'Okul Sütü Akıl Küpü' projesiyle gündeme gelen süt alerjisinin hayati tehlike taşıdığı ortaya çıktı. Doç. Dr. Ahmet Akçay, süt alerjisi olan çocuklara, süt ve süt ürünü içeren gıdaların verilmesinin ölümcül sonuçlara neden olabileceğine dikkat çekti. Okullardaki süt dağıtımının ardından öğrencilerde görülen sağlık sorunlarını değerlendiren ve süt alerjisi bulunan insan sayısının çok az olduğuna vurgu yapan Doç. Dr. Akçay, bir sınıfta 10-15 öğrencinin rahatsızlanmasının süt alerjisi olarakdeğerlendirilmemesi gerektiğini söyledi.

Akçay, "Süt alerjisi, inek sütü proteinine karşı vücudun aşırı tepki vermesi olayıdır. İnek sütü alerjisi genellikle 2 yaş altında belirti gösterir. 2 yaşından sonra süt alerjisi belirtisinin ilk defa başlaması çok enderdir. Süt alerjisi sadece süt içmeyle olmaz. Alerjisi olan çocuğa peynir, yoğurt, margarin ve dondurma gibi süt içeren gıdaların verilmesi ile de gerçekleşebilir" dedi.


SÜT ALERJİSİNİN BELİRTİLERİ

Doç. Dr. Ahmet Akçay, süt alerjisinin belirtilerini şöyle sıraladı: "Süt alerjisi belirtileri ishal, bulantı, kusma, kabızlık, kaşıntı, vücutta kızarıklık, alerjik nezle, kurdeşen, egzema, büyüme gelişme geriliği, gaz ağrıları olabilir. Bu belirtilerin hepsi ya da bazıları görülebilir. Kesin teşhis koyabilmek için aileden alınan ayrıntılı bilgi sonrası, kanda inek sütü proteinine alerji testi ve ciltte alerji testi ile teşhis kesinleştirilmelidir. Bu testleri de çocuk alerji uzmanları tarafından yapılmasıbüyük önem taşımaktadır".

Sigara Kullananlar Dikkat!  Tüm Dişlerinizi Kaybedebilirsiniz! Sigara Kullananlar Dikkat! Tüm Dişlerinizi Kaybedebilirsiniz!

SÜT İÇEREN GIDALARA DİLLERİNE BİLE SÜRMESİNLER

Süt alerjisinde 2 yaşına kadar tedavi edilebildiğini ve 2 yaşından sonra alerjinin kalıcı olduğunu dile getiren Akçay, şöyle konuştu: "Kendi kendine geçer diye beklerseniz çok vahim sonuçlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Hatta ciddi alerjik şokla çocukların ölüm riski de vardır. Kesin teşhis diyet için çok önemlidir. Süt alerjisi olanlar peynir, yoğurt, margarin, esmer şeker, dondurma gibi sütü ürünlerinin olduğu gıdaları dillerine sürmeleri bile alerjik reaksiyonları başlatabilir. Dana eti de yüzde 10oranda alerji yapabildiği için dana eti de yemeleri önerilmez. Süt içeren gıdaları dillerine bile sürmemelidirler. Süt alerjisi olanların yaptıkları en büyük hatalardan biri de süt yerine mama kullanmalarıdır. Mamalar da sütten yapıldığı için sadece süt ürünü içermeyen özel mamalar ile beslenmesi gerekmektedir. Süt alerjisi astım, alerjik nezle ve egzema gibi alerjik hastalıklarının gelişme riski yüzde 60 gibi yüksek orandadır. Bu sebepten dolayı süt alerjisi gelişmişse alerjik hastalıkların gelişmesibakımından çocuklar takibe alınmalıdır".


Editör: TE Bilişim