9 yaşındaki Suriyeli kız çocuğuna cinsel istismar 9 yaşındaki Suriyeli kız çocuğuna cinsel istismar
Kunt, yeni yapılan düzenlemeler hakkında şu bilgiler verildi: “Sürücü belgesiz araç kullanma ile ilgili olarak; sürücü belgesiz, sürücü belgesi geri alma süresi içinde, daimi iptal edilmiş sürücü belgesi ile ve yetersiz sürücü belgesi ile araç kullanan sürücülere ve ayrıca araç sahiplerine trafik zabıtasınca her defasında bin 407 TL idari para cezası uygulanacak. Sadece hususi otomobil sürücülerinde 0,50 promil üzerinde, diğer araç sürücülerinde 0,20 promil üzerinde alkol düzeyi tespit edilenlere cezai işlem uygulanacak. Bu kabahati son beş yıl içerisinde işleyenlere; birinci defasında 700 TL idari para cezası uygulanacak ve sürücü belgesi 6 ay süreyle iptal edilecek. İkinci kez bu suçu işlerse 877 TL idari para cezası uygulanacak, sürücü belgesi 2 yıl süreyle iptal edilecek. Üçüncü veya daha fazlasında ise bin 407 TL idari para cezası uygulanacak, sürücü belgesi 5 yıl süreyle iptal edilecek.”
ALKOLLÜ KAZA YAPANLAR MAHKEMEDE YARGILANACAK
Alkolmetre ile ölçümü reddedenlere ise 2 bin TL idari para cezası uygulanacağını ve sürücü belgesinin 2 yıl süreyle iptal edileceğini dile getiren Kunt, “Alkol düzeyi 1.00 promil üzerinde olanlara Türk Ceza Kanununun 179/3 maddesi gereğince (Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma) adli işlem yapılacak. Trafik kazasına sebebiyet veren hususi otomobil sürücülerinde 0,50 promil üzerinde, diğer araç sürücülerinde 0,20 promil üzerinde, alkol düzeyi tespit edilenlere ayrıca Türk Ceza Kanununa göre adli işlem yapılacak. Trafik kazası haricinde sürücülerde itiraza binaen ikinci bir alkol testi yapılmayacak, işlemlere itiraz edenler 5326 sayılı Kabahatler Kanunu kapsamında ilgili mahkemeye yapacak” şeklinde konuştu.
Komiser yardımcısı Murat Kunt, uyuşturucu veya uyarıca madde alıp araç kullananlarla ilgili de, “Bu maddeleri kullandığı tespit edilenlere 3 bin 600 TL idari para cezası uygulanacak, sürücü belgesi 5 yıl süreyle iptal edilecek, Türk Ceza Kanunu'na göre adli işlem yapılacak. Cihazla ölçümü reddedenlere 2 bin TL idari para cezası uygulanacak, sürücü belgesi 2 yıl süreyle geri alınacak. Alkollü olarak veya uyuşturucu/uyarıcı madde kullandığı tespit edilerek sürücü belgesi geri alınanların, sürücü belgelerinin teslimi için süre bitiminde ilgili belgelerin temini haricinde tüm cezalar tahsil edilecek. Tüm ölçümler kalibrasyon ayarı yapılmış teknik cihazlarla yapılacak” dedi.
Editör: TE Bilişim