Babalarını eve kilitleyip aç bıraktılar Babalarını eve kilitleyip aç bıraktılar
Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Hakan Akyol, 2012 yılı tütün denetimlerini değerlendirdi. 2012 yılının Ekim ayından itibaren ikazların kalktığını, artık uyarmadan cezai işlemlerinin uygulandığını kaydeden Hakan Akyol, 'Sigara içilmez' yazısı bulundurmayan işyerlerine de ağır cezaların uygulandığını ifade etti. 2012 yılında 469 işyerinin denetlendiğini bildiren Akyol, "2012 yılı içerisinde ekibimiz sigara içildiği ileri sürülen 469 işletmeye yönelik denetim gerçekleştirdiler. Yıl içerisinde sigara içildiğini tespit ettiğimiz 14 işyerine cezai işlem uygulandı. Sigara içildiği tespit edilen her bir işletmeye bin 103 lira cezai işlem uygulandı. 14 işletmeye toplam 26 bin 472 lira ceza kesildi" diye konuştu.
İşyeri sahiplerinin yanı sıra yasağa uymayıp, kapalı mekanlarda sigara içtikleri tespit edilen kişilerin de para cezası ile cezalandırıldığını ifade eden Dr. Akyol, kapalı ortamda sigara içen toplam 47 kişinin, her birine 83 lira olmak üzere toplam 3 bin 900 lira para cezası verildiğini söyledi.
CEZALAR KATLANIYOR
İlk cezanın ardından, diğer tespitlerde ise cezai işlemlerin katlandığına işaret eden Akyol, "İlk cezanın ardından, kanunun çiğnenmesi halinde ceza işlemleri de katlanarak uygulanıyor. Örneğin ilk uygulamada bin 103 lira ceza kesilen bir işyerinde ikinci tespit de ise bu ceza oranı katlanarak 2 bin 206 lira, üçüncü tespitte 3 bin 309 lira oluyor. Dolayısıyla bu tespit sayıları arttıkça, kesilen ceza miktarları katlanıyor. İşletmelerimizin bu konulara dikkat etmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.
Sigara içilebilmesi için bir işyerinin yarısının açık alan olması gerektiğini de belirten Akyol, "İşyerinde sigara içilmesine tahsis edilecek yerin veya bölümün yüzde 50'lik kısmının açık alan olması gerekiyor. Bazı işletmeler bilhassa kış aylarında, yüzde 50 açık olan kısma naylon çekerek sigara içilmesine izin veriyorlar. Bu da kanunen yasak" ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilişim