Başkan Önal Sözünü Tuttu, Bilgi Teyzeyle Buluştu Başkan Önal Sözünü Tuttu, Bilgi Teyzeyle Buluştu
  İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında düzenlediği Kadın Festivali’nin açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Bu kent kurtuluşun meşalesini yakmazsa hiç kimse bu meşaleyi yakamaz. Bu tarihi görev İzmir'e düşmüştür. Ya dertten kurtulacağız ya da freni patlamış kamyon gibi yokuş aşağı meçhule gideceğiz" dedi. 


Kültürpark 4 Nolu Fuar Alanı'nda yapılan açılışa CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, Hülya Güven, Parti Meclis Üyesi Hüseyin Saygılı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu,İZFAŞ Genel Müdür Vekili Mehmet Şakir Örs, kadınlar ve çok sayıda sivil toplum üyeleri katıldı.

Törende konuşan Başkan Kocaoğlu, İzmir gibi kadının sosyal yaşama dahil olduğu bir ilin olmadığını belirterek, “Ekonomi, kültür, sanat, dayanışmada yani her alanda kadınlarımız var. Hanımların sayısı nüfus olarak daha fazla olmasına rağmen hak ettiğiniz yeri bir türlü alamıyorsunuz.

Bizde hiç belediye başkanı yoktu. İki belediye başkan adayımız oldu. Üçüncü ve dördüncü için yoğun çaba gösterdiğim. Her ilçe konuşulduğunda genel başkanımız 'kadın yok mu kardeşim' diyerek uyarıda bulundu.

Umuyorum önümüzdeki süreçte büyükşehir belediye başkanlığı başta olmak üzere ilçelerde hiç değilse yüzde 50 oranında artarak kadın adayların çoğalması önemlidir. Kadın elinin değmesi için kadınlarımız tercih edilmelidir. İzmir duruşunu kadınlarının tavrına borçludur" dedi.

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım'ı da eleştiren Kocaoğlu, "AKP'nin Büyükşehir adayı hanımları öven, yere göğe sığdıramayan bir konuşma yapmış. Buna bir şey söylenebilir. Ona 'günaydın' denilebilir. İzmir'de belediye başkanı adayı olduğunuz zaman operadan, tiyatrodan, devlet senfoniden, kültür sanattan bahsediyorsunuz.

Ama Ankara'da tiyatroyu, devlet senfoniyi nasıl tasfiye edeceğiz diye hesap yapıyorsunuz. İzmir'e gelince hanımlar ön plana çıkıyor. Tiyatro, kültür sanat önde ama buradan gidince olmuyor. Ne iş yaparsanız yapın güven önemlidir. Aileniz, eşiniz, akrabalarınız var.

Güven yoksa, siz o güveni yaptığınız hal ve hareketlerle, söz verdiğiniz şeyleri yapmakla tesis etmediyseniz o güveni tesis etmeniz mümkün değil. Saygınlık kazanamazsınız. Gider, izler, vatandaş bir şey demez. Ama güven her şeyin üzerindedir.

Biz 2009 seçimlerinde de öncesindeki süreçte de mahallemizde 950 civarında seçmen vardı. Babam da siyasetle uğraştığı için bilmezdi. Annem o kişilerin kime oy vereceğini, niye vermeyeceğini, vermesi için kimin gidip konuşması gerektiğini, eksikleri kimin vermediğini adıyla, soy adıyla, göbek adıyla bilirdi" diye konuştu.


“BU ÜLKE KURTULURSA ÖNDERLİĞİNİ İZMİR YAPACAK”
Kocaoğlu, 17 Aralık hareketinin hükümete olan güveni kaybettirdiğini öne sürerek şöyle konuştu: "30 Mart'ta mutlaka oy vereceksiniz. Hepinizin desteklediği parti belli. Size akıl veremem. Oylarınıza sahip çıkın. Sandığa sahip çıkın. Bugünden itibaren neye etki edebiliyorsanız akrabalarınızı, yakınlarınızı arayın. Bu ülke kurtulursa önderliğini İzmir yapacak. Bunun önderi de sizler olacaksınız. 2014 yılında üç tanesi seçim olacak. Yerel seçim ilk sınavdır. Ardından Ağustos'ta Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak. Cumhurbaşkanlığı seçiminden önce yada sonra bir genel seçim daha yaşayacağız. Bu yıl ülkenin kurtuluşu, hukuk devleti, malın mülkün, canın korunması için, adaletin tesisi için gereklidir. Ya 2014 yılında bu üç seçimde biz bu dertten kurtulacağız ya da freni patlamış kamyon gibi yokuş aşağı meçhule gideceğiz. Nüfusun yüzde 75'ini kendilerine düşman yaptılar. Kurtulmamız gerekiyor. İlklerin kenti, Hasan Tahsin'in kenti, ilerici, aydın kent, yaşam biçimine sahip çıkan, hanımların daha önde olduğu kent diyoruz. Bu kent, kurtuluşun meşalesini yakmazsa hiç kimse bu meşaleyi yakamaz. Bu tarihi görev İzmir'e düşmüştür. O becerikli, götürüyor, yürütüyor önemli değil. Bu ülke zengin bir ülkedir. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptım. Burada edindiğimiz tecrübe, deneyim var. Yöneticiler çalmazsa, yolsuzluk yapmazsa, namuslu olursa ülke 10 senede kalkınır. O zaman yerel seçimde, Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimde kimi namuslu biliyorsanız ona oy verin. Bana değil, başkasına değil kimi görüyorsanız ona oy verin."

“KORKTUKÇA ŞİDDET UYGULUYOR, SALDIRIYORUZ”
AK Parti iktidarının gençlerden korktuğunu ve baskı kurarak engellemeye çalıştığını savunan Kocaoğlu, geçmiş dönemden örnekler paylaştı. Kocaoğlu, "68 hareketi diye bir gençlik hareketi vardı. Fransa'da başladı ve Türkiye'ye yayıldı. Kimisi öldü, asıldı, yurt dışına kaçtı. Türkiye'de gençleri birbirinden ayırdılar. En çalışkan çocukları, sevenleri yok ettik. Ardından 78 kuşağı çıktı. Kan gövdeyi götürdü. Gençler birbirini öldürdü. Çocuklarımız hapislerde çürüdü, kamu hizmetlerinden mahrum oldu. Gezi olaylarını yapan gençlerin büyük çoğunluğu bugün ya üst düzey yönetici, ya da yönetici olacak çocuklardır. Devlette, özel sektörde Türkiye'yi yönetecek gençlerdir. Aynı 68-78 gibi çocuklarla barışmak yerine 6 çocuğumuzu öldürerek, şiddet dağıtarak dağıttılar. Gelişmiş ülkeleri bugün 68 kuşağı yönetiyor. Hemen altında 78 kuşağı geliyor. Biz iki kuşağı tahrip ettiğimiz için böyle yöneticilere kaldık. Anneler, aileler ağladı. Genç beyinlerimiz katledildi. Gelişmiş ülkeler o dönemki gençleri ile barıştılar. Almanya'yı, Fransa'yı eski kuşaklar yönetiyor. Biz ne yaptık? Tahrip ettik. Korktuğumuzdan dolayı hırçınlaşıyoruz. Baskı altında tutuyoruz. Neden korkuyoruz? Yaptığımız işlerden korkuyoruz. Hesap veremeyecek işler nedeniyle saldırıyoruz. Korktuğumuzdan dolayı hırçınlaşıyoruz, korktukça şiddet uyguluyor, saldırıyoruz" ifadelerini kullandı.
Konuşmasının ardından Aziz Kocaoğlu, partililer ile birlikte açılış kurdelesini kesti ve tek tek stantları gezdi. Açılışta engelli çocuklar da dans ederek renkli görüntüler oluşturdu. Kadın kuruluşları da ürünlerini satışa sunduğu festival 3 gün boyunca gezilebilecek.

RENKLİ ETKİNLİKLER 
Festival kapsamında; 7 Mart 2014 Cuma günü İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde saat 14.00’te bir söyleşi yer alacak. Ürolojik Cerrahi Derneği’nin desteğiyle düzenlenen söyleşinin konusu ‘Kadınlarda ve Çocuklarda İdrar Yolları Problemleri ve Çözüm Yolları’. Söyleşinin ardından saat 15.00’te ‘Hükümet Kadın 2’ adlı film izleyiciyle buluşacak.
8 Mart 2014 Cumartesi yapılacak etkinliklerin ilk adresi Cumhuriyet Meydanı olacak. Saat 13.00’te gerçekleşecek resmi törenin ardından İzmirli kadınlar Büyükşehir Belediyesi bandosu eşliğinde Kültürpark Lozan Kapısı’nı takip ederek Atlas Pavyonu’na yürüyecek. Dünyaca ünlü modacı Zuhal Yorgancıoğlu’nun hazırladığı, Sema Şimşek, Ceylan Saner, Gökçe Yanardağ gibi ünlü modeller ve oyuncuların podyuma çıkacağı ‘Doğudan Batı’ya Türk Kadını’ başlıklı defile ise saat 14.00’te başlayacak. Defilenin sunuculuğunu sevilen oyuncu İlker Kurt üstleniyor. Günün son programında, İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde saat 19.30’daki ‘Şenlikli Limonata’ adlı tiyatro oyununda ünlü tiyatrocu Günay Karacaoğlu sahne alacak. Festivalin son günü 9 Mart’ta ilk olarak Kültürpark Gençlik Tiyatrosu’nda ‘Tiyatrohane’ tarafından sahnelenen ‘Yalnız Kadın ve Uyanış adlı oyun tiyatroseverlerle buluşacak. Kapanış ise Kültürpark İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde saat 17.00’de, İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi Oyuncuları tiyatro oyunuyla yapılacak.
Editör: TE Bilişim