Başkan Cemil Tugay'dan Termik Santral Tepkisi Başkan Cemil Tugay'dan Termik Santral Tepkisi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’deki sürecin 2.5 yılı bulduğunu belirterek, "Gelişmeler gerçekten insan hafsalasının alacağı bir çerçeve içerisinde görünmüyor. Esed denilen bu adam babasının yaptığı zulmü 3-4 ’e katlamış vaziyette. Babası bir zalim olarak tarihin kayıtlarına geçti. Evladı babasını aratır hale geldi" dedi.

’’O ÇOCUKLARI GÖRDÜĞÜMÜZDE PERİŞAN OLDUK’’

Erdoğan, Ülke TV’de Sıradışı programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulunuyor. Suriye’nin her tarafında çok ciddi ölümler sözkonusu olduğunun altını çizen Erdoğan, "Humus’ta malum 40 bin insan öldürülmüştü. Şu anda 100 bini aşmış durumda. 100 bini bu sabahki olay bize unutturur gibi oldu. Onların resimlerini kayıtlarını görmemiştik. Dün o çocukların halini gördüğümüzde biz evimizde nasıl perişan olduysak, zerre kadar vicdani olanların da herhalde bu tablodan bir şeyler çıkarması lazım. Bu yavruları cansız bedenlerini gördüğümüz zaman gözyaşlarınızı dindirebilmek mümkün değil. BM çeşitli uyarılardan sonra İngiltere’nin başvurusu ile toplandı. Herhangi bir açıklama ciddi manada yok. Aynı şey Mısır için de oldu. Sağdan soldan sıkıştırarak BM Güvenlik Konseyinin toplanması sağlanabildi. Mısır’la ilgili bir kınama dahi çıkmadı. BM Güvenlik Konseyi kesinlikle bir reforma tabii. İşe nereden başlamak gerekir dersek, BM Güvenlik Konseyi’nin adil bir çizgiye getirilmesi gerekir. Reforme edilmesine yönelik başlattığım bir kampanya var. Bunu defaetle dile getiriyorum" şeklinde konuştu.

’’SİZ DÜNYA BARIŞINA KATKIDA BULUNAMIYORSUNUZ’’

Bir çok ülkenin liderini aradığını belirten Erdoğan, "BM’nin görevi dünya barışına katkı değil mi? Aslolan bu değil mi? Bunun için kurulmadı mı savaşlara son diyen kuruluş bunun için öncü olmayacak mı? Hem böyle söylüyorsunuz hem adım atmıyorsunuz. Dün sabahtan itibaren bir çok ülkenin liderini aradım aramaya devam ediyorum. Dışişleri bakanını Avrupa’ya gönderdim. Konuştuğumuz liderlerden bize hayır diyen yok. Düşüncelerimize katılıyorlar. BM’nin 196 üyesi var. Bu üyelerin kahir ekseriyetinin bir direniş ortaya koyması lazım. Hatta daha da ileri gidilebilir diğer ülkeler çekilebiliriz diyebilir. Bu Güvenlik Konseyini reforme edebilir. AB kurulduğu zaman demir çelik işbirliği diye kuruldu. AET oldu. Avrupa Topluluğu, Avrupa Birliği oldu. Burada ortaya çok farklı çıkış konulabilir. Siz dünya barışına katkıda bulunamıyorsunuz. Afrika’da fakirlik almış başını gidiyor. Her yerde felaket. Hiç bir yerde bunları görmek mümkün değil. Sudan’ı ikiye böldüler. Hala Sudan’a yaptırım uyguluyorlar. Aynı şeyi Filistin’de yapmadılar. Hadi gelin Filistin’de de bu adımı atın. İsrail ile Filistin arasında adil bir tavır ortaya koyun" dedi.

’’İRAN’IN YANINDAYIZ’’

Erdoğan, İran’a uygulanan ambargo konusunda İran’ın yanında olduklarını kaydederek, "İran bizi anlamadı hala da anlamıyor. Humus katliamında rahmetli Humeyni aylarca Hafız Esad’a randevu vermedi. Sebebi katliamdı. Şu andaki bakış aynı bakış değil. Benim için Şii Sünni yok. İslam var demişimdir iranlı dostlarıma. Bizi bağlayan en kavi şey inancımız. İslam. Şu anda Suriye’de 100 bin insanı öldüren kim. Sorduğun zaman o da müslüman" diye konuştu.

’’TURİSTİK BİR SEYAHAT’’

Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun Irak ziyaretini de eleştirerek, "Kılıçdaroğlu, Türkiye’de ana muhalefet partisinin genel başkanı. Ülkeler arası diyalog kimle olur iktidar partileri arasında olur. İş yapmayacaksan başkalarıyla da bir araya gelirsin. Kılıçdaroğlu’nun daveti turistik bir seyahattir" dedi.

DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ

Erdoğan, demokratikleşme paketiyle ilgili ise "Paketi hazırlayan arkadaşlarla önümüzdeki hafta bir araya gelip konuşacağız, neleri ilave edip neleri çıkartabiliriz konuşacağız. Bir iki hafta içerisinde bu açıklamayı yaparız. Anayasayı ilgilendiren maddeler de var yasal değişikliklerle ilgili maddeler de var" dedi.
Editör: TE Bilişim