Karşıyaka’da Devir Teslim Coşkusu Karşıyaka’da Devir Teslim Coşkusu

Azerbaycan Yurtdışı temsilcisi ve Azerbaycan Milletvekili Ganire Pashayeva : Türkiye'nin karada ve denizde Türk milletiyle sınırlarımızı kaldıralım.” Dedi.

Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği, ‘Bir Millet İki Devlet  Azerbaycan-Türkiye Kardeşlik Sofrası'nda Pandemiden 4 yıl sonra yeniden  geleneksel iftar yemeği düzenledi. İzmir Polisevi’nde düzenlenen iftar yemeğinde İzmir’de yaşayan Azarbeycanlılar tekrar buluştu.

Geceye Azerbaycan’ın Yurtdışı temsilcisi ve Azerbaycan Milletvekili Ganire Pashayeva, İzmir İl Kültür ve Türizm Müdürü Murat Karaçanta, Azerbaycan İzmir Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Cavid Aliyev, İzmir Azerbaycan Zafer Şehit Aileleri Derneği başkanı Sevinç Orucova, Azeri gazeteci Elşad Eyvazlı, yazar Ekber Goşalı, sanatçı Elnur Hüseynov, Askeri Komutan İbrahim Memmedov, Siyaset bilimci, Dekan Doç. Dr. Zaur Memmedov ve gazeteci Agil Alesger, İzmir’de bulunan sivil toplum kuruluşları ile siyasi parti  temsilcileri de katıldı.

Azerbaycan Milletvekili Ganire Pashayeva, Karabağ’daki zaferden 40 gün sonra Türkiye’ye bu iftar için geldiğini hâlâ da orada ki heyecanı yaşadığını, Türkiye’nin çok büyük desteğini gördüklerini söyledi.

Milletvekili Ganire Pashayeva, yaptığı konuşmasında;  ”Türkiye, Bütün dünyaya karşı Azerbaycan'ın yanındayız. Ne baskı olursa olsun geri çekilmeyiz. Bu davada hakkın adaletin yanındayız diyerek dik duruşu bu zaferin kazanılmasında Azerbaycan'ın büyük desteği oldu. Ona göre ben Türkiye devletimize, onun yetkililerine Cumhurbaşkanımızın, Savunma Bakanına, Dışişleri Bakanı'na, TBMM meclisine. Azerbaycan'ın yanında olan sivil toplum gruplarından basınına, dualarıyla bizi yalnız bırakmayan bütün insanlarımıza, herkese teşekkür ederim. Biraz önce Şehit Aileleri Derneği'yle görüştük, Biz sizin dualarınızı, hepsini hissettik dedik. Ben teşekkürümüzü bir borç bildiririm. Ve o yüzden ben bunu söylemek istiyorum ki biz Azerbaycan'da da bunu söylüyoruz. Gittiğimiz her yerde de bunu söyledik. Bu zaferi hazmedemeyenler yani nasıl olur da siz bizim söylediklerimize siz bizim baskılarımıza aldırmayıp da böyle bir şey yapabilirsiniz. Bu demekti ki artık bu coğrafyanın kaderi değişti.” Dedi.

“Artık bu coğrafyada artık başka bir dengeler (yarandı) var. Bu coğrafyada Türkiye ve Azerbaycan'ı onun birliğini dikkate almadan kimse ne oyun kuramaz ne de bizim üzerimizde oyunlar oynayamaz. Bunu hazmedemeyenler her türlü senaryoları oynuyorlar (el atır) . Azerbaycan içinde de birliğimizi bozmak, Türkiye içinde de birliğimizi bozmak. Azerbaycan Türkiye birliğini de bozmak istiyorlar” Şeklinde açıklamalarda bulunan Pashayeva, diğer Türk devletlerinin Türkiye'nin ellerinden ne gelirler? Diye sorularına karşılık, Karabağ zaferi ile  birlikte Türk devletlerinin birliğinin yeni bir başlangıcı olduğunu, ‘Türkiye gerçekten böyle ciddi sıkıntı olsa sizin arkanızda duracak mı? Bakın bir tarafınız hangi ülke, bir tarafınız hangi ülke diye böyle bir korkularının da artık yok olduğunu ve düşmanlarının  oyunlarını açıkça oynadıklarını da iddia ederek, Hindistan’dan Özbekistan'a Kazakistan'a, Kırgızistan'a başka bir dönem geldiğini, İnsanların içine başka bir güven, düşünce geldiğini de kaydetti.

İstanbul'daki Bakü'deki Türk Devlet Başkanlarının toplanması, Türk Devlet Başkanlarının o birliği, beraberliği bu işbirliğinin çok hızlanması birilerini çok rahatsız  ettiğini de iddia eden Pashayeva, “Bu coğrafyada aman da buna imkan vermeyelim. Bunlar demek ki artık burada değişmek istiyorlar. Ama buna ihtiyacımız var. Buna sadece Türkiye ve Azerbaycan'ın ihtiyacı yoktur. Çünkü Türklerin ihtiyacı var. Bu birliğe, bu birliğin güçlenmesine ihtiyacı var. Kırım'daki kardeşlerimizin gözyaşı var .” Şeklinde açıklamalarda bulundu

Pashayeva,” Ermenistan bugünkü devlet nerede kurulmuştu? Bin dokuz yüz on sekizinci yıla kadar bugünkü Ermenistan'ın başkenti İran'ın kivi toprağıydı. Bizim topraklarımız bir nokta yüz on sekizden zorla halkımıza eziyet işkence verilerek alındı.

 Asik Bey nerelidir? Babaları İzmir'den tanıyorsunuz. Batı Azerbaycan'dan. Bugünkü Ermenistan içinde kalan topraklarımızdan. Sağ ol bey oradan...

Bizim doçent doktor nerelidir? dede babaları oradan olan insanlarımız. Burada ters ne kadar insan var kökenli. Göğüçe kökenli. Amasya Gülcanlı... Bu bizim hepsi topraklarımızdır. Niye bunu aldılar? Türkiye'nin karada sınırını kandırdılar. Yüz yıl sonra çünkü o topraklar ne haldedir..  O topraklar Türkiye'nin karada Azerbaycan'la sınırıydı. Türkiye'nin karada ve denizde Türk milletiyle sınırlarını kaldırmak için Kırım Türklerini orada göz yaşı vardır... Ahıska Türklerini oradan sürdüler... Gökçe'den bizim insanımızı zorla göçüp Ermenistan orada kurdular... Aramızda karadan denizden sınırları kaldırsın...” Şeklinde ifadeler yer verdi.

İftar yemeğinde Dekan Doç. Dr. Zaur Memmedov’un yaptırdığı duada, birlik ve beraberlik için de dualar edildi. Konuşmaların ardından proğram bir daha ki  buluşma temennileriyle sona erdi.

Editör: Ersin USTA