Ahmet Davutoğlu Balkon Konuşması Yapacak Ahmet Davutoğlu Balkon Konuşması Yapacak
  Başbakan Erdoğan 2008 yılındaki Köln ziyaretinde söylediği ve Almanya'da büyük olay yaratan “Entegrasyona evet, asimilasyona hayır” sözünü tekrarladı. Necip Fazıl Kısakürek'in “Gurbet” şiiriyle konuşmasına başlayan Başbakan Erdoğan, Lanxess Arena'daki yaklaşık 20 bin kişilik coşkulu kalabalığa hitaben, “Uyumu savunduk. Uyumlu bir toplum olmak üzere yürümeyi savunduk.

Kendi öz kültüründen, öz dilinden taviz vermeden entegrasyonu teşvik etmeyi savunduk. Entegrasyona devam edeceğiz ama bunu bazı medya organizasyonları farklı yöne çekiyor. İnanıyorum ki entegrasyon noktasında sizler hiçbir zaman zorluk çıkarmadınız. Ama asimilasyon dersek, hayır. Ben yine aynısını söylüyorum. Çünkü biz dinimizden, dilimizden, kültürümüzden taviz veremeyiz” dedi.



MERKEL'İ YUHALATMADI
Başbakan, konuşmasında Merkel'e teşekkür ettiği sırada, salondakiler yuhalamaya başladı. Erdoğan gurbetçilere eliyle durun işareti yaparak konuşmasına devam etti: “Geçen hafta Salı günü Manisa’mızın Soma ilçesinde elim bir facia yaşadık. 301 canımızı hakka uğurladık. Bizim hissettiğimiz acıyı sizler de burada hissettiniz.

Sizlere Soma faciasının ardından verdiğiniz maddi destekler ve yaptığınız dualar için teşekkür ediyorum. Soma’dan 10 kişilik bir heyet ziyaretime gelmişti, onlarla oturduk dertleştik. Onlarla görüşmemin ardından sayın Merkel ile görüştüm. Federal Almanya Cumhuriyeti’ne başta sayın Merkel olmak üzere hepsine şükranlarımı ifade ediyorum. Soma’daki madenlerle ilgili geleceğe dönük neler yapabiliriz konuştuk.

Rabbim 301 şehidimizin ruhunu muazzez etsin. Bu elim kazadaki ihmalleri mutlaka ortaya çıkaracak, hangi kademede olursa olsun hesabını mutlaka soracağız. Şu anda hem idari hem adli soruşturmalar devam ediyor. Şehitlerimizin ailelerine devlet olarak sahip çıkacak, acılarını hafifletmek için ne gerekiyorsa yapacağız.”

ALMAN MEDYASINI ELEŞTİRDİ
Başbakan Erdoğan konuşmasında “Burada bir kısım medya ve bazı örgütler ne yazık ki Soma faciasını kendileri için ranta dönüştürmek için Türkiye Başbakanı’na farklı şekillerde hakaretler ediyorlar. Bir tane kendini bilmez derginin attığı manşet manidardı. Şahsımı cehenneme gönderiyordu. Nasıl biliyorsa cehennemin yolunu? Onu da anlamak mü
mümkün değil” diyerek Alman medyasını eleştirdi.

TERÖRE KATKI SAĞLAYANLAR VAR
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ‘Türkiye’de basın özgür değil’ söylemi üzerinden teröre katkı sağlayanlar olduğunu belirterek, "Yıllarca bizim terörle mücadelemize sessiz kalanlar hatta terör örgütlerine sahip çıkanlar, şimdi de ‘Türkiye’de basın özgür değil’ söylemi üzerinden teröre katkı sağlıyorlar.


Acaba Avrupa’nın hangi ülkesinde polise, askere kurşun sıkanlara müsamaha gösterilir? Elimde hepsinin resimli belgeleri var, video ile tespitleri var. Vakti saati geldiğinde onları da açıklarız, onları da gösteririz” dedi.

“TÜRKİYE ESKİ TÜRKİYE DEĞİL”
Erdoğan, Türkiye'ye tepeden bakmayı alışkanlık haline getirmiş olanlar var diyerek sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye'ye parmak sallamayı, Türkiye'yi kendince tehdit etmeyi, terbiye etmeyi kendisine hak görenler var.


Çıkarları zedeleniyor diye, Türkiye'nin büyümesini, güçlenmesini, ilerlemesini farklı şekillerde engellemeye, yavaşlatmaya, durdurmaya çalışanlar var. İçeridekilere söylediğimizin aynısını, dışarıdaki bu kibir abidelerine de söylüyorum. Türkiye, artık eski Türkiye değil. Türkiye, o sizin bildiğiniz Türkiye değil artık. Köprünün altından çok sular geçti.”

KÖLN POLİSİ KUÇ UÇURTMADI
Lanxess Arena'da Erdoğan'ı dinleyen binlerce gurbetçi ellerindeki cep telefonlarının ışıklarını yakarak adeta ışık cümbüşü yarattı. Köln polisi arena ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı. İçeri girenler teker teker aranarak salona alındı. Erdoğan'ın mitingine girmek için gelen yüzlerce kişi salonun dolu olması nedeniyle dışarıda kaldı.


Miting havasındaki UETD'nin 10. yıl kutlaması için gelenler Başbakan Erdoğan'ın konuşmasının ardından olaysız şekilde dağıldı. Miting sonrası Köln trafiğinin yoğunluktan dolayı zaman zaman aksadığı gözlendi.

Editör: TE Bilişim