Son yolculuğuna uğurlandı Son yolculuğuna uğurlandı
Kimya Mühendisi Ekrem Hayri Peker, 4-5 Nisan 2013 tarihleri arasında Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 5. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı’na iki projeyle katıldığını anlattı. Yünlü kumaşları naftalin kullanmadan güveye karşı korumaya yönelik bir proje geliştirdiğine dikkat çeken Peker, Avrupa ülkelerinde kansorejen etkisi olduğu için naftalin kullanımının yasaklandığını ifade etti. Projesi hakkında bilgi veren Peker, “Bu yüzden yünlü iç çamaşır üreten firmalarımız AB ülkelerine ihracat yapamıyor. Bu konudaki ihraç pazarımız Rusya ve çevre ülkelerdir. Naftalin konusu pazarımızı daraltmıştır. Bugün ihracat yaptığımız pazarlara, yarın aynı gerekçe ile ürün satamayacağız. Atalarımız yünlü kumaşları güveden korumak için kurutulmuş lavanta çiçeklerini veya tohumlarını kullanırlardı.
Lavanta kokulu mikro kapsülleri kumaşa aplike ederek, böylece yünlü kumaşları naftaline karşı korumayı amaçlayan proje geliştirdim. Bu uygulamayı mevcut makine parkımızla çok rahat yapabiliriz” dedi.
ISIRGAN OTUNDAN ELYAF ELDESİ
100 yıla yakın bir süredir pamuk ekimi yapılan tarım arazilerinde aşırı gübre ve tarım ilacı kullanıldığını vurgulayan Peker, tarihte ataların elyafından iplik elde ederek giysi, urgan ve yelken bezi ürettiği ısırgan otunun ekolojik tarım için ideal bir ürün olduğunu belirtti. Yeni projesini bunun üzerine oluşturduğunu ifade eden Peker, “Bu yüzden bu topraklar kanser oldu. Tarım yapılan arazilerin genele oranı yüzde 3 iken, tarımsal ilaçların neredeyse yüzde 20-25'i bu alanlarda kullanılıyor. Uluslararası markalar bu yüzden tarım ilacı kullanılmadan üretilen organik pamuk üretimini teşvik etti. Amaç üretilen pamuğun yüzde 10'nunun bu şekilde üretilmesidir. Organik pamuk üretimi teşvik edilirken, bu üretimi kazançlı gören ve geçmişte pamuk üretmemiş ülkeler pamuk üretmeye başlamışlardır. Tarihte atalarımızın elyafından iplik elde ederek giysi, urgan ve yelken bezi ürettiği ısırgan otunun ekolojik tarım için ideal bir ürün olduğunu hatırlatıyoruz. İçine küçük bir oranda pamuk katılarak, ikili bir karışım da yapılabilir. Isırgan elyafı pamuk gibi özel bir ihtimam istemez. Üstelik pamuğa göre daha geniş bir iklim kuşağında yetiştirilebilir” ifadelerini kullandı.
Peker’in projeleri etkinliğe gelen bazı sanayiciler tarafından ilgiyle takip edildi.

Editör: TE Bilişim