Hemzemin geçitte 2 genç yaşamını yitirdi Hemzemin geçitte 2 genç yaşamını yitirdi
Balık ölümleri ve aşırı kirlenme ile sürekli tehlike çanları çalan Aydın-Muğla il sınırındaki Bafa Gölü’nün şimdiki tehdidi ise ılgınlar oldu.

Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) tarafından Bafa Gölü’ndeki yeni tehlikeyle ilgili araştırma yapıldı. EKODSD Bilim danışmanı ve Süleyman Demirel Üniversitesi(SDÜ) Eğirdir Su Ürünleri Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Erol Kesici, bir ağaççık türü olan ılgınların Bafa Gölü kıyısında geçen yıllara oranla aşırı artış göstererek adeta baskın ve istilacı bir tür haline geldiğini tespit ettiklerini ve Ilgınlar konusunda acil önlem alınması gerektiğini belirterek, "Mayıs ayında Bafa Gölü kıyısındaki araştırmalarımızda, ılgınların Kapıkırı, Gölyaka, Serçin'in sığ su ve bataklık alanlarında aşırı oranda büyüyerek bir nevi kıyıda `ılgın ormanı' görünümü aldığını gördük. Ağaçsı görünüm alan ılgınlar, rüzgarların ve akıntıların etkisiyle de gelen çöp, alg gibi atıkları tutmaları ve taban toprağında oluşan kokuşma nedeniyle, istenmeyen kirlilik ve kokulara da neden oluyor. Bu nedenlerle de istila ettiği bölgedeki doğal tür çeşitliliğinin azalmasına neden olmaktadırlar. Yapılan araştırmalarda ılgınların ağır bakır, demir, manganez, çinko ;ve diğer metallerle kirlenmiş toprak ortamda hızlı bir şekilde büyüme gelişme gösterdikleri belirtilmektedir. Bu nedenlerle de ılgınların bulunduğu ortamlarda hayvanların otlatılmasına izin verilmemelidir. Ilgınların Bafa'nın doğal bir bitki türü değildir. Zaman geçirmeden Bafa Gölü ve çevresinde aşırı oranda artış gösteren Ilgın bitkisiyle ilgili araştırmalar yapılması gerekmektedir“ dedi.

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ise, “Bafa Gölü kıyısında oturan vatandaşların ve turistik işletmelerin kabusu haline gelen göl sineklerinin yaz aylarında yoğun olarak üremelerinin nedeninin Ilgınlar olduğunu yöre insanları da söylüyor. Doğasıyla, tarihiyle, kuşlarıyla, balıklarıyla, coğrafi konumu ve antik özellikleriyle Türkiye'nin en güzel göllerinin başında gelen Bafa Gölü'nün sorunları için, kurum ve kuruluşların, üniversitelerin, yöre insanlarının, turizmcilerin, balıkçıların ve sivil toplum örgütlerinin işbirliği halinde çalışmaları ve duyarlılık göstermeleri gölün geleceği açısından olumlu olacaktır" dedi.


Editör: TE Bilişim