Türk Halk müziğinin sevilen bestekarı ve yorumcusu Neşet Ertaş, İzmir’de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Acı haberi duyan sevenleri hastaneye akın ederken Ertaş’ın oğlu Ahmet Ertaş, ‘Yolcumuzu uğurladık’ sözleri ile acısını ifade etti


10 Eylül Pazartesi günü rahatsızlanarak yakınları tarafından hastaneye kaldırılan ve onkoloji servisinde tedavi altına alınan Türk Halk Müziği bestecisi, söz yazarı ve yorumcusu Neşet Ertaş tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Dün fenalaşan ve tedavisine yoğun bakım ünitesinde devam edilen Ertaş’ın, bu sabah saat 08.45’te doktorları tarafından hayata gözlerini yumduğu açıklandı. Acı haberi duyan sevenleri ve köylüleri hastaneye akın ederken Ertaş’ın doktorları beklenen açıklamayı yaptı. ‘Ertaş’ın tedavi gördüğü Medical Hastanesi Genel Müdürü Veysi Kubba; ‘Hastane olarak bugün duygu seli yaşıyoruz. Hastanemiz değerli bir halk ozanını burada ağırlamaktan dolayı son derece onurlu ve şevkatli bir süreç yaşıyordu. Ancak değerli halk ozanımızı kaybetmiş bulunmaktayız’ dedi.

Onkoloji Bölüm Başkanı Ahmet Uğur Yılmaz da Ertaş’ın dün yoğun bakıma alındığını ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadığını ifade ederek; ‘Sayın Neşet Ertaş hastanemize 2 hafta önce genel durumunda bir bozukluk olduğu için yatırılmıştı yaklaşık Kendisi zaten 2 yıldır bir hastalıkla takip edilmekteydi. Gereken tedaviler yapıldı, durumunda iyileşme olmaması üzerine Pazar günü yoğun bakıma aldım bütün önlem ve tedavilere rağmen bu sabah saat 08.45’de kendisini kaybetti. Biz de herkesi gibi böyle bir ozanı kaybetmekten dolayı üzgünüz.Hastamızın ilerleyen bir kanser hastalığa vardı, genel durumun bozulması üzerine yoğun bakıma almıştık’ diye konuştu.

‘YOLCUMUZU UĞURLADIK’

Ertaş’ın oğlu Hüseyin Ertaş da acısının henüz çok taze olduğunu belirterek; ‘Acımız daha taze. Daha yeni biz de haberini aldık. Söylenecek her şeyi hocalarımız söyledi. O Türkiye’ye mal olmuş bir sanatçıydı, bizim babamız atamızdı. İnsanları bekletmeden vakit kaybetmeden bir açıklama yapmak istedik. Hastaneye yetkelileri gereği kadar ilgilendiler. Hepsine teşekkür borçluyuz. Yolcumuzu bugün uğurladık. Kendisini Kırşehir’e götüreceğiz aile böyle karar verdi’ diye kaydetti.

Ertaş’ın ağabeyi Necati Ertaş da kardeşinin vasiyetinin babalarının yanına gömülmek olduğunu açıklayarak; ‘Vasiyetii babasını ayak ucuna gömülmekti. Acımız büyük en kısa zamanda cenaze işlemlerini tamamladıktan sonra defin işlemleri yapılacaktır‘ dedi.

SAZIN USTASIYDI

1938 Kırşehir'de doğumlu olan Neşet Ertaş türkü ve bağlama denildiği zaman akla ilk gelen isimiler arasında yer alıyordu. 1950’li yıllarda profesyonel müzik hayatına başlayan sazın ustası merhum Neşet Ertaş çıkardığı ilk plağı "Neden Garip Ötersin Bülbül"ü çıkarmış ve müzik hayatına devam etti.


VATAN HASRETİ 23 YIL SONRA DİNDİ
Sağlık sorunları nedeniyle kardeşinin yanına, Almanya'ya giden Ertaş'ın 23 yıllık vatan hasreti de başlamış oldu. 2000 yılında İstanbul'da verdiği konserle yeniden ülkesinde sahneye döndü. Gurbet yıllarında kendisine Erdoğan Atakar tarafından takılan "Bozkırın Tezenesi" lakabı halk ozanıyla adeta bütünleşti. Süleyman Demirel zamanında kendisine sunulan 'devlet sanatçılığı' unvanını; "Halkın sanatçısı olarak kalmak, benim için en büyük mutluluk" diyerek geri çevirdi. UNESCO tarafından "yaşayan insan hazinesi" kabul edilen Ertaş, İTÜ Devlet Konservatuarı tarafından fahri doktora ödülüne layık görüldü.

"BOZKIRIN SESİ KISILDI"

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türk Halk Müziği sanatçısı Neşet Ertaş'ın vefatından büyük üzüntü duyduğunu belirterek, "Onun vefatıyla birlikte bozkırın sesi kısılmış ve Türk halk müziğinde bir dönem kapanmıştır" dedi.

Çiçek, Neşet Ertaş’ın vefatı nedeniyle yayımladığı mesajında, Türk Halk Müziği’nin değerli sesi Neşet Ertaş’ın, bir süredir tedavi gördüğü hastanede hayata gözlerini yumduğunu öğrenmekten büyük üzüntü duyduğunu belirtti. Türkiye'de bir nesil onun türküleriyle büyüdüğünü kaydeden Çiçek, şunları kaydetti:

"Onun vefatıyla birlikte bozkırın sesi kısılmış ve Türk Halk Müziği’nde bir dönem kapanmıştır. O, Türk Halk Müziğini geniş kitlelere sevdiren, bozlak tarzı türküleriyle gönüllerde taht kuran büyük bir sanatçıydı. Sevgiyi, aşkı, hasreti, gurbeti türkülerinde nakış nakış işleyen bir gönül adamıydı. Pek çok sanatçının yetişmesine öncülük etmenin yanında, derlemeleri ve besteleriyle halk müziği repertuarına yüzlerce eser kazandıran büyük sanatçımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı ve sabır diliyorum. Bozkırın tezenesinin Türk kültürüne verdiği hizmet hiçbir zaman unutulmayacaktır. Mekanı Cennet olsun."

KIRŞEHİR YASA BOĞULDU

Türk halk müziğinin usta ismi Neşet Ertaş, İzmir'de yaklaşık 15 gündür tedavi gördüğü İzmir Medical Park Hastanesi'nde hayatını kaybetti.

Neşet Ertaş’ın Kırşehir’deki arkadaşı Aydın Çekiç, “Türkülerin babasını kaybettik” derken, Ertaş’ın çocukluk arkadaşı Mehmet Polat ise, "Büyük bir ozanı kaybettik. Köyün ileri gelenleri onlara yardım etti. Annesi bizim köyde vefat edince hep birlikte Yozgat’a gittiler, ardından Bağbaşı’na göçtüler. Neşet Ertaş ile Namaz Duası okuluna gittik bir sene beraber okuduk. Hocamız Hacı Duraklı köyünden Mehmet hocaydı” şekline konuştu.

Komşuları ve bir akrabası olan yaşlı kadın da, “Çok üzülüyoruz. Kendi kardeşim öldü ancak bu kadar üzüldüm” dedi.

Neşet Ertaş’ın babasına ait olan terk edilmiş evin önünde açıklama yapan Serkan Ertem de, “Çok üzüldük. Bu ölüm bizim abdallık geleneğinin, örf ve adedinin sona ermesi oldu. Bu şekilde her şey bitmiş oldu” dedi.

İzmir’de orman yangınlarıyla mücadele için ‘orman benim’ kampanyası düzenlendi İzmir’de orman yangınlarıyla mücadele için ‘orman benim’ kampanyası düzenlendi

Editör: TE Bilişim