Başkan Tugay İlçe Belediye Başkanlarıyla Toplantı Yaptı Başkan Tugay İlçe Belediye Başkanlarıyla Toplantı Yaptı
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı arasında kadınlar, engelliler, gazi ve şehit yakınlarına yönelik girişimcilik faaliyetlerinin geliştirilmesi ve kadın istihdamının arttırılmasını öngören iş birliği protokol imzalandı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı arasında kadınlar, çocuklar, engelliler, sosyal yardımlar, şehit yakınları ve gazilere yönelik girişimcilik faaliyetlerinin geliştirilmesini amaçlayan işbirliği protokolü imzalandı.
İmza töreni öncesinde konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, girişimciliğin geliştirilmesi ve kadın istihdamının arttırılması gibi hazırlanan protokolün hayırlı diledi. 2 hafta önce Milli Eğitim Bakanlığı ile imzaladıkları protokolü hatırlatan Ergün, "Bir ülkede farklı kurumların, sektörlerin ve sivil toplum kuruluşlarının ortak paydalarda buluşması ve uyum içinde çalışmaları birçok önemli sorunun çözümünde katkı sağlayan önemli bir aşamadır. Türkiye bunları uzun yıllar yapamadı. Türkiye
son yıllarda bu sinerjiyi oluşturmuş, enerjisini arttırmış, birçok kronik soruna bu yöntemlerle çözümler üretmiş, geleceğin sorunlarına da çözüm üreten ve geleceğe şimdiden hazırlanan bir vizyona da şimdiden sahip olmuştur" şeklinde konuştu.

"BU BÜYÜK MİLLETİN HAKKINI İYİ VERMELİYİZ"
"Türkiye'de bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz yapısal dönüşümlerin meyvelerini toplama zamanı gelmiştir" diyen Ergün, "Türkiye'nin ekonomik ve sosyal hedeflerine ulaşması için genç ve büyük nüfusumuzu en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. Bu büyük milletin hakkını iyi vermeliyiz. İnsanımızın sahip olduğu potansiyel en üst seviyede açığa çıkarmalıyız. Çünkü Türkiye'nin gerçek zenginlik kaynağı budur. Hangi kaynaklara sahip olursak olalım o kaynakları değerlendirecek olan yine insandır" ifadelerini
kullandı.

"2012 YILI TEKNOGİRİŞİMCİLERİ BELLİ OLACAK"
Yenilikçilik ve girişimcilik kavramlarını buluşturan teknogirişim sermayesi kapsamında teknolojik fikirlerini hayata geçirmek isteyenlere hibe desteğini 100 bin TL olarak devam ettirdiklerine dikkat çeken Bakan Ergün, "Her yıl 500 tekno girişimci arkadaşımızı bu şekilde desteklemeye devam ediyoruz. 2012'nin tekno girişimcileri de yakında belli olacak, projelerinin eleme süreleri devam ediyor. Çok şükür ki çok sayıda proje gençlerimizden gelmeye başladı ve gerçekten de insan bunları seçmekte zorlanıyor"
dedi.
Bakan Ergün, kamuyu ve özel sektörü buluşturan Girişimcilik Konseyi'ni kurduklarını hatırlatarak, "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız bu konseyin asıl üyelerinden birisidir. Bugün imzalayacağımız protokolle Girişimcilik Konseyi'nin önemli hedeflerinden birisini de gerçekleştirmiş oluyoruz. Bu hedef kadın girişimciliği, genç girişimciliği, özürlü girişimciği, ekogirişimcilik, sosyal girişimcilik gibi tematik alanlarda özel çalışmalar yapmaktır" şeklinde konuştu.

"GİRİŞİMCİLİK DESTEĞİNDEN KADINLARIMIZ"
"Bakanlığımız, mevcut girişimcilik programlarında kadınlarımıza, engelli vatandaşlarımıza, şehit ve gazi yakınlarımıza ve özellikle gazilere yönelik önemli çalışmalar da yürütüyor" diyen Bakan Ergün, şunları kaydetti:
"Bugüne kadar girişimcilik eğitiminde ve girişimcilik desteğinden yararlananların yüzde 45'inin neredeyse yarısı kadınlarımızdan oluşmaktadır. Girişimcilik desteğini yapacağı işin finansmanındaki yüzde 60-70'lik desteği biz karşılıyoruz. Yüzde 30-40'lık bölümünü girişimci karşılıyor. Ama kadınlarımız için bu oranı 10 puan daha fazla bir imkan olarak sunuyoruz. Yüzde 60 yerine 70, yüzde 70 yerine 80 olarak uyguluyoruz."
Protokol kapsamında kadınlara, engellilere, şehit yakınlarına ve gazilere yönelik yeni önemli programlar geliştireceklerini bildiren Bakan Ergün, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bilinçlendirme faaliyetlerini oluşturacağını belirtti.

"VATANDAŞLARA EŞİT OLARAK SUNULACAK SİSTEMİN BAŞLANGICINI OLUŞTURUYORUZ"
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin de, Türkiye'nin halk temelli ve adil paylaşımlı kaynaklarını bütün vatandaşlara eşit olarak sunulacak bir sistemin başlangıcını oluşturacaklarını belirterek, "Puanlama sistemimiz devam ediyor. Kalıcı yoksullukla beraber geçici ve dönemsel yoksullukları yeniden analiz edeceğiz" şeklinde konuştu. Bilim ve teknolojiye önem verdiklerini anlatan Şahin, "Bilim ve teknoloji esaslı yönetim olmadığı zaman koyduğumuz hedeflere ulamamızın mümkün olmadığını biliyoruz. Sayın
Bakanımıza ve TÜBİTAK'ın değerli başkanına ve yönetimine çok teşekkür ediyorum" dedi.
"Türkiye'nin kalkınma hamlesinde en önemli şey topyekun bütün insanların gücünü kullanmak" diyen Şahin, "Yani 74 milyonun, kadın-erkek, engelli-engelsiz, yaşlı-genç ayrımı yapmadan herkesin bu ülke için verecek neyi varsa potansiyelini kullanacağımız bir kalkınma hamlesini hayata geçirmek zorundayız. Kalkınmanın özü bireydir, bireyin gücünden istifade etmediğimiz hiçbir kalkınma modelini gerçekleştiremeyiz" ifadelerini kullandı.

"PROTOKOLDE BENİ EN ÇOK HEYECANLANDIRAN KONU KREŞLER"
"Bu protokolde beni en çok heyecanlandıran konu kreşlerle ilgili kısım" diye konuşan Bakan Şahin, şunları kaydetti:
"Özellikle kadın çalıştırılan yerlerde, hizmet sektöründe olduğu gibi organize sanayinin konfeksiyon, tekstil gibi önemli bölümlerinde biz bir şey başardık, 2008'de kadın, genç, engelli çalıştırmayı avantaj haline getiren önemli bir yasal altyapı yaptık. 2008'de dünyada büyük bir kriz yaşanırken, erkeklerin işsizlik oranı artarken bizim bu koyduğumuz vizyon kadına, engelliye ve gence nasıl baktığımız gösteren önemli bir vizyondur."
Bakan Şahin, son 2 yılda kadın istihdamını yüzde 4 civarında artırdıklarına dikkat çekerek, "İstihdamda kadın oranını artırırken kadınların yaşamlarını da kolaylaştırmak zorundayız. Özel sektörde 15 yıl yöneticilik yapmış, işçilik yapmış bir kardeşinizim ve 2 çocuğum var. Hem anne olarak hayatımızı devam ettirebilmemiz, hem kariyer yapmamız, hem ekonominin içinde yer almamız, hem de sosyal hayatın içinde olmamız bizim bakanlık olarak ortaya koyduğumuz bir politika" dedi.

"EN ÇOK KADIN ÇALIŞTIRAN ORGANİZE SANAYİDEN BAŞLAMAK ÜZERE TÜRKİYE'DE GENİŞLETECEĞİMİZ BİR MODEL"
Kreşlerin yapılmasında, çalışan çocuklu kadınların, annelerin yaşamını kolaylaştıracak şekilde onların hem çalışma verimini artıracak hem de çocuğuna güvenli bir şekilde bakıldığını görüp iş verimini artıracak önlemlerin alınmasını önemsediklerini dile getiren Şahin, "En çok kadın çalıştıran organize sanayiden başlamak üzere bütün Türkiye'de geliştireceğimiz, genişleteceğimiz bir modeli çok önemsiyoruz. Çünkü öbür taraftan hükümetin istihdamda kadına oranına ilişkin koyduğu rakamlara ulaşmamız mümkün
değil. Yaşamı kolaylaştıracağız, kadın çalışanın yanında olacağız, böylece ailenin mutluluğunu, erkeğin huzurunu da temin edeceğiz. Toplumsal huzur ve barışın da teminatı olacağız" şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilişim