordinatörü Sema Savcı'yı başarı belgesi ile ödüllendirdi. Vali Daşöz, organ bağışı konusunda başarılı çalışmaları nedeniyle Sağlık Bakanlığından gönderilen teşekkür belgelerini de Manisa Merkez Efendi Devlet Hastanesi Başhekimi Sakıp Eskicioğlu, Manisa Devlet Hastanesi Başhekimi Ünal Dökücü ve Turgutlu Devlet Hastanesi Başhekimi Sabri Taşçıoğlu’na verdi. Manisalıların organ bağışına gösterdiği hassasiyete teşekkür eden Halk Sağlığı ve Sağlık İl Müdürü Ziya Tay, “İyileşmesi mümkün olmayan böbrek yetmezliği, siroz, ileri kalp yetmezliği gibi hastalığı olan kişileri yaşama yeniden bağlayan en başarılı tedavi yöntemi organ naklidir. Böbrek yetmezliği olan hastaların diyaliz tedavileri ile yeni bir organ bekleyecek zamanları olmasına karşın siroz, ileri kalp yetmezliği gibi hastalıkları olan hastaların zamanları sınırlıdır. Bugüne kadar çok sayıda hasta organ vericisi bulunamaması nedeniyle yaşamını kaybetmiştir. Organ nakli için en önemli kaynak ise beyin ölümü gerçekleşmiş hastalardır” dedi.
Tay konuşmasına şöyle devam etti: “İI genelinde sistemli bir çalışma yürüten Manisa Organ Nakil il Koordinatörlüğü Manisa'da organ nakli yapılmamasına karşın Türkiye Organ Nakli Havuzuna katkı sağlamak adına 2006 yılından bu yana 7 bin 425 kişinin gönüllü bağışçı olmasını sağlayarak, bağış kartı imzalatmıştır. Organ naklinin önemini 6 yıl boyunca her platformda dile getiren ve duyarlılığı arttıran il Koordinatörlüğü, Manisa'da saptanan 65 beyin ölümü vakasında ailelerle yaptığı görüşmeler sonucunda 22 vakadan aile oluru alarak donör olmalarını sağlamıştır. Bu başarılı girişim 40 hastaya böbrek, 28 hastaya kornea, 20 hastaya karaciğer, 6 hastaya kalp, 5 hastaya kalp kapağı ve bir hastaya pankreas temin edilmesini sağlayarak organ bekleyen 100 hastayı hayata yeniden bağlamıştır. 2011 yılında donör temini noktasında birçok İli geride bırakan Manisa, Manisa Devlet Hastanesi’nden 3, Merkez Efendi Devlet Hastanesi'nden 2, Turgutlu Devlet Hastanesi ve Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden birer vaka ile toplam 7 donör çıkardı. Manisa’daki Türkiye genelinde ventilatörlü özel ve kamu olmak üzere bin 600 hastaneden donör temin edebilen 72 hastane arasına giren Manisa’daki Sağlık Bakanlığına bağlı 3 hastane İl Koordinatörlüğü önderliğinde yaptığı başarılı çalışmalar ile Sağlık Bakanlığının dikkatini çekerek Teşekkür belgesi ile ödüllendirildi. 2011 yılında Ülke genelinde bin 319 beyin ölümünden 343'ünün donör oldu.”
Organ bağışının çok önemli bir husus olduğunu vurgulayan Vali Daşöz ise, “Organ bağışına ihtiyacı olan bir çok insanımız var. Hastalarımız sabır ve umutla duyarlı vatandaşlardan gelecek organ bağışlarını bekliyorlar. Bir gün hepimiz organ bağışı ihtiyacı içinde olabiliriz. Organ bağışlamanın gerekli şartları oluşturulduktan sonra hiçbir hukuki ve inanç yönünden mahsuru olmadığını yetkili bütün kurum ve kuruluşlarımız açıkladı. Burada bir farkındalık ve duyarlılık eksikliğimiz söz konusu. Ben şahsen Malatya’da görev yaptığım sırada bütün organlarımı bağışladım ve bundan büyük mutluluk duyuyorum. Bütün vatandaşlarımızın da organ bağışı konusunda hassasiyet göstermelerini rica ediyorum” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim