Telefonunuzu elinizden bırakamamanızın 5 nedeni Telefonunuzu elinizden bırakamamanızın 5 nedeni
İmza törenine; Vali Şahabettin Harput, OİB Başkanı Orhan Sabuncu, UTİB Başkanı İbrahim Burkay, UMSMİB Başkanı Orhan Gençoğlu ve Güney Kore İthalatçılar Birliği Başkanı Gyu Hwa Jang konuşmacı olarak katıldı.
Türkiye'nin toplam otomotiv ihracatının yüzde 37'sini Bursa olarak tek başına yaptıklarına dikkat çeken OİB Başkanı Orhan Sabuncu, "Endüstrileşmenin getirdiği hızla Bursa Türkiye ihracatında önemli bir noktaya ulaştı. İhracatın rekorlar kırmasına Bursa büyük katkı sağlıyor. 2011 yılında 12.5 milyar dolarlık ihracat kaydeden Bursa, Türkiye'nin otomotiv başkentidir. 7.5 milyar dolar ile Bursa ihracatının yüzde 60'ını gerçekleştiren otomotiv endüstrisi gerek ana gerekse de yan sanayi ile Türkiye ekonomisine
önemli boyutta katma değer sağlar. Türkiye'nin Kore'ye dönük otomotiv ihracatı sadece 22.4 milyon dolardır. Kore'den ithalatımız ise 965.7 milyon dolardır. Bu ihracatın büyük bir kısmını da binek otomobil oluşturuyor. Türkiye'nin aleyhinde bir ticari ilişki mevcuttur. İnanıyorum ki bu buluşma iki taraf için de önemli fırsatlar doğurur" dedi.
UİB Koordinatör Başkan Vekili Orhan Gençoğlu ise, yaptığı konuşmada, iki ülke arasında artan ticari ilişkilere dikkat çekerek, "Ülkemiz ile Kore arasında süratle artan bir ticari hacim var. 2003 yılında 1.3 milyar dolar seviyesinde olan bu hacim, 2011 yılında kendini 5'e katlayarak 6.8 milyar dolar seviyesine ulaştı. Dileğimiz ikili ilişkilerin daha da geliştirilerek bu hacmin artması yönündedir. Bu konuda Uludağ İhracatçı Birlikleri olarak kolektif çalışmaya hazırız" şeklinde konuştu.
Kore ile ilişkilerin geçmişe dayandığına dikkati çeken Vali Şahabettin Harput, "Türkiye ve Kore köklü ilişkileri olan iki devlet. Koreliler ile Türkler kan kardeşidir. Sevgi, saygı ve güvene dayalı ilişkilerimiz var. Bu ilişkilerin ekonomik açıdan daha da ileri taşınması iki ülke için de en önemli görevlerdendir. Kore'nin en büyük ithalatçı birliği ile Türkiye'nin 2. büyük ihracatçı birliği arasında önemli bir protokol imzalanıyor. Özellikle otomotiv alanında imzalanan bu protokolün yanında ticaretin
hemen hemen her dalı yer alıyor" açıklamasını yaptı.

Editör: TE Bilişim