Hamza Dağ: "7-24 ulaşabileceğiniz bir belediye göreceksiniz" Hamza Dağ: "7-24 ulaşabileceğiniz bir belediye göreceksiniz"
İSTANBUL (İHA) - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, turizm sektörünün enerji ve suyu israf ederek kullandığına dikkat çekerek, "Bundan sonra 100 milyon TL'lik enerji desteğimizi enerjiyi ve suyu israf etmeyen kuruluşlara vereceğiz. Çünkü Türkiye'nin doğasını tarihini korumazsak belki şimdi turizm yapmaya devam edebiliriz ama 10 yıl sonrasında ağırlayacak turist bulamayız. 2050'yi göremeyiz" dedi.
Lütfü Kırdar Kongre Merkezi'ne gerçekleştirilen "Derinleşen Global Krizde Türk Turizmi İçin Riskler Ve Fırstalar Konferansı"na Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın yanı sıra Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner, TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy ve çok sayıda davetli katıldı.
Konferansta konuşma yapan Bakan Günay, "Rant hırsına tarihi teslim edersek bu büyük tehlikedir. Açgözlülüklere teslim etmemekte her türlü dikkati göstereceğiz. Elbet, yatırımcının önündeki engelleri de kaldıracağız" dedi. Bakan Günay, sektörün yakaladığı ivmeyi 2012'de de sürdüreceğini ifade ederek, "İstanbul'un artık oda fiyatlarında Avrupa'yı yakaladı. TÜİK'in turizm gelirlerini 23 milyar dolar olarak açıkladı. Maliye Bakanımızla hesap yaptık. Asıl gelir 28 milyar doların üzerinde. Türkiye'nin kitle turizminde yakaladığı ivmeyi iyi bulduğunu ancak ülkeye gelen turistle toplum arasındaki kopukluğun bir türlü giderilemedi. Yatırımcılar artık Anadolu'da daha küçük işletmeler daha hayatın içinden işletmeler inşa etmesi gerekiyor. Bunlar belki lokal çalışmalar olacak ama turistlerin toplumla daha iç içe olması sağlanacak" diye konuştu. Turist bağımlılığının artıracağına da işaret eden Bakan Günay, "Bu sebeple sadece Karadeniz yaylalarına son bir buçuk yılda 15 milyon TL'den fazla kaynak aktardık. Barışın en büyük sağlayıcılarından turizm sektörü Anadolu ile turist bağını kurması gerekiyor" şeklinde konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 2011 yılı için açıklanan turizm gelirlerinin doğru olmadığını ve Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2011 yılı turizm gelirlerini zar zor 23 milyar dolara çıkardığını belirterek sözlerini şu şekilde sürdürdü;
"TÜİK bu rakamları yılda 4 kez sınır kapılarında anket ile elde edilen verilerden ortaya çıkarıyor. 20 küsür soruyu soruyorlar. Gelişigüzel sorulardan yapılan akıl yürütme ile bu kadar sonuç elde ediliyor. Ancak ne VIP ne CIP yolcuları ne çarşı alışverişleri ne gayrimenkul satışları bu hesaba katılmıyor. Biz, Maliye Bakanı Şimşek'le bir hesap yaptık. Gelirler en az 5 milyar dolar daha fazla çıktı. Yani Türk turizm sektörünün geliri 30 milyar dolara yakın."
Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner ise yaptığı konuşmada, artık cari açık problemi yaşayan ülkeler için bir ihtiyaç olan turizm sektörünü TÜSİAD'ın da gündeme aldığını söyledi. Boyner, giderek daha fazla işadamlarının odağına giren sektörün, dünya ülkelerinin yüzde 83'ünde en önemli gelir getiren ilk 5 kalem içinde olduğunu ifade etti. Boyner, "Dünya Turizm Barometresi Raporu'na göre turizm pastası 2011'de yüzde 4 büyüdü. Bu 980 milyon insanın seyahat ettiği anlamına geliyor. Rakam bu yıl içinde 1 milyarı aşacak. Türkiye'nin dünya turizm pastasından yüzde 3 pay alıyor ve kısa vadede rakamı yüzde 4'e çıkarması gerekiyor" dedi.




Editör: TE Bilişim