ESHOT’a kalite tescili ESHOT’a kalite tescili
Petkim'in 47. yıl töreni Türkiye ve Azerbaycan milli marşları ile başladı. Petkim'in kısa bir tanıtım filmi izlendikten sonra konuşma yapan Petkim Genel Müdürü Mehmet Hayati Öztürk; şöyle konuştu: "Petkim neredeyse yarım asırdır Türkiye için değer yaratmaya güçlenmeye ve rekabetçi ürünler sunmaya devam ediyor. Petkim performansı gerek ciro gerek yatırım olarak yükselen bir trend gösteriyor. Son 5 - 6 yıldır krizler şirketin karlık performansını etkiledi. Dünyada son 20 yılda küreselleşme ile yapısal dönüşüm yaşandı. Hammadde pazar zengini ciddi devlet teşvikleri ile güçlenen şirketler var. Ülkelerin yatırımcı çekme yorum teşvik politikaları önemli rol oynuyor. Bazı ülkeler başka ülkelerin pazara girişini engelleyerek kendi şirketlerinin yatırım yapmasını sağlıyor."
Artık önümüze bakmak gerektiğini anlatan Öztürk, şunları söyledi: "Gelecek önümüzde. Yatırım yapmak zorundayız. Yatırım için en temel girdi enerjidir. Bizim maliyetimizin yüzde 95'i enerji. Petrol -doğalgaz bizim için çok önemli hammadde. Petrolde maliyet yükselişi var. Enerji önemli hayatın olmazsa olmazıdır. Türkiye'de rekabetçi enerji yok. Türkiye enerji kaynaklarını çeşitlendirmek zorundadır." Gelişmiş ülkelerin yaptıklarını mutlaka bizimde yapmamız gerektiğini belirten Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Önümüzdeki yıllarda fosil yakıtlar hâla önemini koruyor olacaklar. İş yaratmak için temiz rekabetçi enerji üretmeliyiz. Rüzgar, güneş enerjilerinin Türkiye'de kullanılması gerekiyor. Bu alanda en büyük teşvik Çin ve Almanya'dır. Bunlar nükleer enerji kullanan ülkeler aynı zamanda. Bugün Almanya, Çin güneş enerjisine verdiği teşvik megavatlık başına 300 bin dolar. Enerji bu sektörde olmazsa olmaz. Türkiye inşallah bu alanda önemli açılımlar yapmalıdır. Biz şirket olarak 400 - 450 milyon dolar yatırım yaptık. Ancak, Türkiye pazarı daha büyük yatırımlar yapmanızı gerektiriyor. Türkiye'nin yerinde sayma lüksü yok. Artık yerimizde saymamalıyız. Petrol ve doğalgazda dünya markası olan SOCAR'ın Petkim ortaklığında enerji ve lojistik alanında Türkiye ve Azerbaycan'ı petrol kimya alanında önemli konuma sokacaktır."
Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın ise; "Petro-kimya ülkemiz için önemli bir alandır. Petkim 47 yıl önce kurulmuştur ve ülkemizin ihtiyacını karşılamaktadır. Tabi geçmişte ilerleyen zamanlarda yatırımlar yapılamamıştır. Kardeş ülke aldıktan sonra Petkim tekrar atağa geçmiştir. 2011 yılı yatırım yılıdır. Özellikle dikey entegrasyona yönelik yatırım kararı almıştır. Bizim gibi petrol ithalatçısı ülkeler ithal ettiği petrolü son damlasına kadar en iyi şekilde kullanmak zorundadır. Biz
yatırımları destekliyoruz. Bu yatırımların herhangi bir sorunla karşılaşmadan tamamlanmasını temenni ediyoruz" dedi.
"Entegrasyon sadece rafineri ile kalmamalı pazarlamada önemlidir" diyen Öztaşkın; mevcut akaryakıtın pazarlanması için bir pazarlama şirketine de ihtiyaç olduğunu gördüklerini söyledi. Bu yatırımlarla ilgili sendika olarak üzerlerine düşen ne varsa yapmaya hazır olduklarını belirten Öztaşkın; şunları söyledi: "Tabii Petkim'de belli bir kuşak çalışan insanlar var. Bunlar emekliliğine kavuşuyorlar bununla istihdam artışları söz konusu olacaktır. Ülkemizin en önemli sorunu işsizliktir. Çok yüksek okumuş kesimde işsiz var. PETKİM gibi kuruluşlar işçi alımına yöneldikleri zaman buralara çok büyük talep oluyor. İnsanlar burada çalışma arzusunda bulunuyorlar. Petkim'in 47. yaşını kutluyorum. Nice mutlu yıllara Pektim"
Petkim Yönetim Kurulu Başkanı Vagıf Aliyev de, Petkim'in Azerbaycan Türkiye kardeşliğinin sembolü olduğunu anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim bu yarımadada hedeflediğimiz yatırımlar 17 milyar dolar civarında. Bu yatırımlarımızı geleceğe bakış açımızı ve hedeflerimizi Türkiye'nin gelecek inşaatına dayalıdır. Türkiye'nin, dünya ekonomisinin ilk 10 sırasına gireceğine inancımız var. Türkiye'de bürokratik engeller mevcuttu. Diğer ülkelerde teşvikler çok önemliydi. Türkiye'de de bu teşviklerle büyük yatırım yapacağız. Türkiye Azerbaycan'ın bir millet iki devlet olduğu gibi stratejik ortağı olan önemli bölgelerdir"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Metin Kilci ise, "Petkim'in özelleştirilmesi bize nasip oldu. Petkim'in özelleştirilmesi normal özelleştirmeden farklıydı. Şimdi Petkim'in ülkemizin kalkınmasındaki önemini hepimiz görüyoruz" dedi. Ülkemizin çok önemli bir petrol ithalatçısı olduğunu belirten Kilci, şunları söyledi: "Enerjimizi ithal kaynaklarla gerçekleştiriyoruz. Bu bizi kırılgan hale getiriyor. Yüksek oranlarla gurur duyduğumuz büyümenin en zayıf noktası oluyor. Bu şekilde sadece dışa bağımlılık riski
ötesinde enflasyonu ve cari açık riskini de beraberinde taşıyor. Petkim gibi yatırımların artması hepimizin görevidir. Bunu gerçekleştirmek için biz bakanlık olarak üzerimize düşen görevi en iyi şekilde yapmaya çalışacağız. Tabii son derece güncel konu olduğu için değineceğim. Ülkemizin gelişmesini sağlayacak sanayi sektörüne enerji maliyetlerini dünya devleri ile eşit yapmak önemli görevimizdir. Büyük kömür rezervimiz var. Nükleer projelerimizi hızla faaliyete geçirmeliyiz. Çin'de haftada bir termik santral kuruluyor. Maalesef biz ülkemizde kömür rezervimizi çevreye duyarlı olarak kullanacak noktada değiliz. Bunu en hızlı şekilde çevreye duyarlı şekilde yatırıma dönüştürmek görevimizdir. Rusya ile yaptığımız anlaşma hızla ilerliyor. İlerleyen yıllarda ilk nükleer santralimiz enerji vermeye başlayacak. Sanayinin desteklenmesi için enerji girdilerinin de rekabet düzeyinde tutmamız gerekiyor." Konuşmaların ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Müsteşarı Metin Kilci'ye Petkim onur ödülü verildi. Daha sonra Petkim müşteri ve tedarikçilerine ödülleri takdim edildi. Ardından Petkim'in düzenlediği resim yarışması ödülleri sahiplerine verilirken resim ödüllerinin ardından personele ödül takdim edildi. Ödüllerin ardından tüm eski genel müdürler ve mevcut yönetim tarafından pasta kesildi.

Editör: TE Bilişim