Yüzme Bilmeyen Kalmasın Yüzme Bilmeyen Kalmasın
Ege Bölgesi'nin çeşitli illerinden gelen 120 devenin katıldığı etkinlikte konuşan Başkan Hasan Karabağ, "Yıllar boyu sürdürülen geleneklerimizi korumalı, yaşatmalıyız. Bizim güreşlerimizde kan, vahşet, gözyaşı yok. Develer güreşecek, geleneklerimiz sürecek" diyerek, etkinliklerin devam edeceğini ifade etti. 

Bayraklı Belediyesi tarafından Smyrna Meydanı'nda 4'üncü Geleneksel Deve Güreşleri Festivali düzenlendi. İzmir dışında Muğla, Aydın, Denizli, Balıkesir, Antalya ve Çanakkale'den getirilen 120 devenin güreştiği etkinlikte şampiyonluk için çekişmeli müsabakalar yaşandı, güreşler renkli görüntülere sahne oldu.

Her yıl katılımın daha da arttığı etkinlik için Ege Bölgesi'nin çeşitli illerinden de gelen vatandaşları alanda görmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, etkinliğin hazırlanmasında emeği geçenlere plaket takdim etti. İzmir'e gelen turistler geçtiğimiz yıllarda da olduğu gibi bu yıl yine deve güreşi alanındaki yerlerini alarak, etkinliğe ilgi gösterdi. Festivalin düzenlendiği Smyrna Meydanı'nı dolduran 10 binlerce vatandaş güzel şölen havasında bir gün yaşadı. Şenlik daha başlamadan alanı dolduran vatandaşlar, bir yandan mangal keyfi yaptı, diğer yandan güreşen develeri izleyerek, eğlenceli bir hafta sonu geçirmenin tadını çıkardı.

"BİN ÖLÜR BİN DOĞARIZ"
Kent merkezinde yapılan en büyük organizasyon olan Bayraklı Deve Güreşleri Festivali'nin önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini ve bu geleneğin süreceğini kaydeden Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, "Bir ülkeyi yok etmek için geleneklerini ve milli değerlerini unutturmak gerekiyor. Kurtuluş savaşı öncesi bizi işgal edenler bugün şehitliği kaldırabiliyorlar, geleneklerinizi unutun diyorlar, Cumhuriyet bayramını yapmayın diyorlar. 19 Mayıs'ları unutun diyorlar. 9 Eylül'ü kutlamayın diyorlar ama şunu unutuyorlar; bu ülkeyi kolay kurmadık biz. Biz bir ölür bin doğarız.

Deve güreşleri, yağlı güreşler, ciritimiz, kara kucak bizim geleneklerimiz bunları unutturmayacağız ve unutturmamaya devam edeceğiz. Batıya gittiğinizde görürsünüz, orta çağdan kalma geleneklerini sürdürürler. Onlar diyorki, biz sizi silahla yıkamayız, şehitliğinizi kaldırın geleneklerinizi unutun! Ama biz bu ülkeyi böldürmeyeceğiz, Atatürk'ü unutturmayacağız, Cumhuriyeti yıktırmayacağız" diye konuştu. Yoğun alkışlar eşliğinde vatandaşların arasına giden Karabağ, efelerle zeybek oynamayı da ihmal etmedi. Sevgi gösterileriyle karşılanan Karabağ, sık sık çocuklar ve vatandaşlarla fotoğraf çektirdi.

10 ŞAMPİYONA KUPA
Festivalde güreşlere katılan develer yaşlarına göre baş üstü, baş ve baş altı kategorilerinde gün boyu yarıştı. Müsabakalar sonucu dereceye giren 10 deve sahibine ise düzenlenen törenle kupaları verildi. 4 yerel televizyon kanalında canlı olarak yayınlanan deve güreşleri festivali dünyanın çeşitli ülkelerinden de takip edildi.

Editör: TE Bilişim